Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Felkészülés a jövőre utólagos átalakítással

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

A Staveb Automation AG az OMRON vezérlőire (PLC-ire) támaszkodik egy utólagos átalakításhoz. A Delica AG, egy svájci élelmiszergyártó cég lecseréli a régi irányítási rendszerét és hajtástechnológiáját, hogy hatékonyabb legyen a termelés, kevesebb hulladék keletkezzen, és gyorsabban végezhessék a csomagolást.

Az élelmiszer- és italgyártásban használt gépeknek megbízhatónak, biztonságosnak és gyorsnak kell lenniük, továbbá az is fontos, hogy évek vagy akár évtizedek elteltével is megfelelő minőséget biztosítsanak. Miközben a nagy teljesítményű technológiák és a folyamatos karbantartás is alapelvárásnak számít, a gépeknek ezen túlmenően a legújabb szabványoknak és specifikációknak, továbbá az adott vállalat elvárásainak is meg kell felelniük. Az úgynevezett utólagos átalakítási megoldások, vagyis a meglévő üzemek és berendezések korszerűsítése vagy bővítése nélkülözhetetlen egy vállalat versenyképességéhez és jövőbeni erejéhez. A hitzkirchi (Luzern kanton, Svájc) székhelyű Staveb Automation AG ilyen utólagos átalakítási megoldásokra specializálódott, de emellett ipari automatizációval, robotikával és irányítástechnikával is foglalkozik. Főként azok a félig és teljesen automatizált gyártóüzemek tudják kihasználni az ilyen megújulási lehetőséget, amelyek elavult irányítási rendszerekkel működnek, viszont ezeket a rendszereket a megbízó cég igényeihez kell igazítani. Tapasztalt megoldáspartnerként a Staveb a nemzetközi szintű automatizációs szakértelemmel rendelkező OMRON vezérléstechnológiájára támaszkodik. A svájci ételipari vállalat, a Delica AG példáján keresztül nagyszerűen lehet szemléltetni, milyen előnyökkel jár egy ilyen utólagos átalakítási projekt a tölcséres fagylaltok gyártásában.

staveb b fcard sol

A pótalkatrészek hiánya és az elavult berendezések gátolják a termelés hatékonyságát

Ha a vállalatok korszerűsíteni szeretnék gyártóüzemeiket és -soraikat, akkor egyfelől a hatékonyságra kell törekedniük. Másfelől viszont arra is rákényszerülnek, hogy új utakra lépjenek, mivel előfordulhat, hogy megszűnik a támogatás, nincsenek cserealkatrészek, vagy a rendszerfrissítések nem állnak többé rendelkezésre. Mindez a következő problémákat okozza: felhalmozódnak a javítási kérelmek, a berendezés nem mindig áll rendelkezésre, a gyártás pedig leáll. A Staveb nagyjából három évtizede nyújt segítséget a legkülönfélébb ágazatokban tevékenykedő vállalatoknak az üzemeik és folyamataik korszerűsítéséhez. Ezalatt az idő alatt a technológiák elképesztő módon átalakultak, a folyamatok egyre automatikusabbá váltak, a megoldásokra pedig az egyre nagyobb összekapcsoltság jellemző. De van, ami nem változott: az ostyában kínált fagylalt, vagyis a tölcséres fagyi, amely ma is éppoly népszerű, mint 30 éve volt. Ha gyártás során hiányzik egy cserealkatrész, ez komoly gyártási veszteségeket eredményezhet, amit a korábban Midor néven működő Delicához hasonló vállalatok mindenáron el akarnak kerülni.

A hibák gyorsabb megtalálása és megszüntetése

Pontosan ezért kell naprakészeknek lenniük az üzemeknek. A korszerű irányítási rendszerek elengedhetetlenek, ugyanis segítségükkel gyorsabban és könnyebben diagnosztizálhatók a hibák, mint valaha. Ráadásul az ilyen jellegű korszerűsítés a termelés hatékonyságát is növeli. Ezt például gyorsabb adatgyűjtéssel és kommunikációval lehet elérni, ami nagyobb rugalmasságot eredményez, ha termékváltozásokra kerül sor. Az optimalizált hajtástechnológia is felgyorsítja a folyamatokat. A meileni székhelyű Delica AG azért döntött a korszerűsítés mellett, mert a korábban használt irányítási rendszert már nem biztosította számukra a beszállító, ezért megszűnt a támogatása is. Ezenkívül a ’90-es évekből származó rendszeren lévő programozószoftver már nem futott az aktuális Windows-környezetben. „A rendszer jól működött ugyan, de az irányítási problémán túlmenően igen nagy mértékben el is használódott, a szükséges alkatrészek pedig egyre drágábbá váltak. Ezért új szervotengelyeket is beépítettünk, és kicseréltettük az érintett kapcsolószerkezeteket” – számolt be Urs Weber, a Delica automatizációs/házon belüli elektrotechnikai csapatának vezetője.

staveb e fcard sol

Középpontban az emberek

„Ezenkívül egyre több volt a hajtástechnikai jellegű meghibásodás, a mechanikus alkatrészeknél pedig néha több hónapos szállítási időkkel és csillagászati árakkal kellett számolni, amit természetesen nem tartottunk kedvezőnek. Ráadásul a gépbiztonság színvonala sem felelt meg már az aktuális elvárásoknak” – tette hozzá Michael Engler, a Staveb Automation AG operatív igazgatója. A Staveb utólagos átalakításra vonatkozó ajánlata nemcsak az irányítási rendszert, hanem a kapcsolószerkezeteket, a hajtást, a szervotechnológiát és igény esetén a mérőrendszereket is magában foglalja. Minden projektnél a kezelőkön és a karbantartásért felelős dolgozókon van a hangsúly, akiknek szeretnék megkönnyíteni a munkáját. Az ember–gép interfészmegoldások (HMI-k) még egyszerűbbé teszik a gépkezelést. A fagylaltgyártás mellett a Staveb a savanyú káposzta töltésére, a friss tészta pasztörizálására, valamint a hamburgerzsemlék, zöldségek vagy fogyasztásra kész saláták csomagolására szolgáló gyártósorokat is korszerűsíti.

Egyazon forrásból származó megoldás személyre szabott tanácsadással

Ugyan a Delica már ismerte a Staveb és az OMRON vállalatot, a hajtástechnológia terén más beszállítók megoldásait használta. A korszerűsítési projekt során az volt a cél, hogy mindent egységesítsenek. „Fontos, hogy a géphasználók előtt mindig ugyanaz a felhasználói felület legyen” – indokolta Engler. A Staveb 2003 óta használja az OMRON vezérlőit különféle utólagos átalakítási projektekhez. Az ügyfelek nemcsak a két automatizálási szakértő több éves szakértelméből profitálnak, de abból is, hogy egy olyan megoldást kapnak, amely egyazon forrásból származik, saját egyedi igényeikre van szabva, viszont nem kell töménytelen energiát fordítani a kivitelezésére. „Azért is működünk együtt az OMRON-nal, mert nagyon közel vannak az ügyfélhez – főként az alkalmazásmérnökök vannak azonnal kéznél, amikor kérdés merül fel” – magyarázta Engler.

staveb d fcard sol

A megoldás alapját a Sysmac automatizációs platform képezi, továbbá az OMRON 1S szervohajtásai, amelyek folyamatos integrációval épülnek be az NX/NJ gépvezérlőből a szoftverbe. A Sysmac szoftverplatformnak köszönhetően a PLC-funkciók, a mozgásvezérlés, a robotikai vezérlés, a HMI, a biztonság és a kamerarendszer zökkenőmentesen integrálható és hálózatba kapcsolható. A Sysmac platformot 1971 óta használják PLC-rendszerekben. „Más beszállítók megoldásaihoz képest a Sysmac nyitottabb kialakítású, ami elképesztően megkönnyíti a gyártásban eszközölt változtatásokat” – mondta Reto Stenico, az OMRON svájci térségért felelős értékesítési vezetője. Véleménye szerint a platform lehetővé teszi, hogy a felhasználók rugalmasabban reagáljanak a változásokra, szabályozzák a hibás bejegyzéseket, és gyorsabban alkalmazkodjanak az új piaci követelményekhez: „Leegyszerűsíti a gyártósor beállítását.”

Kevesebb hulladék, gyorsabb csomagolás

Volt még egy kihívás, amellyel a Delica projekt során szembe kellett nézni – a gyártásban bekövetkező rengeteg változtatással. A különféle ízek mellett ugyanis akár 30 különböző fagylaltöntetet és akár 20 különböző formát is figyelembe kell venni minden egyes gyártási átállásnál. Korábban olyan is előfordult, hogy az átállások alatt akár 30 000 tölcséres fagyaltot nem tudtak értékesíteni. A korszerűbb üzemnek köszönhetően most már selejtek keletkezése nélkül tudnak változtatni a gyártásban. Ráadásul mostantól a csomagolási folyamatok is 10–20 százalékkal gyorsabbak.

Az utólagos átalakításon alapuló projekt jelentős hatása

Az IoT, a mesterséges intelligencia (MI) vagy a gépi tanulás (GT) fogalma gyakran előkerül, amikor az ipar 4.0-ról van szó. De nem mindig van szükség valamilyen eget verő innovációs löketre a gyártás észszerűbbé és lendületesebbé tételéhez. „Egy irányítási rendszer és a hajtástechnológia lecserélése gyakran óriási változást tud jelenteni a naplózási idők, az energiahatékonyság vagy az előrejelző karbantartás terén” – foglalta össze végezetül Stenico.