Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Vásárlás vagy lízing? Tudnivalók egy új kollaboratív robot finanszírozásáról

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Operational Excellence

Vásárlás vagy lízing? Tudnivalók egy új kollaboratív robot finanszírozásáról

Közzétéve: 2023. április 26. hely: Operational Excellence

Gondolatébresztő a KKV-k számára az automatizálási projektek finanszírozásával kapcsolatban

A szakképzett munkaerő hiánya, valamint a digitalizálási, fenntarthatósági és energiatakarékossági törekvések számos vállalatnál felgyorsítják az automatizálási projekteket. Miután azonosították az automatizálható manuális folyamatokat, a kérdés általában a következő: És mennyibe kerül mindez?

Érdemes megfontolni az olyan lehetőségeket, mint a lízing vagy a robotok szolgáltatásként történő üzemeltetése. Az Omron befektetésmegtérülési kalkulátora példa az olyan eszközökre, amelyek kifejezetten a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára nyújtanak jobb áttekintést az automatizálás pénzügyi szempontjairól. Bárki, aki jelenleg egy kobot vagy AMR vásárlását fontolgatja, ezzel az eszközzel felfedheti a befektetés megtérülését.

A szakképzett munkaerő hiányának leküzdése kobotok segítségével

A gyártóüzemekben kevés a szakképzett munkaerő. A 2022-ben hét országban végzett BCG felmérés szerint a munkáltatókat az a veszély fenyegeti, hogy a következő hónapokban akár 37 százalékát is elveszíthetik azoknak a dolgozóiknak, akik nem tipikus íróasztalos munkakörben, hanem a termelésben, karbantartásban vagy szervizben dolgoznak. Ezeknek a munkavállalóknak közel egyharmada már most is azt tervezi, hogy elhagyja azt a vállalatot, ahol jelenleg dolgozik. Azoknak a vállalatoknak, amelyek nem találnak új munkaerőt, újra kell gondolniuk a termelési folyamataikat, és olyan technológiákat kell bevezetniük, amelyekkel csökkenthetők a manuális folyamatok. De hogyan finanszírozhatók az ilyen beruházások? A vásárlás vagy a lízing a jobb megoldás? 

Az egyik technológia, amelyet a vállalatok elsőként fontolóra vehetnek, az a kollaboratív robotika. A kobotok nem igényelnek nagy befektetést, és gyakran gyors megtérülést biztosítanak, ami a megfelelő területen való alkalmazás esetén vonzóvá teszi ezt a technológiát a hagyományos ipari robotokkal szemben. A kobotok számos területen használhatók. Könnyen alkalmazhatók a különféle tevékenységekhez, és az alkalmazás tervezése és megvalósítása gyorsan elvégezhető. A legfontosabb alkalmazások közé tartozik az anyag- és termékmozgatás, az összeszerelés és szétszerelés, a hegesztés és a forrasztás, az adagolás stb. 

Íme egy kis gondolatébresztő:

  1. A beruházás költségei könnyebben összevethetők a termékenkénti költségekkel. Például egy kobot-alkalmazás beszerzési ára 100 000 euró, és Ön három évre számol. Ez alatt az idő alatt 8 640 000 terméket állít elő, amely termékenként öt másodperces ciklusidőt jelent, ha a gyártás napi 20 órán át és évi 200 napon át tart. Ebben a konkrét esetben a termékenkénti beruházás egy százalék. Egy kobotba tehát sokkal kevesebbet kell befektetni, mint azt sokan gondolnák.
  2. A teljes beruházási költség általában nagyjából megegyezik egy gyári dolgozó éves átlagbérével. E számítás alapján a beruházás már egy év alatt, vagy még gyorsabban megtérül. 
  3. Különösen a KKV-k vonakodnak attól, hogy kobotot vásároljanak, mert aggódnak a költségvetés, a pénzforgalom, a CAPEX vagy a hosszadalmas projektjóváhagyások miatt. A lízing ezesetben jó alternatíva lehet, mivel a pénzforgalom vagy az évszakos ingadozások nem jelentenek problémát. A lízing további rugalmasságot kínál, így a kisebb vállalatok is élvezhetik az automatizálás előnyeit a kobotok révén. A lízing az üzemeltetési költségek (OPEX) közé is tartozik: a költségeket havonta fizetik, így a beruházások jobban nyomon követhetők és tervezhetők.
  1. Ha a lízingszerződés karbantartási és szervizelési szolgáltatásokat is tartalmaz, könnyebb és átláthatóbb a kobot flotta naprakészen tartása és működtetése, anélkül, hogy további költségekkel kellene terveznie. Ráadásul a kobot mindig rendelkezésre áll – így nincs állásidő. Az automatizálás akkor kerül a legtöbbe, amikor leáll. Ezért kell garantálni a folyamatos működést.
  2. A lízingajánlatok esetében fontos a finanszírozási lehetőségek testre szabhatóságának biztosítása, mivel nincs két egyforma vállalat. Az is ideális, ha az árak módosíthatók a pénzforgalmi szűk keresztmetszetek kiküszöbölése érdekében. Ezen túlmenően a pénzügyi szolgáltatóval vagy akár a vállalat bankjával való együttműködés rugalmasabbá tételének lehetőségét is biztosítani kell.
  3. Egy mindenre kiterjedő megoldásra van szükség. A robotnak szerszámokra, perifériákra, alapokra és sok másra is szüksége van. Ezért a rendszerintegrátornak és a kobot gyártójának teljes körű megoldást kell kínálnia, amely holisztikusan is finanszírozható. A félmegoldások nem túl hatékonyak.
  4. Sok KKV tűnődik azon, hogyan finanszírozhatna egy új beruházást. Az OMRON befektetésmegtérülési kalkulátora két lehetőséget kínál: a hagyományos CAPEX (Tőke jellegű) opciót az elején teljes fizetéssel, valamint a lízingelési lehetőséget kínáló OPEX (Működési költség típusú) opciót, amikor a kifizetések 3–5 évre oszlanak el. 
További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe