Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Innovatív cobotos alkalmazás fokozza a munkabiztonságot a Leica Geosystems vállalatnál

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing
automation blog
Applications

Innovatív cobotos alkalmazás fokozza a munkabiztonságot a Leica Geosystems vállalatnál

Közzétéve: 2021. február 11. hely: Flexible Manufacturing

A kollaboratív robot automatizálja a tálcák kezelését, továbbá javítja a munkabiztonságot és az ergonómiát a veszélyes munkaterületen.
Amikor a Leica Geosystems vállalatnak sokoldalú megoldásra volt szüksége ahhoz, hogy automatizálja az epoxi anyaggal töltött tárgyak tálcáinak kezelését, az OMRON TM kollaboratív robotja (cobot) mellett döntött. Az OMRON cobotot a Gibotech, az OMRON egyik partnervállalata ajánlotta a számukra.
A Leica Geosystems globális vállalat, amely prémium minőségű érzékelők, szoftverek és szolgáltatások szállítására szakosodott a geodézia, az építőipar, az infrastruktúra, a bányászat, a repülőgépgyártás, az általános gyártás és más iparágak területén. A dániai Odense városában található, gépvezérlőket gyártó üzemében a vállalatnak rugalmas, pontos és biztonságos megoldásra volt szüksége a tálcák állványról történő mozgatásához. A tálcákat precízen el kellett helyezni, hogy a rajtuk lévő tárgyak epoxi anyaggal tölthetőek legyenek. Az új megoldás esetén a skálázhatóság is fontos szempont volt.

Az emberek védelme

Az egyik alapvető problémát az jelentette, hogy az epoxigőzök károsak lehetnek az emberek egészségére, mivel gyulladást és irritációt okozhatnak az orrban, a torokban és a tüdőben.
Az OMRON TM cobotja tökéletes megoldást jelentett, mivel az emberekre nézve veszélyes területeken is könnyedén alkalmazható. A megoldás további összetevői közé tartozik az OMRON NX és NXIO gépvezérlő rendszere, valamint a Sysmac gépi automatizálási platformja. A megoldás könnyedén telepíthető volt a Leica gyártási folyamatiba, a rendszerintegrálást pedig a Gibotech végezte.
Miként automatizálja az OMRON TM cobotja a tálcák kezelését? Először is, a TM határjel segítségével felvesz egy tálcát az állványon található egységek közül. A határjel egy olyan logó vagy jelölő, amelyet az állványon elhelyezve könnyedén felismer a cobot kamerája. A jelölő referenciapontként szolgál a cobot mozgásához, mivel a határjelhez viszonyítva más pontok is meghatározhatók.
Ennek köszönhetően a cobot betanítható a tárgyak helyének azonosítására. Ezt követően a határjel segítségével nagy pontossággal képes a tárgyak felszedésére és elhelyezésére. Ha az állványt elmozdítják, a cobot a határjel pozíciójának köszönhetően továbbra is tudni fogja, merre kell mozognia.
A Leica folyamata során a cobot felszedi a tálcát, majd úgy helyezi el, hogy az egy epoxiextrudáló alatt helyezkedjen el. Úgy állítja be a tálca pozícióját, hogy a rajta található különböző tárgyakat fel lehessen tölteni epoxi anyaggal. Ezt követően a cobot az epoxi egységekkel töltött tálcákat néhány órára állványokra rakja, ahol a kikeményítés és a keményedés történik. Ezt követően a cobot a TM határjelet használva visszateszi a tálcát az állványra.

A cobotos megoldás előnyei

Az új rendszernek köszönhetően a tálcákon lévő különböző tárgyak feltölthetők epoxi anyaggal anélkül is, hogy ehhez emberi jelenlétre lenne szükség. Ez javítja az ergonómiát és a munkakörnyezet biztonságát, továbbá megvédi a Leica munkatársait, akiket más, üzleti szempontból kritikus fontosságú feladatokra helyeztek át. Az új megoldás ugyanakkor a vállalat munkaerő- és termelési költségeit is csökkentette.
Kenneth Jochumsen, az OMRON projektmenedzsere a következőket fűzte hozzá: „Ez egy nagyon különleges és innovatív cobotos alkalmazás, amelyhez hasonló még nem volt az északi országokban. Az integrált technológiai megoldásaink és az ipari automatizálás terén szerzett széleskörű ismereteink segítettek hozzá a megoldás kifejlesztéséhez. A teljes projekt összhangban állt az emberek és a gépek közötti interaktív és biztonságos együttműködésről szóló OMRON-filozófiával.”
Bent Andersen, a Leica Geosystems termékellátási és folyamatszolgáltatási menedzsere a következőket fűzte hozzá: „Cégünk a jövőben jelentős bővülésre készül, ezért fontos volt olyan megoldást találni, amely a vállalat növekedésével együtt tud növekedni. Ezért különösen tetszett az OMRON automatizálási megoldásának rugalmassága és méretezhetősége, valamint az, hogy biztonságosabb munkakörnyezet teremtett.”

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe