Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: A Vadain gépi képfeldolgozással automatizálja a függönyszövetek ellenőrzését

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Brand Protection
hírek

A Vadain gépi képfeldolgozással automatizálja a függönyszövetek ellenőrzését

Közzétéve: 2022. április 8. hely: Brand Protection

A Vadainnek, az egyedi függönygyártás hollandiai piacvezetőjének egy olyan megoldásra volt szüksége, amellyel a lehető legkorábban észlelhetők a hibák a több kilométer hosszú függönyanyagokon. Ezért a Sycade szoftverfejlesztőivel és az Eisenkolb gépgyártó vállalattal összefogva, valamint az az OMRON gépi képfeldolgozó technológiájára támaszkodva kifejlesztettek egy automatizált megoldást, amellyel észlelhetők és elemezhetők a függönyanyagokon előforduló hibák, így az időigényes kézi szemrevételezési folyamat immár a múlté.

A kihívás: Hibátlan függönyök

A Vadain számára a hibátlan függönyök leszállítása elsődleges fontosságú. A precíz méretek, a megfelelő gyártási módszer és utómunka mellett a szövethibák gyártást megelőző észlelése és megelőzése is döntő jelentőségű. Ha ugyanis a hibákat már csak akkor veszik észre, amikor a függönyök az ügyfél telephelyén lógnak, akkor ezt a problémát igen költséges orvosolni – például az adott termék cseréjén keresztül –, de gondoljunk az emiatt hozzáadódó logisztikai folyamatokra és munkaórákra is.

Gyártási hibák

Általános szabályként a Vadain azzal számol, hogy egy átlagos szövettekercsen legfeljebb 5 hiba található (például szövési hiba vagy folt). Ideális esetben az anyag beszállítója már korábban megjelölte a tekercsen a hibákat. Viszont a hibák észlelésének és kezelésének felelőssége a Vadain vállalatra hárul.

Minőség-ellenőrzés

A hibák megelőzése érdekében az áruk átvétele és a kész termék kiszállítása között több ellenőrzést is végeznek. Az első ellenőrzésre akkor kerül sor, amikor az anyag megérkezik és a raktárba kerül tárolásra. A gyártás előtt és a műhelyben többször is szemrevételezik, majd a kész termék szállítása előtt egy végső minőség-ellenőrzés is zajlik. Korábban a vizsgálatot kézzel végezték el, ilyenkor letekerték a szövetet, majd fénydobozokra terítették.
Letekerés közben az alkalmazott szemügyre veszi az anyagot, hogy megnézze, vannak-e rajta hibák. Mivel a vállalat több ezer különböző típusú és több tíz kilométer hosszú anyagot tart raktáron, ez egy nagyon időigényes és nem hatékony eljárás. Ráadásul egy alkalmazott csak rövid ideig tud teljes figyelemmel az ellenőrzésre összpontosítani. Amint a vizsgálat megtörtént és a szövet megy tovább a gyártórészlegre, a szövetet fénydobozokon méretre vágják. Ezután a varrónő vagy vágó is minőség-ellenőrzést végez. Gyakorlott szemüknek köszönhetően ők szinte mindig kiszúrják a hibát.

Gépi képfeldolgozáson alapuló megoldás

A Vadain csapata úgy gondolta, hogy lennie kell egy jobb, hatékonyabb és gyorsabb módszernek a szövetek vizsgálatára, ezért ismertette a felmerült kihívást a Sycade vállalattal, akik a gyártóipar automatizálásának köszönhetően jártasak a minőségfejlesztés területén. A Sycade egy olyan koncepciót javasolt, amely automatizálja a szemrevételezési folyamatot egy gépi képfeldolgozó megoldással. Ez a megoldás gyorsabban és precízebben végzi az ellenőrzéseket, ezáltal kevesebb panaszt és vágási veszteséget* eredményez, ami végső soron költségmegtakarítást jelent. A Vadain szakértelmével, az OMRON technológiájával és innovatív automatizációjával, az Eisenkolb és egy kameralámpa-beszállító hardverével megtámogatva a Sycade egy „hagyományos” tekercselőgépen alapuló megoldást dolgozott ki, melynek során a berendezés A helyzetből letekeri a függönyhengereket, majd újra feltekeri B helyzetbe. A kiterített szövet egy beépített vágóegységgel felszerelt értékelőfelületen halad át, amely egy képfeldolgozó technológiával ellátott sötét egységben található.

