Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Kész szigetelések kevesebb mint 10 másodperc alatt: Beépített robotvezérlő gondoskodik a harmonikus irányításról

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Operational Excellence
Flexible Manufacturing

Kész szigetelések kevesebb mint 10 másodperc alatt: Beépített robotvezérlő gondoskodik a harmonikus irányításról

Közzétéve: 2021. november 24. hely: Operational Excellence

A Trelleborg Livorno továbbfejlesztett egy robotcellát a fenntarthatóságra építő szélenergia-piacra készült poliuretán tömítések készre gyártásához. A megoldás alapját az OMRON beépített robotvezérlője képezi, amelynek feladata az összes automatizált komponens, többek között a robotok, a logika, a mozgás, a biztonság és a felhasználói interfész beépítése és szinkronizációja.
A Trelleborg egy svéd multinacionális vállalat, amely az egész világon jelen van. Világelsőnek számít az olyan műszaki polimer megoldások terén, amelyek kulcsfontosságú alkalmazások tömítését és védelmét biztosítják nagy igénybevételnek kitett környezetekben. A livornói (Olaszország) székhelyű Trelleborg Sealing Solutions (TSS) a vállalat kiválósági központjaként működik, és olyan szigetelések gyártására specializálódott, amelyeket pneumatikus és hidraulikus hengerekre szerelnek fel különböző piaci szegmensekben – főként a fluidtechnika, a mezőgazdaság, az autóipar és az energiaipar területén.
A Trelleborg új robotcellája szélturbinák fékrendszereihez tervezett poliuretán tömítések készre gyártását irányítja. Az OMRON beépített robotvezérlőjére épülő megoldásnak köszönhetően javult a minőség, nőtt a produktivitás, miközben továbbra is meg tudnak felelni az egyre nagyobb keresletnek.

Kitűzött cél: Ciklusidő csökkentése a minőség megőrzése mellett

A Trelleborg új robotcellájával kapcsolatos fő célkitűzés kezdettől fogva az volt, hogy csökkentse a tömítések készre gyártásához szükséges időt, és javítsa a folyamat általánosságban vett rugalmasságát, hogy az új megrendeléseket gyorsabban és hatékonyabban lehessen teljesíteni.
David Caluri, a Trelleborg Livorno vállalat gépgyártási és energiaipari központjának felelőse, a következőképp foglalta össze a dolog lényegét: „A meglévő berendezésünk maximális kapacitás mellett is csak 17 másodperces ciklusidőt tudott elérni minden egyes feldolgozott tömítésnél. Igen nagyratörő célt tűztünk ki: csökkentsük drasztikusan ezeket az időket, hogy gyorsabban tudjunk reagálni az ügyfelek igényeire, különösen a szezonális keresletcsúcsok idején.”
Az új megoldás alapja két OMRON Viper 650 csuklós, antropomorf robot. Az egyik robot a felszedést és az elhelyezést, a másik pedig a vágást és az utómunkálatokat végzi. Ezeket a modelleket kifejezetten gépi megmunkálási, összeszerelési és anyagmozgatási folyamatokhoz tervezték. Nagy sebességgel és teljesen szinkronban képesek dolgozni, vezérlésüket pedig az OMRON NJ501-R beépített robotvezérlő végzi.
Az új rendszerben a felszedést és elhelyezést végző robot megkapja a szigeteléseket egy adagolórendszerből, felveszi őket, majd behelyezi őket a berendezésen lévő forgó orsóba. A vágást végző robot ezt követően két vágást ejt a szigetelés kerülete mentén – egy belső és egy külső vágást. Ezen a roboton egy felszedőszerszám is található, amely egy pneumatikus megfogóval veszi fel a frissen megmunkált darabot, majd a kész szigetelést egy kosárba helyezi.
„Nemcsak a gyorsaság, hanem a vágási specifikációk tekintetében is egyre nagyobb követelményeket támasztanak az ágazattal szemben”– jegyezte meg Caluri, majd hozzátette: „A tiszta él alapvető fontosságú a hidraulikus alkalmazásokban, mert csak így garantált a szigetelés. Minimális tűrések férnek bele, ezekhez pedig nagy sebességnél nehéz igazodni. Ezzel az alkalmazással azonban még jobb és még precízebb tűréseket tudtunk elérni.”

