Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Mesterséges intelligencia (AI) a robotrendszerekben és funkcionális biztonság

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

AI

A robotrendszerek mesterséges intelligenciája (AI) képes kezelni a funkcionális biztonsági elemeket?

Közzétéve: 2023. április 13. hely: AI

Szerzők: Josep Plassa, az OMRON Europe biztonságtechnikai termékek marketingmenedzsere és Atsushi Oshiro az OMRON Fejlesztési Központjának vezetője

A robotok és az AI-rendszerek az ipari gyártóüzemek szerves részévé váltak. A robotok használata során a munkavállalók biztonságának érdekében részletes kockázatértékelésre van szükség. Ez az értékelés a funkcionális biztonság szempontjából történik, amely a robotok által végzett autonóm vezérlési műveletek során alkalmazott öt fő elemet vizsgálja: környezetfelismerés, tevékenységtervezés, pályatervezés, mozgásvezérlés és mérés.

A mesterséges intelligenciával és funkcionális biztonsággal kapcsolatos problémák

A beágyazott AI-rendszerekkel felszerelt robotok funkcionális biztonsági értékelése két jelentős problémát tárt fel: az AI-rendszerek állapotfelmérésének nehézségét, valamint a funkcionális biztonság és az AI-rendszerek teljesítményértékelési mutatói közötti különbségeket.

Az AI-rendszerek állapotfelmérése kihívást jelenthet, különösen a csomópontokból vagy rétegekből álló összetett felépítésű neuronhálózatok esetében. A nehézség a döntési eredmények diagnosztizálásában rejlik, ami lehetetlenné teszi a rendszer szabályosságának megítélését. Például egy AI-rendszer meghibásodásakor véletlenszerű döntések születnek, ami azt jelenti, hogy egy ilyen rendszer nem kezelhető determinisztikus rendszerként. Ez pedig megnehezíti az értékelését a funkcionális biztonság vezérlőrendszerének biztonságra vonatkozó részeként.

A mesterséges intelligencia teljesítményértékelési mérőszámai közé tartozik a pontosság, a precizitás, a felidézés és a specifikusság. Az AI azonban olyan tanulási adatokat használ, amelyek nem veszik figyelembe az idősoros változásokat. Következésképpen az AI-rendszerek hibavalószínűsége időről időre változik, ami megnehezíti a teljesítményük értékelését a funkcionális biztonság szempontjából, amely a helyszíni működés során a meghibásodás valószínűségét állandónak tekinti.

A fenti kérdések vizsgálata rávilágít arra, hogy az AI-rendszerek biztonságának értékelése nem könnyű feladat. Ezért a kollaboratív robotokat és mesterséges intelligenciát alkalmazó termelési rendszerek előnyeinek javítását meghatározott területekre kell korlátozni.

Következtetés

Végezetül, bár a robotok és az AI-rendszerek számos előnnyel járnak az ipari gyártóüzemek számára, a munkavállalók biztonsága kiemelkedően fontos. Ezért részletes kockázatértékelésre van szükség a funkcionális biztonság szempontjából. Az AI-rendszerek biztonsági teljesítményének értékelése azonban kihívást jelent, ami szükségessé teszi a beágyazott mesterséges intelligenciával rendelkező robotok használatának korlátozását bizonyos területeken. E kérdések vizsgálata innovatív megoldásokat igényel a beágyazott AI-rendszerekkel ellátott robotok biztonságának javítása érdekében.

További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe