Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: A hagyományos gyáraknak is vannak adatokkal kapcsolatos igényei

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Industry 4.0
hírek

A hagyományos gyáraknak is megvannak az adatokkal kapcsolatos jövőbeli igényei

Közzétéve: 2022. március 18. hely: Industry 4.0

A megfelelő eszközök és technológia lehetővé teszi a prediktív karbantartást, a szűk keresztmetszetek megakadályozását és az optimalizálást. Ismerje meg, hogy a digitalizáció hogyan képes áthidalni a hagyományos rendszerek és az ipar 4.0 közötti szakadékot.
A digitalizáció kétségkívül magas elvárásokat támaszt a termelés hatékonyságát és teljesítményét illetően. Napjainkban, ahogy a gyártók egyre közelebb kerülnek az ipar 4.0 szemlélethez, a kérdés már nem feltétlenül az, hogy a gyártó vállalatok képesek lesznek-e hasznosítani a gyártósorról lekerülő termékekkel létrejövő adatokat, hanem sokkal inkább az, hogy mikor lesz erre lehetőségük. Hogyan teszik meg a hagyományos vállalatok az első lépéseket a digitalizáció felé, és hogyan használják fel ezeket az adatokat? Milyen lépéseket tesznek az egyes gyártó rendszerek nyújtotta lehetőségek kiaknázásához, hogy ezzel javítsák és optimalizálják a teljesítményt? És mi a legegyszerűbb módja a korszerű felhőalapú adatkezelésben és a mesterséges intelligenciában rejlő előnyök kihasználásának?
Mint tudjuk, nem minden modern gyár működik steril, csúcstechnológiás bemutatóteremként, ahol laboratóriumi köpenybe öltözött, makulátlan külsejű dolgozók sürgölődnek. Ami azt illeti, nagy részük talán nem is annyira a legkorszerűbbekhez tartozik, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne profitálhatnának a termelékeny és sikeres gyárakban alkalmazott modern eszközökből, folyamatokból és bevált gyakorlatokból. A korszerűséghez vezető úton a digitalizáció kulcsfontosságú hídként emelkedik ki, amely lehetővé teszi a tulajdonosok és termelési vezetők számára, hogy olyan adatokra tehessenek szert, amelyek nélkülözhetetlen támpontokkal szolgálhatnak a termelés hatékonyságának fokozásához.

Kezdje az érzékelőkkel

Ahogy a hatékonyság és minőség új normái egyre inkább elterjedtté válnak, a versenyelőnyre törekvő vállalatok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a digitalizációnak. Az érzékelők (az egyszerűektől a rendkívül speciálisakig) bármilyen típusú gyártósorra felszerelhetők, és minden jellemző mérésére képesek – az egység hőmérsékletétől és sebességétől kezdve akár egészen a legyártott termékek formájáig, méretéig, tömegéig és keménységéig. Az érzékelők a gyár igényeitől függően használhatók egy vezeték nélküli hálózat részeként, képesek távolról jeleket küldeni, de akár közvetlenül a meglévő gyártási rendszerhez is csatlakoztathatóak.

A nyers adatoktól a kulcsfontosságú információkig

Az érzékelőkből kapott adatokat nyers adatoknak nevezzük, amelyek a hatékonyság növelését, a szűk keresztmetszetek megszüntetését, az állásidő csökkentését és a gyártási ciklusok optimalizálását szolgáló információkká alakíthatók – ha megfelelően használják őket. Mielőtt az adatok elemzése megkezdődhetne, gondoskodni kell a tárolásukról – ez történhet egy helyi szerveren, illetve egy felhőalapú szolgáltatás használatával, amely tágabb bővítési lehetőségeket és üzemegységen kívüli feldolgozást tesz lehetővé. Az, hogy pontosan mennyi tárhely szükséges, az az alkalmazástól, a digitalizáció szintjétől, a kimeneti jeltől és a szükséges elemzéstől függ. Összehasonlításként egy olyan gyártósor, amelynél egyszerűbb érzékelők vannak a monitorhoz csatlakoztatva, jelentősen kevesebb adatot generál azon gyártósoroknál, amelyek esetében minőség-ellenőrző kamerák felügyelnek több különböző típusú terméket.

Felhő vagy közvetlen adatfeldolgozás (edge computing)?

Az adatpontok különböző kiemelt fontosságú helyekről való összegyűjtése a gyártási folyamat egyik fontos első lépése. A gyártósorok sebessége az egyike azon számtalan tényezőnek, amelyek meghatározzák, hogy mi következik ezután. Ha az adatok rögzítésre kerültek, biztosítani kell a tárolásukat és a feldolgozásukat. Ha alapos elemzésre van szükség (a szűk keresztmetszetek megakadályozása érdekében/korrelációs elemzés stb.), akkor a helyi tárolás mellett érdemes dönteni. Ha nagy mennyiségű adat kerül feldolgozásra, akkor egy felhőalapú megoldás célszerűbb lehet, ugyanakkor ha valós idejű feldolgozás szükséges, az adatok felhőbe és felhőből való folyamatos oda-vissza továbbítása a késleltetés miatt késést okozhat. Ebben az esetben a termelés közvetlen helyén lévő feldolgozó eszközök ideális választást jelenthetnek, mivel az adatok zömének feldolgozását magának a gépnek a közelében teszik lehetővé, mindezt anélkül, hogy túl kellene terhelni a hálózatot olyan fájlok továbbításával, amelyek feldolgozását a felhőben fogják elvégezni. Egyszerűen fogalmazva: ha az adatok feldolgozása a termelés közvetlen szintjén történik, az eredmények gyorsabban és kisebb költséggel jönnek létre, azonban minden az adott alkalmazás pontos igényeitől függ, amelyek az OMRON és a partnerhálózatunk támogatásával határozhatók meg.

Egy kezelhető rendszer létrehozása

Természetesen léteznek olyan megoldások, amelyek segíthetnek a teljes folyamat leegyszerűsítésében és automatizálásában. Az OMRON Sysmac automatizálási rendszer például egy már bizonyított megoldás, amely nagy teljesítményű és jól használható adatrögzítési és feldolgozási képességeket biztosít, ezzel egyetlen hasznos és kezelhető rendszerben egyesítve a teljes folyamatot. A pontos és kiszámítható adatrögzítést és -elemzést biztosító Sysmac egy mesterségesintelligencia-motort alkalmaz, amelynek köszönhetően valós idejű prediktív adatelemzést tesz lehetővé. A hozzá tartozó vezérlő közvetlen csatlakoztatást nyújt az SQL adatbázishoz, emellett az OPC-UA-val és az MQTT-vel is kompatibilis. Egyetlen vezérlőeszközként használható a teljes géphez vagy termelési egységhez, és könnyedén konfigurálható bármilyen beállításhoz.
A biztonság és az egyszerű használat szem előtt tartásával kialakított Sysmac termékcsalád megbízhatósággal, robusztussággal és gyors vezérléssel ruházza fel azon gyártulajdonosokat, akik profitálni szeretnének a digitalizációból. Az érzékelők és működtetőelemek bemeneti és kimeneti jeleinek kezelése, a képfeldolgozó és mozgásvezérlők, IO és munkabiztonság – a rendszer egyszerűen hálózatba építhető és könnyedén vezérelhető. Tehát akár a gyártás átláthatósága, az előrejelezhető karbantartás, a módosítások szimulálása vagy a szűk keresztmetszetek megszüntetése a cél, bizonyított eszközök állnak rendelkezésre, amelyek garantált segítséget nyújtanak. Kapcsolat

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe