Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Műanyagok a fogyasztási cikkek gyártásában: hét automatizálási tipp a környezetkímélőbb csomagoláshoz

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Operational Excellence
Sustainable Manufacturing
automation blog

Műanyagok a fogyasztási cikkek gyártásában: hét automatizálási tipp a környezetkímélőbb csomagoláshoz

Közzétéve: 2021. április 29. hely: Operational Excellence

Higiénia vagy környezetvédelem? Lehetőleg mindkettő! A fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok egyre jobban vizsgálják, hogy milyen alternatívái vannak a műanyag csomagolásnak, és hogyan tudnak környezetbarátabb, hatékonyabb, ugyanakkor továbbra is biztonságos megoldást találni. Az innovatív csomagolósorok, a robottechnológia és a mesterséges intelligencia kínál támogatást mindehhez.
Senki sem vonja kétségbe, hogy a nemzetközi szinten előállított és felhasznált műanyag csomagolás mennyiségét sürgősen csökkenteni kell a növény- és állatvilág tehermentesítése, valamint az ökológiai egyensúly további károsodásának elkerülése érdekében. A műanyagok előnyeit azonban nem szabad teljesen figyelmen kívül hagyni. A hatékonyabb és erőforrás-takarékosabb felhasználás ezért alapvető fontosságú. A Pew Charitable Trust ezzel kapcsolatban megállapította, hogy a műanyagszennyezés 2040-re csaknem 80 százalékkal csökkenthető lenne. Ehhez azonban globális erőfeszítésekre van szükség, hogy átalakítsuk a műanyagok felhasználásának, feldolgozásának és újrahasznosításának módját.

Sok minden szól a műanyag csomagolás mellett

Amikor az ital- és élelmiszeripari és egyéb ágazatokban a csomagolt termékek védelméről van szó, még mindig nehéz a polimerekhez hasonló, sokoldalú alternatív megoldást találni. A polimerek rugalmasak és könnyen formálhatók. Mellettük szól a kis súly, a higiéniai előnyök, valamint a praktikus szállítás és a vonzó megjelenés a polcokon. Ha a másik oldalt nézzük, akkor viszont a vásárlók a kényelmet, a termék sértetlenségét és az értéket keresik, de egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra is – és itt van a műanyag csomagolás legfőbb hiányossága. Ugyanakkor gyakran mégis előnyösebbnek bizonyulnak az olyan alternatívákkal szemben, mint például a fémek vagy az üveg, mivel előállításuk, szállításuk és újrahasznosításuk kevesebb energiát igényel. Bár divatba jött a csomagolatlan élelmiszer vásárlása, ennek ellenére sok helyen költség-, higiéniai vagy biztonsági okokból nincs életképes alternatívája a műanyag csomagolásnak.

Középpontban a „csökkentés, újrahasznosítás, újrafelhasználás és újratervezés”

A műanyag mennyiségének csökkentése, a csomagolás újragondolása: ez a mottó. Az élelmiszer- és italgyártó, valamint a fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok egyre inkább a négy „R”-re (reduce, recycle, reuse, redesign, azaz: csökkentés, újrahasznosítás, újrafelhasználás és újratervezés) összpontosítanak. Az élelmiszeriparban és a fogyasztási cikkek ágazatában a súly minimalizálására helyezik a hangsúlyt a felhasznált műanyag mennyiségének korlátozása érdekében (csökkentés). Az új műanyag összetételek egyszerűbb újrahasznosítást tesznek lehetővé. Emellett vannak innovatív megoldások, mint például az újrahasznosítható zacskók, fedelek vagy újrazárható zacskók (újratervezés és újrafelhasználás) – így kevesebb a műanyag és kevesebb a hulladék a végső gyártási fázisokban. Továbbá új csomagolási és tárolási koncepciók kialakítása is zajlik. A négy „R” – a csökkentés, újrahasznosítás, újrafelhasználás és újratervezés – segít abban, hogy fenntarthatóbbá váljunk, és jobban megfeleljünk a jogi követelményeknek és a vásárlói igényeknek.

Nemzetközi kezdeményezések a műanyag mennyiségének csökkentésére

Egyre szigorúbb követelményeket kell teljesíteni, beleértve az ENSZ fenntartható fejlődési céljait (SDG-k), amelyek az éghajlat védelmére, a felelős fogyasztásra és a környezetbarátabb termelésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak. Emellett számos egyéb szabályozás is létezik, amelyek célja a műanyagfogyasztás csökkentése. Néhány példa erre az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tilalom vagy a műanyag zacskók mennyiségének csökkentésére irányuló stratégiák az EU-ban, amelyek a 2019/904 irányelvhez kapcsolódnak, és amelyek hivatalosan 2021 júliusában lépnek hatályba. Ezenkívül a gyártók is vállalnak saját kötelezettségeket. Néhányan azon dolgoznak, hogy növeljék az újrahasznosított PET mennyiségét a termékekben. Mások arra törekednek, hogy a csomagolásokat jobban újrahasznosíthatóvá tegyék, vagy a csomagolások és tárolóedények kialakítását annak megfelelően változtassák meg, hogy kevesebb műanyagot használjanak fel.

Hét gyakorlati példa és tipp a fenntarthatóbb csomagoláshoz

Hol érdemes elkezdeni, ha a tettek mezejére lépne? Az automatizált és racionalizált folyamatok képezik a hatékonyabb és fenntarthatóbb működésre irányuló tervek alapját. Az alábbi hét ajánlás bemutatja, hogy mire érdemes összpontosítani:

1. Lezárás: valós idejű nyomon követés

Amikor az anyagösszetétel változik, a vállalatoknak mindenképpen elemezniük kell, hogy a gépek, mint például a függőleges töltő- és csomagológépek (VFFS) képesek-e továbbra is fenntartani a termelékenységet és a feszítésszabályozást anélkül, hogy a végtermék teljesítményét vagy minőségét befolyásolnák. Csak akkor lehet elérni a specifikációknak megfelelő, gyűrődésektől és nyúlástól mentes, azaz a további folyamatokra negatív hatást ki nem fejtő terméket, ha szorosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi a fóliát.

2. Adatgyűjtés a gépek szintjén és valós időben

A gyártóknak mindenkor biztosítaniuk kell, hogy a csomagolás megfeleljen a céljának. A függőleges töltő- és csomagológépek (VFFS) esetében például számos változót – például sebesség, nyomás, szinkronizálás, hőmérséklet és egyebek – kell valós időben pontosan szabályozni és tesztelni. Több változó, például az anyagvastagság, az érintkezési idő vagy a hőmérséklet ellenőrzéséhez a gyártónak olyan automatizálási megoldásra van szüksége, amely képes az összes vonatkozó adatot a gép szintjén összegyűjteni a közös kommunikációs módszereken keresztül. Ezenkívül szükség van a megosztás és a vizualizáció lehetőségére is. A jövőben egyre több mesterségesintelligencia-megoldás lesz beágyazva az egyes vezérlőkbe, így a fejlesztés egyre inkább az önoptimalizáló gépek irányába fog elmozdulni.

3. Formázás: az innovatív képalkotó rendszerek kulcsfontosságúak

A tálcák, palackok vagy csomagolások gyártóinak mindig fel kell tenniük a kérdést, hogy az anyagok módosításai milyen hatással lehetnek a termék épségére, színére vagy formájára. Az automatizálási megoldások segítik a gyártókat a tulajdonságok ellenőrzésében. A tartályok gyártásakor szigorú hőmérséklet-ellenőrzésre van szükség olyan fizikai hatásokkal együtt vizsgálva, mint például a nyomás. A hibás tételek elkerülése érdekében célszerű olyan nagy teljesítményű képalkotó rendszereket használni, amelyek rendelkeznek a szükséges eszközökkel az olyan problémák felismeréséhez, mint például a műanyagban lévő mikrolyukak.

4. Csomagolás: a hőmérséklet és a mozgás ellenőrzése

Az anyagok módosítása szintén befolyásolhatja a teljesítményt: Továbbra is garantált-e még a sértetlenség és a stabilitás például a csomagolás során? Olyan alkalmazásra van szükség, amely garantálja a hőmérséklet és a mozgás szoros ellenőrzését, fenntartja a feszültséget, valamint biztosítja a másodlagos vagy harmadlagos csomag megfelelő csomagolását.

5. Kezelés: a rendszerek közötti zökkenőmentes kommunikáció biztosítása

Ahogy a csomagok egyre kisebbek lesznek, a gyártóknak meg kell vizsgálniuk, hogy a válogató vagy tárgyfelszedési és -elhelyezési megoldások által támogatott kezelési műveletek pontosak és könnyen megismételhetők-e. Az egyik példa erre a tálcák kiskereskedelmi forgalmazásra kész harmadlagos tárolóeszközökbe történő elhelyezése. A kezelés kulcsfontosságú szempontja, hogy „látni” lehessen a csomagolási területre belépő termékeket, de a képfeldolgozó rendszer, a szállítószalag és a robot közötti gyors kommunikáció legalább ilyen lényeges – mindez a szükséges termelékenység fenntartása mellett. Emellett előfordulhat, hogy a robot konfigurációját új fóliaanyagok miatt módosítani kell.

6. Lezárás: a nagy felbontású szervok létfontosságúak

A súlycsökkentések megváltoztathatják a tárolóeszközök méretét és alakját, ami hatással lehet a lezárási folyamatra és más kapcsolódó munkafolyamatokra is. Emellett az erők és nyomatékok több hulladékhoz vagy termelési leálláshoz vezethetnek, ami további problémákat okozhat. Számos lezárási technika, például a kupakolás, szervovezérlésen alapul. Ezért fontosak a nagy felbontású szervók, amelyek egy géphálózaton, például EtherCAT hálózaton keresztül csatlakoznak.

7. Együttműködés tapasztalt partnerekkel

Ahelyett, hogy a magasabb szintű fenntarthatóságért folytatott harcot egymagunkban vívnánk, érdemes erős partnerekkel bővíteni csapatunkat. Az OMRON az i-automation integrált technológiai platformjával, valamint világszerte elérhető szolgáltatásokkal támogatja az élelmiszer- és italgyártó vállalatokat az említett kihívások mindegyikének leküzdésében. A nemzetközi jelenlét, az integrációs és együttműködési partnerek széles hálózata, valamint a WHO fenntarthatósági céljaira való összpontosítás teszi az OMRON vállalatot tapasztalt és szakértő társsá ezen a fontos úton.

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.