Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Automatizálás az érintésmentes munkavégzés érdekében: fokozott biztonság, minőség és hatékonyság az élelmiszer- és italgyártás területén

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing
automation blog

Automatizálás az érintésmentes munkavégzés érdekében: fokozott biztonság, minőség és hatékonyság az élelmiszer- és italgyártás területén

Közzétéve: 2021. március 15. hely: Flexible Manufacturing

Az automatizálás, a robottechnológia, a képfeldolgozás és a mesterséges intelligencia (AI) világának legújabb innovációi segíthetnek a vállalatoknak az érintésmentes folyamatokra való átállásban.
Az élelmiszer- és italgyártás területén, valamint az alapanyag-ágazatokban tevékenykedő vállalatok az érintésmentességre való átállás során világszerte új módszereket keresnek a kézzel végzett tevékenységek automatizálására. Az érintésmentes munkavégzés segíti és védi az alkalmazottakat, optimalizálja a folyamatokat és javítja a termékek minőségét, az eléréséhez azonban megfelelő technológiára van szükség.

A munkakörülmények javítása

Az érintésmentességre való átállás számtalan előnnyel jár az alkalmazottak számára. Ők képezik egy vállalat legfőbb potenciálját, ezért szükség van bizonyos stratégiák kidolgozására az átcsoportosításuk vagy átképzésük érdekében, hogy ily módon még nagyobb értéket teremtő feladatok elvégzésére legyenek képesek. A gyártási környezetben elvégzendő számtalan manuális feladat értékes személyi erőforrásokat köt le, emellett a hatékonyság, a higiénia és a biztonsági előírásoknak való megfelelés útjába is akadályokat gördít. A kézi folyamatok gyakran költségigényesek, kockázatosak és drágák, arról nem is beszélve, hogy a rutinfeladatok nagy része gyorsan unalmassá vagy frusztrálóvá válhat, aminek eredményeként az alkalmazott készségei nem hasznosulnak a leghatékonyabban. De mely folyamatokat érdemes automatizálni a hatékonyság, a biztonság és a fenntarthatóság javítása érdekében?
Az ismétlődő manuális feladatok közé tartozik például az áruk kiválogatása és osztályozása, vagy éppen a tartályok sorba rendezése, tájolása, feltöltése és címkézése is. Ide sorolható továbbá a tárolók és kartondobozok emelgetése és kezelése, a készletfeltöltés, a késztermékek mozgatása, valamint a minőség-ellenőrzés és a raktárkezelés. Mivel az alkalmazottak gépeket kezelnek és hosszú órákon át vannak talpon, fokozott kockázat áll fenn a testtartás romlását és a baleseteket illetően – amelyek szintén csökkenthetik a termelékenységet.

Az ismétlődő folyamatok automatizálása

Az ismétlődő folyamatoknak hatékonyabbá kell válniuk. A robottechnológiai és automatizálási megoldások a tömeggyártás és a testre szabott gyártás területén egyaránt segíthetnek a rakományok szállításával, szétválogatásával vagy raklapcsomagolásával. A teljes mértékben automatizált megoldások például remekül alkalmazhatók a nagy sebességű gyártósorokon. Ide tartoznak az ipari robotok, a nagy sebességű emelő-elhelyező alkalmazások, az intelligens szállítószalagok, az integrált, gépi robotvezérlés, valamint a gépek szintjén (AI) történő adatelemzés. Az ügyfélspecifikus környezetekben használt mobilrobotok rugalmasságot biztosítanak, mivel a véglegesen felszerelt ipari robotoknál gyorsabban és hatékonyabban képesek alkalmazkodni a változásokhoz.
A mobilrobotok az áruk és nyersanyagok szállítására is alkalmasak. A gyárak és raktárak területén dolgozó alkalmazottak sérülései miatt évente mintegy 95 millió munkanap vész kárba. A modern megoldások jelentősen csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az önjáró mobilrobotok gyorsan elszállítják a termékeket, majd leselejtezik a hulladékot vagy áthelyezik az elkészült csomagokat. Az önjárórobot-flották és mobil manipulátorok (cobotok és mobilrobotok) a minőség-ellenőrzést, a követhetőséget, a rendelések kezelését és teljesítését, valamint a raktárkezelést is támogatják.
A Combilo, egy vezető gyümölcs- és zöldségárusító holland nagykereskedő például korszerű, az OMRON által kínált robotikai és megjelenítési megoldásokkal felszerelt csomagolósorral rendelkezik, amely 30%-kal növelte a termelékenységet. Az új érintésmentes megközelítés védi az alkalmazottakat a kockázatos, ismétlődő és fizikailag megterhelő feladatoktól, mindezt a költségek minimalizálása mellett. Nem is szólva arról, hogy ennek köszönhetően az alkalmazottak nagyobb értéket teremtő feladatokkal foglalkozhatnak.
Az érintésmentes stratégiák segítségével a vállalatok versenyképesebbek lehetnek, készen állhatnak a jövő tartogatta kihívásokra, csökkenthetik a visszahívásokat és garantálhatják márkáik védelmét. Napjainkban komoly kihívást jelent biztonságos, fenntartható forrásból származó és egészséges élelmiszereket biztosítani a fogyasztóknak – miközben ők a termékek, a beszállítók és az ellátási lánc átláthatóságát követelik. Minél gyakrabban érnek az alkalmazottak egy termékhez a gyártás, a csomagolás vagy a címkézés során, annál nagyobb a valószínűsége az adott termék visszahívásának vagy visszaküldésének. A sérült csomagolás és az előírásoknak nem megfelelő címkék szintén olyan területeknek számítanak, ahol van még min javítani.

A technológia alkalmazása a minőség javítása érdekében

A szennyeződés elkerülése érdekében az árukat és nyersanyagokat nem kézzel, hanem inkább mechanikusan érdemes kiválogatni és szállítani. Az emberi érintkezés minimalizálásának céljából a címkézés és a minőség-ellenőrzés automatikus rendszerek, kamera- és robotikai megoldások alkalmazásával is megoldható. Az innovatív kameramegoldások ráadásul sokkal pontosabban észlelik a termékeken vagy a konténerekben lévő szennyeződéseket, mint az alkalmazottak. A nagy teljesítményű ellenőrző rendszerek támogatást nyújtanak, és egyetlen vezérlő számtalan, különböző helyeken és időpontokban elvégzendő feladat átvállalására képes, ami az alkalmazottak számára nem lehetséges.
A biológiai szennyeződés további kockázatot jelent. Mint említettük, a robottechnológia képes a termékkel való közvetlen érintkezés kiküszöbölésére. A tömeggyártást végző gyártósorokon ez nagy sebességű ipari robotokkal, integrált automatizálási rendszerekkel és nagy teljesítményű ellenőrző rendszerekkel érhető el. A testre szabott gyártást végző gyártósorok esetében intelligens kamerákkal felszerelt cobotok gondoskodnak az emelő-elhelyező folyamatok higiénikus elvégzéséről. Az intelligens kameratechnológia a minőség-ellenőrzést, valamint a kód- és számjegyleolvasást egyetlen lépésben egyesíti. A mesterséges intelligencia által támogatott automatikus és skálázható minőség-ellenőrzés nagyobb pontosságot garantál, a hibák figyelmen kívül hagyása ugyanis többé nem történhet meg.
Példaként a Seafood Parlevliet halfeldolgozó üzemet említenénk, amely a legújabb technológiákat alkalmazza. A vállalat automatizált gyártósorai számos OMRON összetevőt, többek között egy képfeldolgozó rendszert és kamerákat, világítást és testre szabott képfeldolgozó szoftvert is magukban foglalnak, amelyek a folyamat során elvégzendő szemrevételezésre szolgálnak. Mindezek biztosítják, hogy a Seafood által előállított halfilék megfelelnek a vállalat minőséggel szembeni szigorú követelményeinek.

Következtetés

A Fraunhofer Intézet „50 trends influencing Europe's food sector by 2035” (50 trend, amely 2035-ig hatással lesz az európai élelmiszeriparra) című tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás figyelemreméltó hatást gyakorol majd az élelmiszerek jövőbeni előállítására. Az új technológiák jelentős mértékben hozzájárulhatnának az élelmiszerek minőségének és frissességének fokozásához, valamint a hulladék csökkentéséhez. Ehhez hasonlóan a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás az érintésmentesség mint szemlélet meghonosításában is segíthet, ami biztosítaná az erőforrások intelligensebb és fenntarthatóbb módon történő felhasználását, valamint a termékek és a márkakép optimalizálását.

Gyakorlati példákat szeretne látni az élelmiszer- és italgyártás területén megvalósult automatizálási projektekről?

Kattintson ide

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.