Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Az OMRON Europe 2024-re várható hat, a műszaki változásokat előrevetítő irányvonalainak előrejelzése

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Operational Excellence
Flexible Manufacturing
Operational Excellence

Mi várható az automatizálás terén 2024-ben? Az OMRON Europe hat, a műszaki változásokat előrevetítő irányvonalainak előrejelzése

Közzétéve: 2023. december 13. hely: Operational Excellence

Az elmúlt néhány évben bekövetkezett megrázkódtatások sorozata a fokozott geopolitikai és gazdasági kockázatok új korszakát hozta el. Ez arra készteti a gyártókat, hogy az üzleti modelljeiket alkalmazkodóbbá és rugalmasabbá tegyék, és újragondolják a globális ellátási láncaikat és üzleti kapcsolataikat. Ezzel egyidejűleg egyre nagyobb a nyomás, hogy az ESG (Environmental, Social, Governance) környezeti, szociális és vállalatirányítási elveket beépítsék az operatív döntéshozatalba. A mesterséges intelligencia, az adattudomány, a gyártás digitális leképezése (digital twins) valamint az érzékelő, megfigyelő és képalkotó technológiák mind-mind alapvető fontosságúak lesznek az automatizálási és vezérlési megoldások kifejlesztéséhez, amelyek segíthetnek a gyártóiparnak alkalmazkodni ehhez az új valósághoz. Ebben az összefüggésben szeretném megosztani a hat legfontosabb trendet, amelyek 2024-ben és azon túl is hatással lesznek az ipari automatizálásra és alakítani is fogják majd azt.

1. trend: A helyi termelés támogatása

A közelmúltban bekövetkezett ellátási nehézségek rávilágítottak a globális ellátási láncok törékenységére, ami sok gyártót arra késztetett, hogy megkérdőjelezze a hosszú, bonyolult ellátási láncok és a termelés decentralizálásának létjogosultságát. Ennek következtében a vállalatok a gyártási kapacitásaikat áthelyezik és lokalizálják, így védekeznek a jövőbeli sokkhatások ellen, és csökkentik a vásárlóktól való távolságot. A gyártók ezt a stratégiaváltást az automatizálási partnereik határokon átnyúló támogatásával kívánják megvalósítani – áthelyezhető, univerzális megoldásokat szeretnének, amelyek különböző földrajzi területeken is alkalmazhatók, valamint elvárás a szabványosított gyártás, hogy ügyfeleik garantáltan ugyanazt a terméket kapják, függetlenül attól, hogy hol készül. Ehhez komoly innovációs beruházásokra van szükség, a tervezés határokon átívelő, összehangolt megközelítésére és a rendszerintegrátorok erős hálózatára.

2. trend: A vásárlói élmény (CX – Customer Experience) előtérbe helyezése

Az ellátási válságok csökkentették a termék és az ár szerepét a beszerzési döntéshozatalban, és felerősítették a közelség és a tapasztalat fontosságát. Ez megváltoztatja a gyártók és az automatizálási partnerek kapcsolatát. Már nem akarnak „rendszert” vásárolni, hanem „megoldást” akarnak, valamint a szolgáltatás és a háttér nagyobb súllyal esik latba, mint valaha. Az ORMON felismerte, hogy tartós trendről van szó, ezért az elmúlt néhány évben elmozdult a termékközpontú üzleti modelltől egy olyan megoldásvezérelt megközelítés felé, amely az ügyfélélményt helyezi a középpontba. Szilárd meggyőződésünk, hogy ha a gyártók megértik, hogy az intelligens automatizálás hogyan oldhatja meg az általuk tapasztalt problémákat, akkor részesei is kívánnak annak lenni.

