Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Önjáró mobilrobotok egyszerűsítik a vállalaton belüli logisztikát a Diva International vállalatnál

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

  • 0:00 -   Autonomous mobile robots simplify intralogistics at Diva International

A személyi higiéniás termékek és tisztítószerek gyártásával foglalkozó Diva International vállalatnál önjáró mobilrobotoknak köszönhetően biztonságosabbá és hatékonyabbá vált a munkafolyamat, és minden lépés nyomon követhető – a megrendeléstől kezdve egészen a raktáron belüli teljesítésig.

A nagyvállalatok egyre inkább a robotika felé fordulnak a gyárakon és raktárakon belüli manuális folyamatok észszerűsítése érdekében. Erre példa az olaszországi umbriai székhelyű Diva International. A Diva a nedves törlőkendőket gyártó létesítmény és raklapcsomagoló sziget közötti szállítását kívánták átformálni ugyanazon a raktáron belül. A vállalat a létesítménykezelő szolgáltatója, az FM Vision révén új, automatizált rendszert dolgozott ki, amely öt OMRON önjáró mobilrobotot, valamint az OMRON Sysmac NJ gépvezérlőjét foglalja magában. Ez biztonságosabb, hatékonyabb és rugalmasabb folyamatot eredményezett.

A Diva olyan rendszert igényelt, amely biztosítani tudja a rendelkezésre álló tér optimális kihasználását. Emellett a folyamat minden lépését szerette volna nyomon követni – a megrendeléstől kezdve egészen a raktáron belüli teljesítésig. Ezt tette lehetővé az öt OMRON önjáró mobilrobot, amelyek a gyártósor vége és a raklapcsomagoló állomások között biztosítják a nedves törlőkendők csomagolt tételeinek be- és kirakodását.

Diva-wet-wipes fcard sol

Egy kihívást jelentő helyzet

Az új rendszer kidolgozása során az FM Vision és az OMRON különböző kihívásokkal nézett szembe, különösen a biztonság, a sebesség és a tisztaság terén. A legfontosabb kihívást egy olyan rendszer megtervezése jelentette, amely a lehető legrövidebb időn belül képes 12 kartondoboz berakodására, ugyanakkor 60 különböző forma és számos tömeg kezelésére alkalmas.

Augusto Falchetti, az FM Vision tulajdonosa szerint: „Az ennyire nagy mértékben különböző formák esetében túl nehéznek bizonyult volna a szétválogató és szállítószalagos rendszerek számára a rendelkezésre álló tér, a költségek és a biztonságosság miatt. Az egyenként 70 csomagot tartalmazó 120 raklapnyi mennyiség azt jelenti, hogy naponta 8000 csomag mozgatására van szükség."

Diva-AMR fcard sol

Emellett el kell különíteni az előállítási és a raklapcsomagoló területet, mivel potenciális szennyezőanyagokat tartalmaz, valamint meg kell felelnie a tűzvédelmi előírásoknak. Az OMRON öt robotja képes egymástól függetlenül mozogni, és a létesítmény térképén és a környezet dinamikus leolvasásán alapuló navigációs rendszer használatával döntenek a választott útvonalról. A robotok mindegyike fel van szerelve egy lézerszkennerrel, amely lehetővé teszi a számukra, hogy „lássák” a környezetüket. A mozgásukat érzékelők és vezérlők sora kezeli, amelyek lehetővé teszik az emberek és egyéb akadályok elkerülését.

Luca Polzoni, a Diva adatelemzője szerint: „Mindez a várakozási idő drámai mértékű csökkentését eredményezi. Amikor a robot akadályt észlel az útvonalán, a valós idejű újraszámításnak köszönhetően mindig képes másik útvonalat találni.”

Az önjáró mobilrobotok és a szállítószalagok be- és kirakodás idejére történő csatlakoztatása és leválasztása újabb kihívást jelentett. A kialakításból adódó korlátozások miatt a robotok nem mozdulhattak el 800 mm-nél messzebbre a szállítószalagtól.

diva-international fcard sol

Ezért a rögzített állomás keretét úgy terveztük meg, hogy állítható magasságú legyen, három szinttel, amelyek mindegyike négy doboznyi mennyiség kezelésére alkalmas. A robotok pozicionálását szinte milliméter pontossággal kellett kalibrálni, mivel a pozíció és a sebesség tekintetében nagyon szűkek a tűréshatárok. A robot mozgásának nagyon pontosnak kell lennie: akár egyfokos hiba esetén is meghiúsulhat a folyamat.

Észszerűsített folyamat

Az OMRON Sysmac gépvezérlője az egész folyamatot végigvezeti, a megrendelés beérkezésétől kezdve egészen a csomagok raklapcsomagoló szigeteken végzett szétválogatásáig és a raktárba történő kiadásáig.

Diva-machine-controller fcard sol

Paolo Capezzuoli, az OMRON Industrial Automation Europe alkalmazás-szakértő mérnöke és mozgásspecialistája szerint: „A legösszetettebb szempont az önjáró mobilrobotokkal, a munkafeladatok létrehozásával kapcsolatban végzett adatátvitel. Ez a tevékenység az OMRON által kifejlesztett flottakezelőn halad át, amely megadott feltételek (pl. az akkumulátor töltöttségi szintje és a felvételi pont közelsége) alapján hozzárendeli a feladatokat a mobilrobotokhoz. Emellett a legintelligensebb útvonalakat is meghatározza az ütközések elkerülése és a sebesség lehetséges csökkentése érdekében.”

Az új rendszer észszerűsítette a Diva logisztikai műveleteit. Luca Polzoni szerint: „A mobilrobotok önállóan alkalmazkodnak az elérhető helyekhez, és megvannak a szükséges tanúsítványaik, a biztonságosságra vonatkozókat is beleértve, így a kezelőkkel azonos környezetben végezhetnek munkát. Körülbelül másfél perc alatt teljesítik az útvonalukat, amely átlagosan 10 métert jelent, és ehhez adódik még hozzá a be- és kirakodás, amely során egy tucat csomagot visznek el a raklapcsomagoló szigetig.”

Diva-HMI fcard sol

Amellett, hogy javítják a hatékonyságot, és alkalmazottakat tesznek szabaddá, az új, automatizált rendszer az adatkezeléssel kapcsolatos emberi hibák megszüntetését is elősegítette. Paolo Cocchioni, a Diva International kereskedelmi igazgatója így fogalmazott: „A nedves törlőkendők értékesítése terén világelsőnek számító vállalat számára létfontosságú, hogy olyan szintű automatizálásra támaszkodhasson, amely évi 60 millió csomag előállítását képes támogatni. Ez a modernizáció lehetővé teszi a számunkra, hogy a gépek még az alkalmazottak jelenlétében is elvégezhessék a munkát a határidők betartása mellett, ugyanakkor a higiéniai és biztonsági szabályoknak is megfelelve."

További részletekért lépjen velünk kapcsolatba

Download full case study