Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: A gazdasági bizonytalanság leküzdése a társadalmi kihívások technológiai lehetőségekké alakításával

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Industry 4.0
Sustainable Manufacturing
Flexible Manufacturing

„Riders of the storm”: a gazdasági bizonytalanság leküzdése a társadalmi kihívások technológiai lehetőségekké alakításával

Közzétéve: 2022. december 6. hely: Industry 4.0

Az egyik kérdés, amit gyakran feltesznek nekem, az az, hogy mint ipari automatizálási vállalkozás, mi a stratégiánk a stabil növekedés fenntartására egy változékony és egyre kiszámíthatatlanabb globális gazdaságban.

A válaszom, ahogy azt önök is gondolhatják, nem egy mondatból áll, habár egy fogalomban gyökerezik: SINIC.

A SINIC a „Seed-Innovation to Need-Impetus Cyclic Evolution (Az innováció alapjaitól a szükséglet-vezérelt evolúciós körforgásig)” rövidítése, amely egy az OMRON alapítója, Dr. Kazuma Tateisi által 1970-ben kidolgozott elmélet.

E filozófia szerint a tudomány, a technológia és a társadalom ciklikus kapcsolatban állnak, kölcsönösen befolyásolják és alakítják egymást. A tudományos áttörések segítik a társadalom fejlődését, a társadalmi igények pedig ösztönzik a technológiai fejlődést.

Az OMRON Europe mindig is ezt a filozófiát követte, és az elmúlt évtizedet azzal töltötte, hogy megalapozta az értékteremtő megoldásokat a mai társadalmi és gazdasági kihívásokra.

A tervezés legideálisabb menete: stratégia három lépésben

A stratégia első szakasza arra összpontosított, hogy megalapozza a vállalatot, hogy megfeleljen az egyre inkább globalizálódó ügyfélkörünknek és a társadalom egészét érintő kihívásoknak. Megoldásainkat egy globális kínálatba kellett integrálnunk, ahelyett, hogy különböző megoldásokat kínálnánk a különböző régiókban élő ügyfeleinknek. Ezzel egyidejűleg akartuk magunkat bebiztosítani az ellátási lánc folyamatos instabilitása ellen, és csökkenteni akartuk a szénlábnyomunkat azáltal, hogy kevesebb árut szállítunk keresztül a világon.

Rugalmasabbá tettük gyártási folyamatainkat, és kapacitásunkat az alkatrészhiányos ciklusokhoz igazítottuk. Világszerte megdupláztuk a gyártósorainkat, hogy ha az egyik régióban hiány van, akkor egy másikban tudjunk azt helyettesíteni.

A második fázis a portfóliónk felülvizsgálata volt, hogy megállapítsuk, hogy az összhangban van-e céljainkkal és készen áll-e az innovációra. Arra a következtetésre jutottunk, hogy néhány új termékkel kell bővítenünk és néhány szolgáltatást is ki kell fejlesztenünk. Ezt fúziók és felvásárlások, valamint iparági együttműködések formájában valósítottuk meg olyan technológiai szempontból újító területeken, mint a mesterséges intelligencia, az 5G és a robotika. Emellett átszervezéseket hajtottunk végre, hogy növeljük a növekvő piacokon, például az ökomobilitás területén rendelkezésre álló erőforrásokat.

A harmadik fázisban, miután elkészült a portfóliónk, értékteremtő megoldásokat kellett kidolgoznunk. Soha nem kínálunk egyedi termékeket – mindig megoldásokat. Nem az a célunk, hogy például gépvezérlőket vagy biztonsági rendszereket adjunk el, hanem az, hogy összekapcsolt megoldásokat tudjunk biztosítani. Ezt az i-Automation! innovációs megközelítésünkben foglalhatjuk össze – így teremtünk értéket a megoldásainkon keresztül. Minden innovációnkat a három „i” pillér támasztja alá: integráció (a vezérlés fejlődése), intelligencia (intelligencia fejlesztése az IKT segítségével) és interakció (ember-gép együttműködés).

Stratégia a jövőre nézve

Most már készen állunk arra, hogy az elkövetkező években megvalósítsuk ezeket a megoldásokat az ügyfeleink – és a társadalom egésze – előtt álló kihívásokra adott válaszként. Ez az alapja a „Shaping the Future 2030” (SF2030) stratégiánknak és az i-Automation innovációs koncepciónknak.

Előrejelzéseink szerint a következő évtizedben az „optimalizáló” társadalom, amelyben a fogyasztás a fő mozgatórugó, és a mennyiséget többre értékelik, mint a minőséget, egy „autonóm” társadalommá fog átalakulni, amely a minőséget, a fenntarthatóságot, valamint az egyén fejlődését és jólétét helyezi előtérbe.

Ez a társadalmi változás befolyásolja és inspirálja majd az általunk kínált megoldásokat. Az autonóm társadalomra való áttérést olyan társadalmi kihívások kísérik majd, mint az éghajlatváltozás, a népesség elöregedése és a növekvő gazdasági egyenlőtlenség. Ezekhez a társadalmi problémákhoz új, technológiai alapú megoldásokra lesz szükség, és mi éppen erre a területre irányítjuk a figyelmünket. Az SF2030 révén ezeket a kihívásokat úgy fogjuk kezelni, hogy segítünk ügyfeleinknek a szén-dioxid-semlegesség, a digitalizáció és a munkavállalók életminőségének javításában. Segíteni fogjuk ügyfeleinket a termelékenység és az energiahatékonyság maximalizálásában, és olyan harmonikus munkahelyeket hozunk létre, ahol az emberek megvalósíthatják a bennük rejlő lehetőségeket, a vállalkozások pedig javíthatják a működési hatékonyságot.

Az együttműködéstől a harmonizált automatizálásig

Mindezt többek között összehangolt automatizálási megoldásokon keresztül fogjuk elérni. Az ipari automatizálást történelmileg a munkaerő helyettesítésének tekintették. Az együttműködő automatizálással eltávolodtunk ettől, hiszen a munkavállalók és a gépek egymás mellett dolgozhatnak. Úgy gondoljuk, hogy ez harmonizált automatizálássá fog fejlődni, egy olyan megközelítéssé, amely az emberközpontú automatizálási technológiák révén segíti a vállalkozásokat az emberi képességek maximalizálásában. A mesterséges intelligenciával támogatott nagysebességű vezérlés például segíthet a kevésbé tapasztalt munkásoknak jobb döntéseket hozni. 
 
Az elmúlt három évben példátlan válságok sorával kellett szembenéznünk: Covid-19, alkatrészhiány, az ellátási lánc instabilitása, munkaerőhiány, az ukrajnai háború, növekvő energiaköltségek és most az infláció. Stratégiánk része, hogy időtállóvá tegyük vállalkozásunkat ezekkel a bizonytalanságokkal szemben, miközben kulcsfontosságú technológiáinkat – érzékelés technológia, robotika, gépbiztonság és mesterséges intelligencia – arra használjuk, hogy segítsük ügyfeleinket a társadalmi kihívásokból adódó problémáik megoldásában. A szilárd, de mégis rugalmas rendszert követve és a jövőre vonatkozó világos stratégiai célokkal biztosak vagyunk abban, hogy bármilyen nehézséggel is szembesüljünk, el tudjuk majd hárítani azt.
További részletekért lépjen kapcsolatba velünk!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Fernando Colás

    Fernando Colás

    CEO of OMRON's Industrial Automation Business Unit (IAB) Europe