Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Út a nettó zéró kibocsátás eléréséhez a gyártásautomatizálás segítségével: beszéljünk róla!

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Sustainable Manufacturing
AI
Industry 4.0

Út a nettó zéró kibocsátásig: beszéljünk róla!

Közzétéve: 2023. február 1. hely: Sustainable Manufacturing

Ahhoz, hogy a jövőben elérjük a nettó zéró kibocsátást a gyártás területén, kulcsfontosságú az értéklánc automatizálás által történő átalakítása.

2022 júniusában a New Scientist arról számolt be, hogy a világ legnagyobb vállalatainak egyharmada kitűzte céljául a nettó zéró kibocsátás elérését – ami jelentősen nagyobb arány, mint egy évvel korábban.

Bár jó hír, hogy egyre nagyobb lelkesedés övezi a témát, a vállalatok nettó zéró kibocsátás elérésére vonatkozó terve a cikk szerint nem elég részletes.

Ez valójában nem meglepő. A nettó zéró kibocsátás elérésére vonatkozó stratégia kidolgozása és végrehajtása hatalmas vállalkozás minden vállalat számára, különösen, ha az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 80%-a a 3. alkalmazási körbe esik – azaz az értéklánc felsőbb és alsóbb szintjein keletkező kibocsátások körébe. Ez különösen nagy kihívást jelent a napi fogyasztási cikkekkel foglalkozó (FMCG) vállalatok számára, amelyek ellátási láncai és további logisztikai folyamatai hosszúak és összetettek.

A legtöbb ilyen vállalkozás tudja, hogy mi a teendő: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, és körforgás megvalósítása az értékláncban. Erre vonatkozó stratégiájuk is van, amely általában a következőket célozza: az erőforrások és az energia felhasználásának optimalizálása, a nagy kibocsátású termékek és folyamatok lecserélése, valamint a hulladékkeletkezés kiküszöbölése.

A legnagyobb kihívás azonban a tervek valóra váltásában rejlik, amiben az automatizálásnak kulcsfontosságú szerepe van.

Az adatgyűjtés és -elemzés a nettó zéró kibocsátásra való sikeres átállás kulcsa. Enélkül honnan tudnák a vállalatok, hogy honnan indultak, miben kell fejlődniük, fejlődtek-e, és ha igen, mennyit? A megbízható adatok szolgálnak az elvállalt kötelezettségek teljesítésének, az érdekelt felekkel való hiteles és magabiztos kommunikációnak, valamint az éghajlat-politikai célok megvalósításának alapjául.

Az automatizálással egyben adatokat is gyűjthet

Optimalizálás. Mérés. Monitorozás. Elemzés. Becslés. Végrehajtás. Jelentéskészítés. Ezek azok az adatközpontú tevékenységek, amelyeket a vállalatoknak el kell végezniük ahhoz, hogy kézzelfogható eredményeket érjenek el, és ezáltal újabb lépést tegyenek a nettó zéró kibocsátás eléréséhez vezető úton. Az automatizálást, mint a változás előidézőjét gyakran figyelmen kívül hagyják, amikor a szükséges adatok megszerzésének módját vizsgálják. Amellett, hogy az automatizálás olyan hatékonyságnövelést eredményez, amely hozzájárul a kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez, egy digitális erőforrás is, amely csak arra vár, hogy kiaknázzuk a benne rejlő lehetőségeket. A vállalatok számára a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó kötelezettségvállalásaik teljesítéséhez szükséges adatok gyűjtésének legjobb módja a teljes értéklánc digitalizálása és érzékelőkkel való ellátása.

A vállalatoknak nem szabadna, hogy aggályaik legyenek azzal kapcsolatban, hogy beszállítóikat ráveszik az adataik megosztására és az automatizálásba való befektetésre annak érdekében, hogy jobban átlássák, azok milyen mértékben járulnak hozzá a szén-dioxid-lábnyomukhoz. Valójában az értéklánc valamennyi szereplője közötti integráció a kulcsa az automatizálásban rejlő adatgyűjtési lehetőségek kiaknázásának.

Automatizálás a teljes értékláncban

A napi fogyasztási cikkek (FMCG) értéklánca mentén haladva íme néhány példa arra, hogyan támogathatja az automatizálás a nettó zéró kibocsátás elérési stratégiáját:

Automatizált gazdaságok: a vízfelhasználást optimalizáló öntözőrendszerek, az energiatermeléshez használt napelemek és az automatizált megvilágítás három módja az automatizálás alkalmazásának az értéklánc elején lévő új termelő gazdaságok részéről. A kamerás ellenőrzőrendszerek és az automatizált termékkezelő rendszerek használatával kiküszöbölhetők az emberi hibák, és csökkentő a keletkező hulladékmennyiség.

Fenntartható gyártási folyamat: az intelligens energiagazdálkodási rendszerek a gyár, gyártósor és a gépek szintjén egyaránt javítják a termelékenységet és az energiafelhasználást. Ez magában foglalhatja a gépek karbantartásának optimalizálását előzetes elemzések segítségével, valamint a kibocsátás csökkentését távfelügyelet és kiterjesztett valóság segítségével.

Robotizált intralogisztika: a raktárakban a targoncák autonóm mobilrobotokra történő lecserélése azonnali hatással lesz az üvegházhatásúgáz-kibocsátásra, mivel szükségtelenné teszi a fosszilis üzemanyagok használatát. Ezzel együtt lehetővé válik a raktár területének maximális kihasználása a szükséges mozgásmennyiség és az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

Intelligens flottakezelés: a járművekbe beépített érzékelők segítségével nyomon követhető a hatékonyság az üzemanyag-felhasználás optimalizálásához. Ezeket az adatokat logisztikai szolgáltatók rögzíthetik, és megoszthatják például a gyártóval. Az automatizálás segítségével optimalizálható az útvonaltervezés, anyagmozgatás és a szállítási szokások is.

Tárolóeszközök automatizált újrahasznosítása: nincs értelme újrahasznosítható tárolóeszközöket tervezni, ha azok végül nem is kerülnek hasznosításra. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb adatai szerint azonban az összes műanyaghulladék mindössze 9%-át hasznosítják újra sikeresen. Erre a problémára megoldást jelentenek a tárolóeszközök hasznosítását célzó állomások, amelyek kameraalapú technológia segítségével megkülönböztetik egymástól az egyes hulladéktípusokat. Ezek a bevásárlóközpontokban, kiskereskedelmi üzletekben stb. helyezhetők el a tárolóeszközök újrahasznosításának elősegítéséhez.

Hatékonyabb azonosítás és válogatás: nemcsak a hasznosítás, hanem a válogatás is komoly akadályt jelent az újrahasznosítási arány és az újrahasznosított anyagok minőségének javítása tekintetében. A csomagolóanyagok hatékonyabb válogatását és azonosítását szolgáló digitális vízjeleket tesztelő Holy Grail projekt remek példa arra, hogy az automatizálás hogyan segítheti a körforgásos gazdaság kialakulását, valamint arra, hogy mit lehet elérni a láncok közötti együttműködéssel. Miután a csomagolás megérkezik a hulladékválogató létesítménybe, a digitális vízjelet egy nagy felbontású kamera érzékeli és dekódolja, majd – az érzékelt jellemzők alapján – a csomagolást a megfelelő irányba továbbítja.

A megfelelő automatizálási partner megtalálása

Függetlenül attól, hogy az automatizálás a nettó zéró kibocsátás eléréséhez érzékeléstechnikai, vagy digitális megoldásokkal valósul meg, elengedhetetlen, hogy az adatokat ne csak rögzítsük, hanem elemezzük is. Az adatelemzés speciális szaktudást igényel, és ha a vállalkozáson belül nincs a témában jártas szakember, akkor a szaktudás megszerzésére, vagy külső szakember bevonására lehet szükség.

Azt is érdemes észben tartani, hogy nemcsak az alapanyag-beszállítók, hanem a csomagolóanyag-szolgáltatók és a logisztikai partnerek is befolyásolják a szén-dioxid-lábnyomot. Az automatizálási partner kiválasztásakor fontos figyelembe venni a fenntarthatósággal kapcsolatos intézkedéseiket és a kiterjesztett gyártói felelősségre (EPR) vonatkozó irányelveiket. Az elektronikai hulladék egyre nagyobb problémát jelent Európában, és a berendezések hasznos élettartamának végén történő ártalmatlanítása egyre inkább előtérbe kerül. Az OMRON teljes felelősséget vállal a berendezések életciklusa végén történő kezeléséért, ezzel leveszi a terhet az ügyfelek válláról.

A nettó zéró kibocsátás elérése

2050-re – vagy korábban – minden napi fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatnak el kell érnie a szén-dioxid-semlegességet, hogy minden szabályozásnak, fogyasztónak, kiskereskedőnek, részvényesnek és pénzügyi intézménynek megfeleljen. Az út kihívásokkal teli lesz, gyökeres változásokra lesz szükség, de kétségtelen, hogy az automatizálás az egyik legegyenesebb út a nettó zéró kibocsátás eléréséhez. További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.