Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Próbaüzem keretein belül mobilrobot automatizálja az ételosztást egy idősotthonban

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing
Applications
Egyéb

Próbaüzem keretein belül mobilrobot automatizálja az ételosztást egy idősotthonban

Közzétéve: 2021. április 16. hely: Flexible Manufacturing

A finnországi Kustaankartano Idősek Otthona jelenleg is egy autonóm mobilrobotot tesztel a Kustaankartano Élelmiszer Központ és az idősotthon közötti élelmiszer-logisztika automatizálásához. A kísérlet a Helsinki Szolgáltatási Központ (Service Centre Helsinki); a Helsinki Szociális és Egészségügyi Szolgáltatási Osztály (Helsinki Social Services and Health Care Division); és a Forum Virium Helsinki együttműködésében valósul meg. Célja az idősotthon különböző részlegeibe történő ételszállítás korszerűsítése.

  • 0:00 -   Próbaüzem keretein belül mobilrobot automatizálja az ételosztást egy idősotthonban
A Dimalog Oy által kifejlesztett Polle (igásló) elnevezésű robot az OMRON LD-250 típusú autonóm mobilrobotján alapszik. Ez a legerősebb az LD robotszéria modelljei közül, amely akár 250 kg-os rakományokat is tud kezelni. Képes önállóan navigálni, és úgy tervezték, hogy együttműködjön az emberekkel, így kollaboratív és biztonságos munkakörnyezetet biztosít.
A mobilrobot úgy viselkedik, mint egy tálalókocsi, de az ételek szállítása és a fogások felszolgálása mellett más dolgok, például levelek, kartonpapír hulladék és a mosnivaló szállítására is alkalmas. A mobilrobot önállóan navigál a Kustaankartano szervizalagútjában, liftjeiben és feljáróin. Könnyen felismerhető, mivel a lovak patkóinak dobogására emlékeztető hangokat ad ki, hogy könnyebben észrevehető legyen, amikor elhalad valahol. Polle emellett a veszélyeket és a potenciális akadályokat is felismeri a folyosókon. A dinamikus akadályelkerülésnek köszönhetően képes navigálni szűk és változó környezetben, akkor is, ha egy új akadály, pl. ágy kerül oda.

Új megközelítés az élelmiszer-szállításban

Katriina Bernoulli, a Helsinki Szolgáltatási Központ szolgáltatásfejlesztési vezetője szerint: „Kustaankartanoban az ételkiosztásra fordított idő legnagyobb része az ételek szállítására megy el, mivel a terület hatalmas, és nagy a távolság az egyes részlegek között. Reméljük, hogy az új technológia ezt megkönnyíti. A sikeres élelmiszer-szállításhoz elengedhetetlen, hogy az ügyfelek pontosan időben kapják meg az ételüket, és ha probléma merül fel, azonnal értesítést kapunk. Ez majd lehetővé teszi, hogy az élelmiszer-szállítás másképpen történjen.”
A robotok megjelenése a vendéglátóiparban új jelenség. Az új projektben – mely a Kustis Goes Digi! és a Co-created Health and Wellbeing (CoHeWe) projektek része – a résztvevő felek közötti szoros együttműködésnek kiemelkedő jelentősége van annak biztosításában, hogy különböző nézőpontokat vegyenek figyelembe. A próbaüzemek során a mobilrobot működésére vonatkozó visszajelzéseket és megfigyeléseket összegyűjtik a későbbi kiértékeléshez.
A mobil- és kollaboratív robottechnológiára specializálódott Dimalog Oy nevű technológiai céget választották ki partnerként a robot kivitelezésére. A próbaüzemben használt szolgáltatástervezést Muotohiomo Oy vezetésével végezték. Peeter Lange, a Forum Virium Helsinki CoHeWe projektmenedzsere szerint: „A Polle robot nagyszerű példája annak, hogyan innovál Helsinki városa a vállalatokkal karöltve. Kustaankartano olyan teszthelyszín, ahol a cégek valós felhasználói környezetben próbálhatják ki a termékeiket. Ha az innovációk működnek, a város pénzt, időt és forrásokat takaríthat meg.”
Ha a kísérlet sikeres lesz, akkor a robottechnológiát a Helsinki Szolgáltatási Központ egyéb étkeztetési szolgáltatásainál is lehet majd használni, különös tekintettel az egészségügyre. A kísérlet remélhetőleg új megvilágításba helyezi a lehetőségeket. „A robotok használata a vendéglátóiparban még mindig újdonságnak számít, de a közeljövőben biztosan gyakoribb lesz” – teszi hozzá Katriina Bernoulli. „Polle révén információkat szerezhetünk arról, hogyan működnek a robotok az élelmiszerszállításban, de remélhetőleg betekintést nyerhetünk a robottechnológia lehetőségeibe a teljes iparág területén is. Számunkra ez egy érdekes tanulási folyamat lesz.”

Egyéb lehetőségek a robotok számára

Az étkeztetés mellett a robottechnológiára úgy tekintenek, mint egy lehetőségre más iparágak igényeinek teljesítésére is. Mikael Neuvonen projektvezető, valamint a Helsinki Szolgáltatási Központ fejlesztési szolgáltatások részlegének igazgatója megjegyzi: „A kísérletezés és a robotok használata a különböző szolgáltatásokban már hosszú ideje egyike az ezen szolgáltatások területén kitűzött céljainknak. Reméljük, hogy ennek a kísérletnek az eredményét nemcsak az ételszállításhoz, hanem a szociális- és egészségügyi ágazatban is felhasználhatjuk.”
Ugyanezt a véleményt hallhatjuk a Kustaankartano Idősek Otthonában is, ahol az emberek boldogan vesznek részt új kísérletekben. Ahogy az intézmény igazgatója, Tarja Sainio kifejti: „A Kustis Goes Digi! projekt részeként a Kustaankartanoban sokféle kísérletet végeztünk a digitalizáció területén. Új munkamódszereket keresünk, hogy felszabadítsuk munkatársaink erőforrásait, és ezáltal több idő jusson az otthon lakóinak gondozására, valamint a velük végzett munkára. Ez a próbaüzem is ennek a projektnek a része. A jövő a digitalizációé, és alig várjuk, hogy láthassuk milyen lehetőségeket hoz a robottechnológia és a digitális világ, valamint részt akarunk venni ebben a fejlesztési munkában.” További részletekért lépjen velünk kapcsolatba

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe