Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Hogyan befolyásolja a munkaerőhiány a logisztikai ágazatot, és miért épp az automatizálás jelentheti a megoldást?

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing
automation blog

Hogyan befolyásolja a munkaerőhiány a logisztikai ágazatot, és miért épp az automatizálás jelentheti a megoldást?

Közzétéve: 2021. augusztus 11. hely: Flexible Manufacturing

Szerző: Stuart Coulton, regionális igazgató, OMRON UK North
Példátlan időszak ez az Egyesült Királyság logisztikai ágazatának számára: végéhez ért az Európai Unió tagjaként eltöltött fél évszázad, és ezzel együtt beköszöntött egy száz évente egyszer előforduló világjárvány, ami jelentős munkaerőhiányhoz vezetett. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mindez egy olyan időszakban történik, amikor soha nem látott mértékű a kereslet növekedése, mivel egyre több fogyasztó veszi igénybe az online vásárlás nyújtotta lehetőségeket elvárva, hogy rendelését mihamarabb házhoz szállítsák.
A rendelkezésre álló munkaerő csökkenésével azonban az ágazatnak jelentős kihívásokkal kell szembenéznie. De hogyan tudják vajon a raktárak leküzdeni a munkaerőhiányból fakadó nehézségeket, és továbbra is tartani a határidőket?
Szerencsére a különböző technológiai újítások bevetésre készen állnak, hogy forradalmasítsák az ágazat működését. A folyamatok digitalizálásával és automatizálásával a raktárak javíthatják alkalmazottaik termelékenységét, csökkenthetik a hulladék mennyiségét, ezáltal megfelelhetnek a modern világ követelményeinek.
Engedje, hogy a technológia segítségével több munka legyen elvégezhető kevesebb erőbefektetéssel.

A raktárakban tapasztalható munkaerőhiány okai

Bár a logisztika az egyik legsúlyosabban érintett ágazat, a munkaerőhiány az iparágak széles körét érinti. A kutatások azt mutatják, hogy 1998 óta 2021 nyarán a legmagasabb a betöltetlen álláshelyek száma az Egyesült Királyságban, és az elmúlt négy év adataival összevetve a leggyorsabb ütemben csökken a munkaerő-kínálat. 2021 nyarán a lezárások utáni újranyitással együtt megugrottak a munkaerőigények; a koronavírus-járvány miatt elrendelt utazási korlátozások és a Brexit miatt az Egyesült Királyságba érkező tengerentúli munkavállalók hiánya pedig tovább súlyosbítja a helyzetet.

A raktárakban tapasztalható munkaerőhiány három fő következménye

  1. A munkaerőhiány azt jelenti, hogy a raktáraknak magasabb béreket kell kínálniuk, hogy több embert csábítsanak a jelentkezésre. Ez nem kizárólag a logisztikai munkáltatók számára jelent költségnövekedést: a fogyasztókat és a gyártókat/beszállítókat is érinti.
  2. A munkaerőhiány a raktárban jelentős terhet ró a meglévő alkalmazottakra is. Ha egy egyébként is megterhelő munkakörben hosszabb munkaidőt kell ledolgozni, az gyakran több pontatlanság és hiba előfordulásához vezet.
  3. Kevesebb alkalmazottal a raktárak nem képesek ugyanolyan minőségű szolgáltatást nyújtani. Ez az ügyfelek szempontjából pedig hosszabb kiszállítási időt jelent, és összességében az áruk mozgásának csökkenésével jár.
A munkaerőhiány leküzdése érdekében a raktáraknak újra kell gondolniuk működésüket.

A raktári műveletek automatizálásának előnyei

Szerencsére létezik olyan technológia, amely segítségével a raktári műveletek minden szakasza automatizálható. Az automatizálás beépíthető az olyan folyamatokba, mint a készletek beérkezése, a létesítményen belüli mozgatás vagy a kiszállítás, amelyek így jelentősen kevesebb emberi asszisztenciát igényelnek. Legyen szó akár 
  • raktárkezelő szoftverről,
  • a raktárkészlet mobil eszközökkel történő beolvasásáról,
  • a felhőalapú tárhelyhez történő egyszerű hozzáférésről,
  • RFID-technológiát használó intelligens polcokról és raklapokról,
  • IoT-érzékelőkről,
  • vagy robotika beépítéséről,
az automatizálás segítségével a raktári műveletek széles köre támogatható. Azt mondják, mindig igyekezzünk előnyünkre fordítani a nehéz helyzeteket: a napjainkban tapasztalható munkaerőhiány lehet a raktáraknak az a kezdőlökés, amelyre szükségük van ahhoz, hogy bevezessék az automatizálást és kihasználják az abból származó előnyöket.

Autonóm mobilrobotok

A mobilrobotok képezik a raktári automatizálás egyik legizgalmasabb területét. Elemzik a környezetüket és közvetlen emberi felügyelet nélkül mozgatják az árukészletet, így helyettesítve a kézzel működtetett targoncákat. Ennek eredményeként kiküszöbölik a munkaigényes, ismétlődő, fizikai erőt igénylő feladatokat, javítva a raktári munka hatékonyságát és csökkentve az alkalmazottak terhelését.

A mobilrobotok nagyszerű megoldást jelentenek a munkaerőhiány leküzdésére, és átformálják a raktárakban történő készletmozgás menetét.

A munkaerőhiány növekedésével itt az ideje, hogy további információkat szerezzen az automatizálással és azzal kapcsolatban, ez miként változtathatja meg a raktár működését. Tekintse meg a HD-1500-at, az OMRON legerősebb mobilrobotját, és ismerje meg a logisztikai iparág továbbfejlődésének következő logikus lépését. További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe