Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: A robotok felgyorsítják a Covid-19 tesztek gyártását

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

A robotok felgyorsítják a Covid-19 tesztek gyártását

A Senova orvostechnológiai vállalat a néhány percen belüli eredménnyel szolgáló ellenanyag-gyorstesztek előállításához az Omron intelligens robotjait használja

A koronavírus elleni küzdelemben gyorsaságra és szoros együttműködésre van szükség. Ennek okán a Senova, a biomarkerek, vírusok és mikroorganizmusok gyorstesztjeinek piacvezető német fejlesztője és gyártója úgy döntött, hogy a gyártási folyamatok gyorsításához az Omron robotika területén szerzett szakértelmét fogja felhasználni. A tesztek manuális gyártása rendkívül időigényes eljárás. Az elmúlt hetekben az Omronnal és a Kraus Maschinenbau GmbH vállalattal karöltve a Senova olyan gépeket fejlesztett ki, amelyek jelentős mértékben gyorsítják és javítják a folyamatot. Ennek köszönhetően rövidebb idő alatt sokkal több ember tesztelhető.

A Senova rekordidő alatt dobta piacra az első Covid-19 antitest-gyorsteszteket. Ezeket a terhességi tesztekhez hasonló teszteket az Omron eCobra 600 típusú közepes méretű SCARA robotjával gyártják. A megoldással sikerült növelni a gyártási kapacitást, ezért két további eCobra 600 Pro robotot építettek be a gyártósorba. A daraboló- és csomagológépet a Kraus Maschinenbau fejlesztette és építette, a gép vezérlését és meghajtását pedig az Omron NX vezérlője végzi. Az első gépet május közepén szállították a Senovához. A megnövekedett igény miatt további gyártósorok telepítését tervezik.

A teszt hatékonyságát rekordidő alatt sikerült igazolni

A Weimarban található Senova egy az immunkromatográfiás módszeren alapuló gyorstesztekre (Lateral Flow Assay – LFA) specializálódott vállalat. A cég legújabb megoldása az antitest-gyorsteszt, amely jelenleg a legkeresettebb termékük világszerte. A teszt 10 percen belül képes kimutatni, hogy az adott személy fertőzött-e a Covid-19 vírussal.

A tesztet egy a Jena Leibniz Institute for Photonic Technologies (Leibniz-IPHT) kutatóintézet tagjait is köreiben tudó nemzetközi kutatócsoport fejlesztette ki, a teszt pedig már hetek óta elérhető. A készlet kimutatja a vérből, hogy az illető fertőzött-e a SARS-CoV-2 (azaz Covid-19) vírussal vagy esetleg immunis rá. Az IgG-antitestek már a fertőzést követő néhány napon belül kimutathatók; ugyanis csak a fertőzés során képződnek. Ezek az antitestek gyakran hónapokig észlelhetők, ami már fennálló immunitásra utal. Így például a teszt elvégezhető az ápolókon és az orvosokon, hogy kiderítsék, immunisak-e a vírusra. A kutatócsoport kínai partnerekkel, valamint a Servoprax orvostechnikai eszközöket forgalmazó vállalattal közösen végezte el a teszteket. A tesztek rekordnak számító 3 hónap alatt igazolták hatékonyságukat.

A tesztek iránti óriási kereslet kielégítése érdekében a Senova hatalmas mennyiségben gyártja a terméket. A tesztkészletek korábbi manuális gyártásával és csomagolásával lehetetlen volt teljesíteni a több ezer megrendelést. Éppen ezért a projekt ütemterve nagyon szoros volt. Az új gépeknek és az Omron robotoknak köszönhetően percenként 30–45 gyorsteszt vágására és csomagolására van lehetőség. Mivel az igény óriási, a kapacitást gyorsan kellett növelni, sőt, már a további gépek beépítését is megtervezték.

Precíz és megbízható összeszerelés

Az eCobra robotok elengedhetetlenek az alkatrészek pontos összeszereléséhez, nagyon megbízhatóak, rugalmasak és hatékonyak. A SCARA robotok ideálisak az orvostechnikai alkatrészek rendkívül pontos megmunkálásához, összeszereléséhez és anyagmozgatásához. A négytengelyű robotok működési tartománya akár 800 milliméter is lehet, ezáltal könnyedén adaptálhatók a különféle alkalmazási területekhez. Az eCobra technológia magas fokú megismételhetőséget biztosít, teherbíró képessége pedig akár az 5,5 kg-ot is elérheti. A beépített erősítőknek és vezérlőknek köszönhetően a robotban kevesebb kábel található. A fej feletti szerelhetőség hatékony helykihasználást eredményez még az orvostechnológiában alapvető fontosságú tisztahelyiségekben is. Az Omron és a Kraus Maschinenbau a szoros együttműködésnek köszönhetően olyan gépet alkotott, amely gondoskodik a tesztgyártás és -csomagolás minőségéről, megbízhatóságáról és sebességéről.

„Örülünk, hogy technológiánkkal hozzájárulhatunk a koronavírus elleni küzdelem globális erőfeszítéseihez” – mondja Dr. Klaus Kluger, az Omron Electronics GmbH kelet-közép-európai vezérigazgatója. „Az ilyen esetek is bizonyítják, hogy mennyire fontos a szoros és megbízható együttműködés.”

„Ennek a kihívást jelentő projektnek a gyors és egyszerű végrehajtása csakis az ügyfél, a gépgyártó, valamint a rendszereszközök és vezérlők beszállítója közötti kiváló interakció és együttműködés révén volt lehetséges.” – teszi hozzá Joachim Kraus, a Kraus Maschinenbau ügyvezető igazgatója.

Az eCobra 600 típusú robottal kapcsolatos további információkért látogasson el a terméklapra.

Kövesse az OMRON Industrial Automation céget a LinkedIn oldalon