Vágási veszteség*

Vágási veszteség akkor következik be, amikor a hengerekből a gyártás során levágnak. A maradékdarabokat vágási veszteségnek tekintik, amelynek nagy részét hulladékként ártalmatlanítják. Azáltal, hogy pontosan dokumentálni lehet az anyag hosszát a tekercsek egy részén – és ezt össze lehet hangolni az egyes rendeléseknél felmerülő igényekkel –, minimálisra csökkenthető a vágási veszteség, a hulladék és a járulékos költségek.  

Intelligens szoftver

A világítást és kamerát magában foglaló ellenőrzőrendszer az OMRON intelligens, egyedi szoftvereinek és „testreszabott” szabványos hardvereinek köszönhetően még az anyagok legkisebb eltéréseit is képes érzékelni. Azonban ez még nem elég ahhoz, hogy csak úgy meg lehessen találni a hibákat egy tekercs szöveten. A szövetek nem mind egyforma vastagok vagy átlátszóak, és különböző szövési szerkezettel, színekkel és fényvisszaverési tulajdonságokkal rendelkeznek. Úgyhogy a megfelelő világítás- és kamerabeállításokra, illetve programozási beállításokra csak többszöri tesztelés után sikerült rájönni.

Észlelés, vágás, nyilvántartás

Mi a teendő hiba észlelésekor és értékelésekor? Por esetén ezt a kezelő eltávolíthatja, a gép pedig jelzést kap, hogy az anyag áthaladhat rajta. Folt vagy szövési hiba esetén a gép már előzőleg azonosította a hiba helyét, továbbá azt is megmérte, hogy mennyi szövet lett letekerve a hibáig. A pontos helyről történő levágást követően a tekercsnek ezt a részét egy matrica jelöli, amelyen a főtekercs és a résztekercs jelölése látható, valamint az is, hogy hány méterről van szó. Ez lehetővé teszi, hogy áttekintést kapjanak arról, hány méter hibátlan szövet van raktáron és milyen levágott darabok formájában. Ennek köszönhetően a műhely pontosan tudja, hogy melyik – hibátlan – résztekercs használható fel a leghatékonyabban egy adott megrendeléshez. A nyilvántartás során a résztekercsekből összeadódó teljes mennyiségnél mindig feltüntetik a főtekercs eredeti métermennyiségét is, így könnyen és hatékonyan át lehet rendezni az anyagokat.

Járulékos előny

A megoldásnak köszönhetően felére csökkentek a raktári átvételhez és visszaszállításhoz kapcsolódó műveletek. Ezzel az előnnyel korábban nem is számoltak, de most nagyon örülnek neki. Mivel a résztekercseket most tökéletes pontossággal mérik, nyilvántartják és elővágják, nem kell többé teljes tekercseket átvenni, vágni és visszavinni a raktárba. Ez 50%-os megtakarítást jelent a be- és kirakodási idő tekintetében. Mivel kevesebb a mozgás az állványok között, nagyobb lett a biztonság is.
Fate Basit, a Sycade vezérigazgatója így vélekedik: „A megoldás nemcsak a kezdetben felmerülő problémára adott választ, hanem nagyon örvendetes további előnyökkel is járt. Meggyőződésünk, hogy a gépi képfeldolgozási megoldásunk hatalmas lehetőségeket kínál a gyártóiparban tevékenykedő összes szervezet számára.”

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe