Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Az OMRON Europe 5 legfontosabb automatizálási előrejelzése 2023-ra

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing
Sustainable Manufacturing

Az OMRON Europe 5 legfontosabb automatizálási előrejelzése 2023-ra

Közzétéve: 2023. február 1. hely: Flexible Manufacturing

Az új év előttünk áll, annak minden lehetőségével együtt, ezért szeretnék kiemelni néhányat a legfontosabb trendek közül, amelyek hatással lesznek az ipari automatizálásra 2023-ban és azon túl. A feldolgozóipar továbbra is számos kihívással fog szembenézni, és ezek leküzdése az üzleti modellek alkalmazkodó képességének és rugalmasságának megteremtésével jár majd. Ugyanakkor a vállalatoknak el kell fogadniuk a feltörekvő technológiákat – érzékelési megoldások, robotika, 5G és mesterséges intelligencia – hogy segítsenek megoldani a társadalmi kihívások miatt felmerülő problémákat.

1. trend: Ár-érték arány

Kétségtelen tény, hogy az infláció miatt a berendezések és alkatrészek ára 2023-ban emelkedni fog. Ezért az automatizálási szolgáltatóknak olyan megoldásokat kell kínálniuk, amelyek semlegesítik ezeket a költségnövekedéseket azáltal, hogy értéket teremtenek a felhasználók számára. Az OMRON-nál például mindig teljes és összekapcsolt megoldást kínálunk, nem csak termékeket. Ezt az OMRON innovatív automatizálási megközelítése foglalja magába – így teremtünk értéket a megoldásainkon keresztül. Minden innovációnkat a három „i” pillér támasztja alá: integráció (az automatizálás fejlődése), intelligencia (intelligencia fejlesztése az ICT (Information Communication Technology) segítségével) és interakció (ember-gép együttműködés).

2. trend: OpEx (Működési költség típusú) befektetés helyett CapEx (Tőke jellegű) beruházások

Ugyanakkor sok vállalkozás a gazdasági környezet miatt leállítja a CapEx-kiadásokat – az inflációt mindig a kamatlábak emelkedése kíséri, ami azt jelenti, hogy a projektek megtérülése hosszabb időt vesz igénybe. A vállalkozások azonban tisztában vannak azzal, hogy továbbra is szükségük van automatizálási beruházásokra ahhoz, hogy a csúcson maradhassanak, tovább növekedjenek és növeljék a hatékonyságot, ami hozzájárul a CapEx beruházási modellek irányába történő elmozduláshoz. Az OMRON előrejelzése szerint 2023-ban ez a tendencia felerősödik, és a tőkebefektetési terheket könnyítő lízinglehetőségek egyre népszerűbbek lesznek az automatizálási projektek esetében. Annak érdekében, hogy a kollaboratív vagy mobil robotokba való beruházást fontolgató vállalatok gyorsan és egyszerűen áttekintést kapjanak a beruházások megtérüléséről a tényleges adatok alapján, az OMRON készített egy befektetésmegtérülési (ROI) kalkulátort [komponens link: OMRON Robotics ROI kalkulátor] OpEx és CapEx opciókkal, és finanszírozási megoldásokat, például lízinglehetőségeket is kínál.

3. trend: Harmonizált automatizálás

Az ipari automatizálást régebben a munkaerő helyettesítésének tekintették. Az OMRON a kollaboratív robotikával és automatizálással a munkavállalók és a gépek egymás mellett történő munkavégzését célozza meg. Úgy véljük, hogy ez harmonizált automatizálássá fog fejlődni, egy olyan megközelítéssé, amely az emberközpontú automatizálási technológiák révén segít a vállalkozásoknak maximalizálni az emberi képességeket. Az adatok kiértékeléséből származó műveletek felgyorsítása a digitalizáció révén kulcsfontosságú lesz ehhez az üzleti átalakuláshoz és az emberek szerepének megerősítéséhez.
 
A mesterséges intelligenciával támogatott nagy sebességű automatizálás például segíteni fogja a kevésbé tapasztalt dolgozókat abban, hogy jobb döntéseket hozzanak. Az automatizálás fő céljává válik az emberek, a gépek és a környezet közötti harmonikusabb és erősebb kapcsolatok kialakítása. A termelékenységet javító, ugyanakkor a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő, összehangolt automatizálási megoldások jelentik majd a jövő útját.

4. trend: Alkalmazkodás az autonóm gyártáshoz

Az OMRON előrejelzése szerint a következő néhány évben az „optimalizáló” társadalomból, amelyben a fogyasztás a fő mozgatórugó, és a mennyiséget a minőségnél nagyobbra értékelik, át fogunk térni egy „autonóm” társadalomba, amely a minőséget, a fenntarthatóságot, valamint az egyén fejlődését és jólétét helyezi előtérbe. Ez a tendencia a gyártás területén is érvényesülni fog, ahogyan az „autonóm” gyártás felé haladunk. Egy évtizeddel ezelőtt Kína volt a világ gyára, a tömegfogyasztás volt a termelés fő mozgatórugója, és nagyon kevés figyelmet fordítottak a nyersanyagfelhasználásra és a környezetre. Napjainkban a vállalatok elmozdulnak ettől a gondolkodásmódtól egy olyan megközelítés felé, amely a fenntarthatóságot, az egyén fejlődését és jólétét, valamint a minőséget helyezi előtérbe a mennyiséggel szemben. Az automatizálási megoldások ennek a trendnek megfelelően fejlődnek, segítve a gyártókat a szén-dioxid-semlegesség, a digitalizáció és a munkavállalók életminőségének javításában.

5. trend: Az ellátási lánc instabilitása elleni védekezés

2022-ben az automatizálási iparágat számos ellátási sokk érte – leginkább a chip-hiány – és a vállalatok keményen dolgoztak azon, hogy a jövőbeni ellátási lánc zavarok ellen védekezzenek. Az OMRON-nál például a vállalat több mint 1000 terméket tervezett újra, hogy azok az alkatrészek tekintetében univerzálisan kompatibilisek legyenek. Ez hatalmas vállalkozás volt, de megkönnyíti az alkatrészek helyettesítését hiány esetén. Az OMRON rugalmasabbá tette gyártási folyamatait, és a vállalat kapacitását az alkatrészhiányos ciklusokhoz igazította. Az OMRON világszerte megkettőzte a gyártósorokat, hogy ha az egyik régióban hiány van, a másikban is tudjon termelni. E kezdeményezések nettó eredménye az lehet, hogy az automatizálás felhasználói jobban védve lesznek az ellátási bizonytalanságokkal szemben 2023-ban. 

Vállalkozásként mindig is azt a meggyőződést vallottuk, hogy a társadalmi kihívások ösztönzik a technológiai fejlődést, és fordítva. Ez még soha nem volt annyira érvényes, mint napjainkban, amikor számtalan kihívással kell szembenéznünk, kezdve az éghajlatváltozással, az elöregedő népességgel és a megélhetési költségek emelkedésével. 2023-ban az OMRON a technológiát arra fogja felhasználni, hogy segítse a különböző iparágakat a munkaerőhiány enyhítésében, a termelékenység növelésében és a szén-dioxid-semlegesség elérésében. Végső soron az a célunk, hogy egy olyan hatékony termelési szintet biztosítsunk, ahol mind a környezettel való harmónia, mind a munkavállalók elégedettsége megvalósul.

További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Fernando Colás

    Fernando Colás

    CEO of OMRON's Industrial Automation Business Unit (IAB) Europe