Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: A munkaerőhiány-kezelés négy legjobb módja az automatizálás segítségével

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

automation blog
Flexible Manufacturing

A munkaerőhiány-kezelés négy legjobb módja az automatizálás segítségével

Közzétéve: 2023. szeptember 6. hely: automation blog

Automatizálással nem felváltani, hanem támogatni lehet a kétkezi munkát végző munkaerőt.

A gyártási folyamatokat sújtó munkaerőhiány világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Az ellensúlyozásnak szánt pénzügyi ösztönzőkön és célzott munkaerő-képesítéseken túl innovatívabb megoldásokra van szükség. Sok gyártó dönt úgy, hogy automatizálja az ismétlődő tevékenységeket; de vajon támogatja ez a lépés az érintett dolgozókat, vagy teljesen elveszi előlük a munkát?

2023-ban a Reuters felmérése riasztó tendenciát mutatott: a megkérdezett vállalatok rekordmagas arányban 53%-uk jelezte, hogy munkaerő-felvételi nehézségekkel küzd. A munkaerőhiány, az elszabaduló energiaköltségek, valamint a klímasemlegességre való törekvés új kihívásokat teremt. A fenntartható gyártás érdekében a fejlődés irányát a munkaerőhiány kezelésére és a meglévő erőforrások gondozására irányuló innovatív stratégiák jelentik.

Lássuk, mi is a munkaerőhiány kezelésének és a meglévő munkaerő automatizálással történő segítésének négy legjobb módja:

1. Az integrált megoldások kiaknázása IT és OT kombinálásával

A vállalatoknak olyan integrált megoldásokat kell kiaknázniuk, amelyek ötvözik a tapasztalt partnerek szakértelmét az integrált információs technológiával (IT) és operatív technológiával (OT). Ez a megközelítés biztosítja az automatizálási technológiák zökkenőmentes alkalmazását, és maximalizálja az alkalmazottak ismétlődő és monoton feladatoktól történő mentesítésében rejlő lehetőségeket. Az Európai Unió (EU) országai, amelyek már jelentős előrelépést értek el az automatizálás terén, jó helyzetben vannak ahhoz, hogy integrált megoldásokat vezessenek be.

Az OMRON, a Nokia és a Dassault Systemes együttműködése (tcm:395-112822) tökéletes példa az IoT-megoldások ipari környezetben való használatára; megmutatja, milyen ereje van a kombinált szakértelemnek az automón termelési környezetben. Ez a szinergikus megközelítés ötvözi a Nokia 5G alapú, saját vezeték nélküli technológiáját, a Dassault Systèmes virtuális leképezés terén szerzett tapasztalatait és az OMRON intelligens automatizálását, bemutatva a digitális átalakulásban és az IoT-alapú automatizálási megoldásokban rejlő lehetőségeket a különböző iparágak számára.

2. Munkaerő-továbbképzés a digitális és műszaki készségek terén

Az automatizálás hagyományos vállalatokba történő beépítésének sarokköve a digitális és műszaki ismeretekkel rendelkező munkaerő fenntartása. A Világgazdasági Fórum 2022-es előrejelzése szerint 2025-re a munkaerő felét újra kell képezni, hogy lépést tarthassanak az Ipar 4.0 és az egyéb új technológiákkal. Figyelemre méltó, hogy 2027-re a jelenlegi munkaerő-követelmények legfontosabb készségeinek több mint kétharmada változni fog a forradalmasított gyártási folyamatok miatt.

Az OMRON elkötelezett az ipari automatizálásra eszközként tekintők következő generációjának támogatása mellett, és hű marad küldetéséhez, hogy hozzájárulhasson egy jobb társadalom kiépítéséhez. Például meghívjuk a gyermekeket és a fiatalokat olyan tevékenységekre, mint pl. a vállalati Lányok Napja; nyílt napokat szervezünk; együttműködünk az oktatási intézményekkel és egyetemekkel; elérhetővé tesszük technológiánkat. Szakértőink tanfolyamokat és workshopokat tartanak diákoknak. Ugyanakkor pénzügyileg is támogatjuk a fontos oktatási és kutatási kezdeményezéseket – például a németországi i-bots robotikai csapatot – valamint egyetemeknek és más intézményeknek is gyűjtünk adományokat.

3. Soha nincs késő az innovatív technológiákkal történő ismerkedéshez

Az olyan fejlett technológiák, mint a robotika, az ún. "big data" és a felhőalapú informatika, az Augmented Reality (AR) és a készülékek hálózaton kersztüli elérése (IoT) képesek a készségek és a munkaerőhiány kezelésére az értékteremtés és a rugalmas munkafolyamatok lehetővé tételével. Nagy szavak, igaz? De nem olyan ijesztőek, mint amilyennek látszanak. Az 5G, Edge AI és adatelemzési eszközök terén tapasztalt technológiai szolgáltatókkal való együttműködés e technológiák sikeres bevezetését és hasznosítását eredményezheti.

Az OMRON Automotive Electronics Italy (tcm:395-111410) például 100%-os minőségi csúcsot ért el az összeszerelt alkatrészekre vonatkozóan, a hulladékokkal kapcsolatos költségek és a további ellenőrzések számának csökkentése, valamint a befektetés mindössze egy éves megtérülése mellett. Mindez az OMRON i-BELT Data Services csapatának köszönhető, akik adatelemzéssel segítették a gyártási stratégiák felülvizsgálatát, így intelligens, valós idejű megoldások születtek a kritikus, egymásra épülő lépésekből álló mozzanatoknál az ún. folyamatalapú hibákra.

4. Kezdje kicsiben, teszteljen, majd bővítsen igény szerint

Az automatizálás megvalósítása gondos tervezést és megfontolást igényel. Kisléptékű, kísérleti projektekkel indulva a vállalatok tesztelhetik az automatizálási technológiák hatékonyságát és elfogadását az adott működési területen belül. Ha jók a tapasztalatok, a bevezetett megoldást át lehet méretezni a növekedés felgyorsítása és a munkaerőhiány átfogóbb kezelése érdekében. Fontos, hogy a kezdetektől bevonjuk az alkalmazottakat, foglalkozzunk az aggályaikkal, és bemutassuk az automatizálás előnyeit.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség által nemrég, 2023 júliusában készített tanulmány szerint Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Lengyelország az iparirobot-alkalmazás öt vezető uniós országa. Ezeknél a nemzeteknél található az EU-ban 2022-ben telepített robotok 70%-a. A munkahelyek elvesztésével kapcsolatos aggályokra rácáfolva egy 20 éves, németországi munkaautomatizálási tanulmány alapján nincs bizonyíték arra, hogy a robotok alkalmazása összességében véve csökkentené a foglalkoztatottságot. A megszűnés helyett maguk a munkakörök változnak; bizonyos feladatok automatizálása lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy az emberi beavatkozást igénylő területekre összpontosítsanak. Ráadásul a robotok enyhítettek az éjszakai műszak jelentette terhelésen, így az alkalmazottaknak kevesebbet kell dolgozniuk éjjel.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a munkaerőhiány elleni küzdelemhez olyan automatizálási módszerek állnak rendelkezésre, amelyek növelik a hatékonyságot, csökkentik az ismétlődő emberi feladatokat, és a dolgozókat jelentőségteljesebb szerepek betöltésére teszik képessé. Az integrált megközelítések, a digitális készségépítés és az innovatív technológiák révén a vállalatok felülkerekedhetnek a munkaerőhiányon és elősegíthetik a növekedést. Az automatizálás nem jelent veszélyt a dolgozókra; ez egy olyan eszköz, amely növeli a termelékenységet, és a munkaerő-kihívások közepette is előrelendíti a vállalkozásokat.

További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!