Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Nyomonkövethetőség az autóiparban: Amit a döntéshozóknak és szakértőknek jelenleg érdemes szem előtt tartaniuk

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing
automation blog

Nyomonkövethetőség az autóiparban: Amit a döntéshozóknak és szakértőknek jelenleg érdemes szem előtt tartaniuk

Közzétéve: 2022. május 23. hely: Flexible Manufacturing

Legyen szó az e-mobilitásról vagy az autonóm vezetésről, a szakképzett munkaerő hiányáról vagy a digitalizációról – az autóipar alapvető változáson megy keresztül, amit például a globalizált platformokra és szabványosított járműarchitektúrákra való átállás is jelez. Egyrészt a gyártás egyre hatékonyabbá válik, másrészt viszont akár egyetlen hibás alkatrésznek is sokkal messzebb menő következményei lehetnek, mint valaha. A költséges visszahívásokkal szembenézni kénytelen autógyártóknak egyre összetettebb követelményekkel és szigorúbb előírásokkal kell számolniuk. Megéri-e nyomonkövethetőségre törekedni, ha ehhez járművenként akár 20 000 alkatrészt kell felcímkézni? A válasz: igen. De ahhoz, hogy az adatok hasznosak is legyenek, a hatékony olvasási és ellenőrzési technológiák mellett nagy teljesítményű szoftverek is szükségesek.

Számos oka van annak, hogy a gyártóknak pontos nyilvántartást kell vezetniük azokról az alkatrészekről és egységekről, amelyekből egy új autó áll. Ha a minőséget nézzük, például vonalkódkövetés segítségével lehet elérni, hogy biztosan a megfelelő alkatrészeket szereljék össze. Ennél is fontosabb azonban, hogy minden egyes autóalkatrészt vissza lehessen követni az eredeti szállítójáig. Visszahívás vagy hibás alkatrész felfedezése esetén a gyártóknak gyorsan és átfogóan utána kell járniuk, honnan származnak az egyes alkatrészek. Ez olyan adatokkal egészül ki, mint a tételszám, a gyártási dátum és egyéb olyan fontos információk, amelyek segítségével kideríthető, hogy mely járműveket érinti a hibás alkatrész problémája. Az AIAG, a VDA, az ANSI és az ISO ajánlásai és szabványai részletesen meghatározzák az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. A gépjárműipar globalizálódásával a könnyűgépjárművek gyártása 2023-re várhatóan világszinten eléri a96 millió járműegységet. Ez azt jelenti, hogy akár egyetlen hibás alkatrész is óriási következményekkel járhat, ezt pedig mindenáron meg kell akadályozni.

Miért fontos tehát a nyomonkövethetőség?

Az alkatrészek származási helyének és múltjának dokumentálása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a visszahívások gyorsan és költséghatékonyan történjenek. Ha egy alkatrész származási helyét nem dokumentálják teljes körűen, akkor a szükségesnél sokkal több járművet kell visszahívni, ami jelentősen növeli a költségeket. De a dolognak további fontos előnyei is vannak:
 
  • A nyomonkövethetőség minimálisra csökkenti a hamisítást, mivel az eredeti alkatrészek egészen a származási helyükig visszavezethetők.
  • A gyártási folyamat egyszerűbbé válik a közvetlen alkatrész-azonosítással, címkék vagy RFID-címkék használatával, mivel a valós idejű nyomonkövetési rendszerek a gyártási folyamat minden állomásánál továbbítják a folyamatadatokat, lehetővé téve az ellátási lánc optimalizálását és az átfutási idők csökkentését. Ezek a rendszerek figyelemmel kísérik és összehasonlítják a gyártósorokat, és rendelkezésre bocsátják az annak kiderítéséhez szükséges adatokat, hogy mely gyártási lépések tartanak a vártnál tovább és ennek mi az oka.
  • Egyes gyártóknál a gyártóberendezések és a termékfejlesztés költségei nagyobb gyártóbázisra terjednek ki, különösen a nagyvállalatoknál. Ennek viszont az a hátránya, hogy már egyetlen hibás – vagy hamisított – alkatrész is komoly következményekkel járhat. Ezért a megbízható nyomonkövetési rendszerek fontosabbak, mint valaha. A globálisan szabványosított architektúra által létrehozott nagy beszállítói rendszer megköveteli a valós idejű láthatóságot, hogy a problémákat gyorsan meg lehessen oldani, mielőtt ezek piacra kerülő új autók millióit érintenék.

Kompakt vonalkódolvasókra van szükség

vonalkódok garantálják, hogy minden alkatrész egyedi azonosítóval rendelkezik, bárhová kerüljön is később. Ez általában egy közvetlen alkatrészjelölés (direct part marking, DPM), amelyet magára az alkatrészre vésnek vagy nyomtatnak. Az autóiparban a nyomonkövethetőség céljából kódolt kulcsfontosságú adatok közé olyan információk tartoznak, mint amilyen az alkatrész-, a sorozat-, a tétel- vagy a típusszám. De más információkat is kódolhatnak a vonalkódokba, például az elsődleges gyártót, a származási helyet, a gyártási időt és dátumot, a lejárati dátumot, a gyártó vagy összeszerelő üzemet, az összeszereléshez használt alkatrészeket és/vagy a szoftververziót.
Amikor az üzemcsarnokban kódot olvasnak le, a nyomonkövetési rendszer ezeket az adatokat továbbítja a gyártásvégrehajtási rendszernek (MES) vagy a vállalati erőforrás-tervező (ERP) szoftvernek, ezáltal nyújtva segítséget az alkatrészek megfelelő összeállításában és a gyártósor egyéb elemeinek adatvezérelt ellenőrzésében. A nyomonkövethetőség arra szolgál, hogy az erőátviteli alkatrészekre felcímkézzék a konkrét méreteket, mert így biztosítható a tökéletes illeszkedés. A folyamatok automatizálása jelentősen csökkenti annak valószínűségét, hogy ilyen jellegű hibák következzenek be. A nagy teljesítményű leolvasóknak bonyolult szoftvertelepítés nélkül kell tudniuk leolvasni a legkülönfélébb kódokat, még akkor is, ha a kód torz, halvány vagy sérült.
Annak érdekében, hogy minden alkatrészen rajta legyenek a szükséges adatok, néhány vonalkódnak különösen aprónak, ugyanakkor jól olvashatónak kell lennie. Akárcsak a sérült kódok esetében, az apró kódokhoz is nagy teljesítményű vonalkódolvasókra van szükség, amelyek a kívánt sebességgel és pontossággal képesek adatokat olvasni. Ahogy egyre több jelölést alkalmaznak a gyártási folyamat legelejétől kezdve, ezek egyre nagyobb valószínűséggel károsodnak a gyárban előforduló mostoha körülmények között. A hőnek, fröccsenő folyadéknak vagy maró hatású ipari vegyszereknek való kitettség még abban az esetben is károsíthatja a vonalkódokat, ha azokat valamilyen tartós módszerrel, például lézeres jelöléssel helyezték el. Annak igazolására, hogy a vonalkódok jó minőségűek és az alkatrész teljes élettartama alatt olvashatóak maradnak, a gyártók vonalkód-ellenőrző rendszert telepíthetnek, hogy a kódokat olyan nemzetközi szabványokkal vessék össze, mint amilyen például az ISO/IEC 29158. Az ellenőrző szoftverben található diagnosztikai eszközöknek elvileg hibaelhárítási információkat is meg kell adniuk, amelyek alapján pontosabban beigazíthatók a jelölőeszközök és javítható a vonalkód minősége. Ezek a vonalkód-hitelesítők mind DPM-ekhez, mind pedig hagyományos címkékhez használhatók.

Száloptikás lézeres jelölés és beágyazott SQL-kliensek

A megbízható nyomonkövethetőség egyik fontos technológiája a száloptikás lézeres jelölés [link beszúrása: https://industrial.omron.eu/en/solutions/food-beverage-industry/applications/laser-marking]: olyan gépekről van szó, amelyekkel kivételesen nagy felbontású és rendkívül tartós jelöléseket lehet elhelyezni a legkülönfélébb anyagokon. Ilyen célból az OMRON MX-Z sorozata különösen könnyen integrálható más rendszerekkel és vezérlőkkel, így rugalmasabbá teszi a jelölést. Egy másik hasznos technológiai megközelítés a beágyazott SQL- vagy MQTT-kliensek használata, melyekkel az adatokat közvetlenül egy SQL-adatbázisba vagy egy másik rendszerbe lehet továbbítani, így a vezérlők anélkül tudják feldolgozni a nyomonkövetési adatokat, hogy közben veszélyeztetnék a gépvezérlési teljesítményt.

Végkövetkeztetés: A nyomonkövethetőség a modern gyártás szerves része

A nyomonkövetési rendszerek egy olyan módszert kínálnak, amellyel a folyamatváltozások összefüggésbe helyezhetők, és így ki lehet elemezni a végtermék minőségére gyakorolt hatásukat. Segítenek azonosítani a kockázatokat, mérséklik ezek hatását, és összességében véve az állandó éberség állapotát tartják fenn. Bár a nyomonkövethetőség összetett dolognak tűnhet, az a struktúra, amelyre épül, viszonylag egyszerű. Azáltal, hogy egyedi vonalkódokat alkalmaznak a folyamatban lévő munkák során, és ezeket a kódokat az összeszerelési folyamat alatt mindvégig beolvassák, a gyártók jelentős mennyiségű adatot tudnak gyűjteni és tárolni azzal kapcsolatban, hogy egy tétel valamely adott pillanatban hol található, illetve mi történt vele eddig.

Az autógyártók jelenleg rengeteg olyan sürgető és összetett kihívással néznek szembe, amelyek megkövetelik az átfogó és megbízható dokumentációt és nyomonkövethetőséget. Ahhoz, hogy a vállalatok kiállják az idő próbáját és versenyképesek legyenek, hatékony automatizálási és robotikai megoldásokra van szükségük, amelyekhez olyan intelligens és integrált nyomonkövetési megoldások társulnak, mint a lézerjelölők, vonalkódolvasók, vonalkód-hitelesítők és -ellenőrzők, amelyek segítségével a gyártás megzavarása nélkül rögzíthetők és elemezhetők az adatok.

Az OMRON nyomonkövetési megoldásainak kínálata

Az OMRON nyomonkövetési termékekből és megoldásokból álló globális kínálata integrált, intelligens és interaktív. A vállalat teljes körű automatizálási platformja programozható logikai vezérlőket, mozgásvezérlőket, gépi képfeldolgozó rendszereket, biztonságtechnológiát és robotikát foglal magában, hogy előmozdítsa az adatkezelés, az ellenőrzés és az anyagkezelés teljes nyomonkövethetőségét. Az IoT-képes eszközök zökkenőmentesen kommunikálnak egymással és több adatrétegen keresztül egy szervezeten belül (MES vagy ERP). További információ: http://industrial.omron.eu.
OMRON technológia: javítja a nyomonkövethetőséget az autóiparban

OMRON MX-Z2000H sorozatú száloptikás lézeres jelölő: kiváló minőségű, gyors és tartós jelölési megoldás fémekre, műanyagokra/műgyantákra és egyéb anyagokra.

OMRON MicroHAWK weblink szoftverrel: a precíz nyomon követési és ellenőrzési megoldásokhoz.

OMRON Sysmac SQL- és MQTT-kompatibilis vezérlők: az egyszerű adatgyűjtéshez és -illesztéshez

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Nico Hooiveld

    Nico Hooiveld

    EMEA Market Manager at Omron Industrial Automation Europe