3. trend: Az OT (Operation Technology) és az IT (Information Technology) összekapcsolása a rugalmas gyártás költségoptimalizálása érdekében

A rugalmas gyártás felé történő évek óta tartó elmozdulás egyre nagyobb lendületet kap, és olyan koncepcióként fejlődik, amely lehetővé teszi a gyártók számára, hogy szükség esetén gyorsan változtatni tudjanak termelésükön. A HMLV (High Mix/Low Volume) azaz sok féle termék kis szériás gyártása a személyre szabás új szintjeit érte el – különösen a gyógyszeriparban –, és a rugalmas munkafolyamatok, amelyek zökkenőmentesen tudnak váltani a különböző termékek között, a lokalizált gyártásra jellemzőek. A rugalmas gyártás legfőbb kihívása azonban a pénzügyi életképesség biztosítása. Az OMRON úgy véli, hogy az OT-világ és az IT-világ összekapcsolása a mérnöki költségek optimalizálásának kulcsa, és azt jósolja, hogy 2024-ben és azt követően a gyártás digitális leképezésének megoldásait széles körben alkalmazzák erre a célra. A digitális iker technológiával a vállalatok újratervezhetik a termelést és tesztelhetik a változásokat egy virtuális környezetben. Ez nemcsak csökkenti a fejlesztési időt, hanem kockázatmentesíti és költségoptimalizálja is a projekteket.

4. trend: Adatelemzés a fenntarthatóság által vezérelt döntések meghozatalához

Amellett, hogy a virtuális valóságot használják a költségek optimalizálására, a gyártók egyre inkább a valós gépfelügyeletre támaszkodnak, hogy a rugalmas, lokalizált gyártási műveleteket észszerűbbé – és fenntarthatóbbá – tegyék. A gyártók minden ágazatban arra törekszenek, hogy csökkentsék a nyersanyag- és energiafelhasználást, és az automatizálási szolgáltatóiktól várják a válaszokat. Gyári környezetben az adatgyűjtés és -elemzés a nagy teljesítményű vezérlőrendszerekkel együtt javulást eredményezhet ezen a területen. Ennek érdekében az OMRON kifejlesztette az i-BELT szolgáltatást, amely a hálózatba kapcsolt ezközök (IoT) alapelvei és az adatelemzés alkalmazásával javítja az automatizált rendszerek hatékonyságát. 

5. trend: A fokozottabb termelési biztonság a hajtó motorja az automatizált ellenőrzéseknek

A rugalmas gyártással járó másik kihívás a biztonsági és minőségi előírások betartása. Minél több változó van ugyanis a gyártásban, annál nagyobb a hibák és problémák lehetősége. Egy olyan világban, ahol a márkák egyre inkább a nyilvánosság érdeklődésének tárgyát képezik, és a hírnév egy pillanat alatt elillanhat, ezért a vállalatok minden eddiginél komolyabban veszik a biztonságot. Ez ösztönzi az olyan automatizált, mesterséges intelligenciával működő ellenőrzőrendszerek fejlesztését, amelyek biztosítják minden egyes termék biztonságát, sértetlenségét és minőségét – még az egyedi tételekből álló műveleteknél is.

6. trend: Mesterséges Intelligencia (AI) a peremterületeken és azon túl

A mindennapi életben a mesterséges intelligencia mindenhatósága fenyegetésként érzékelhető, de az ipari automatizálás területén hatalmas – és még mindig nagyrészt kihasználatlan – lehetőséget jelent a rendszer teljesítményének folyamatos javítására.

Az OMRON a robotikában, a vezérlőkben és a képfeldolgozó szerekben alkalmazza a mesterséges intelligenciát a „peremterületeken”. Például a tükröződő felületek nagyon apró hibáinak azonosítására és a csomagológépekben lévő elakadások felismerésére használjuk. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztési feladataink közé tartozik a gyártási környezet alapos megismerése, és továbbra is vizsgálni és fejleszteni fogjuk az AI ezen a téren történő felhasználását.

A következő néhány évben a teljesen rugalmas gyártás új modelljére történő áttérés fogja uralni és irányítani az automatizálási fejlesztéseket. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy szembenézzenek a jövőbeli ellátási lánccal kapcsolatos kihívásokkal, miközben megfelelnek a vevői igényeknek. Ezzel párhuzamosan a minőséget, a biztonságot és a fenntarthatóságot előtérbe helyező, autonómabb gyártás irányába való elmozdulást fogunk látni. 

További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Fernando Colás

    Fernando Colás

    CEO of OMRON's Industrial Automation Business Unit (IAB) Europe