Egyetlen platform az összes eszközhöz

A beépített robotvezérlőnek köszönhetően a vállalat EtherCAT- és Ethernet/IP-kapcsolat segítségével integrálni tudta a robotcellában lévő összes különféle eszközt. Ebbe beletartozik a két robot, az ember–gép interfész (HMI OMRON NA5), az OMRON NX-SL3300 biztonsági vezérlőn és elosztott NX-S modulokon keresztül biztosított biztonsági funkció, a pneumatika, valamint a logikáért és a mozgásért felelős elemek.
„A dolog programozási része nagyon egyszerű volt, mivel az OMRON ugyanazt a platformot kínálja az ebben az alkalmazásban használt összes komponenshez. A Sysmac Studio segítségével egyetlen megoldásból tudtuk programozni az összes különböző elemet – a bemeneteket, a kimeneteket, a biztonságot, a HMI-t és a robotikát. Azonnali rálátásunk van az egyes komponensekre, még hibakereséskor is. Az automatizáció teljes körű irányítása lehetővé teszi számunkra, hogy rugalmasan végezhessük tevékenységeinket, de a képzés szempontjából is nagy előnyt jelent: egy komplett megoldásnak köszönhetően minden munkatárs naprakész lehet” – magyarázta David Caluri.
Caluri azt is hozzátette: „A helyszínen mindent receptúrák segítségével kezelnek. Amikor megtaláljuk a megfelelő beállítást a feldolgozandó termékhez, adunk neki egy nevet és egy kódot, majd ezt elmentjük, hogy bármikor előhívható legyen. Ez a rugalmasság számos előnnyel jár a vállalat számára. Régebben a Trelleborgnak bonyolult kézi beállításokat kellett elvégeznie. Ma már naponta többször is megváltoztathatja a beállításokat, például módosíthatja a vágási szöget vagy új, egyedi formátumokkal kapcsolatos kérésekkel foglalkozhat, anélkül, hogy hosszú és bonyolult átállítási műveletekre lenne szükség. Pontosan ismerjük, hogyan működik az egész.”

80%-kal rövidebb ciklusidők, nagyobb produktivitás és gyorsabb befektetés-megtérülés

Amikor a szigetelések készre gyártására szolgáló új robotcella teljes kapacitással működik, 9,5 másodpercenként képes feldolgozni egy darabot, ami körülbelül 80%-kal csökkenti a ciklusidőt. Ez lehetővé tette a Trelleborg számára, hogy a folyamat összességében vett hatékonyságát mintegy 20%-kal javítsa.
„Az új cellával teljesül a Trelleborg azon törekvése, hogy optimalizálja a tömítéskészletek beszerzését a különböző európai, ázsiai és amerikai logisztikai központokban, továbbá a vállalat képes támogatni ügyfeleit, ha növekedés tapasztalható az azonnali keresletben” – nyilatkozta Leonardo Ceccarini, a Trelleborg Livorno operatív igazgatója, aki úgy becsüli, hogy az új rendszer körülbelül két év alatt térül meg, ami 30%-os javulást jelent a korábbi megoldásokhoz képest.
„Az OMRON műszaki munkatársaival való együttműködés alapvető fontosságúnak bizonyult egy olyan alkalmazás minden ismeretlen nehézségének leküzdésében, amely Európában a maga nemében elsőként használta a beépített robotvezérlőt az összes automatizációs komponens irányításához” – mondta végezetül Ceccarini.
„A Trelleborg lehetővé tette számunkra, hogy a legkorszerűbb technológiánkat a gyakorlatban is bevethessük” – mondta Enrico Naviganti, az OMRON területi értékesítési vezetője. „Ennél az alkalmazási célnál egyfelől szükség volt a minőséggel kapcsolatos szigorú előírások betartására, másfelől az eddigiekhez képest sokkal nagyobb sebességeket kellett elérni. Technológiánknak köszönhetően a vállalat már a kísérleti fázisban teljesíteni tudta ezeket a KPI-ket.”

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe