Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Intelligens és rugalmas gyártás: robotokkal működő új gyártási laboratórium egy norvég egyetemen

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Industry 4.0
Flexible Manufacturing
automation blog

Intelligens és rugalmas gyártás: robotokkal működő új gyártási laboratórium egy norvég egyetemen

Közzétéve: 2021. február 10. hely: Industry 4.0

A norvég műszaki és tudományegyetem (NTNU) új oktatási laboratóriumot hozott létre Ålesundban a tanulás megkönnyítése, valamint annak érdekében, hogy a régióbeli gyártók fokozottabban be tudják építeni folyamataikba az automatizálást és a robotikát. A laboratóriumban az OMRON által kínált megoldások széles köre megtalálható – hardver- és szoftvertermékek egyaránt.

Kutatási és gyártási célú laboratórium

Az új „ManuLab” laboratóriumot elsősorban kutatási célokra fejlesztették ki, de létesítményeit egész Norvégia kutatói és gyártó vállalatai is használhatják. A labor különféle kulcsterületek kutatásához vehető igénybe, köztük a következőkhöz: fémalakítás; nagy energiájú lézerhegesztés; additív termelés és Ipar 4.0 megoldások vezeték nélküli kommunikációval; érzékelő-hálózatok; ipari létesítményeket modellező tanulási környezetek; digitális ikertechnológia; kiterjesztett és virtuális valóság; gépi tanulás, valamint fejlett kognitív automatizálás. Gyártási tevékenységekkel kapcsolatban a ManuLab a potenciális automatizálási alkalmazások tesztelésére használható – például a gyártósoron.

Egy nagy ugrás az Ipar 4.0 felé

A laboratórium koncepcióját az egyetem azon szándéka hívta életre, hogy segítse a norvég gyártókat ugrásszerű előrehaladást elérni a termelés terén azáltal, hogy az összekapcsolt termelőhely felé vezető átmenet során folyamataikat alkalmassá tegyék az Ipar 4.0 megoldásainak a beépítésére. A meglévő labor azonban idejétmúlt volt, és a rendszerei sem voltak összehangolva. Ez azt jelentette, hogy az egyetemnek olyan új laboratóriumra volt szüksége, amely egyrészt képes „a koncepciót alátámasztó bizonyítékot” nyújtani a gyártók számára, másrészt a tanulók képzésére is használható.
Az egyetem az OMRON-t választotta az új laboratórium ipari automatizálási megoldásai kizárólagos szállítójának, míg a cég partnervállalata – az Amatec – az integrálási folyamatokért volt felelős. Az OMRON területi értékesítési vezetője, Torbjørn Hoel így nyilatkozott: „Kezdetben versenyben volt egy másik vállalat is. Mi azonban előterjesztettük a gyártói ágazat forradalmasítását célzó jövőképünket, az „innovatív automatizálás” filozófiáját, valamint a mobil robotok használatával megvalósuló rugalmas termeléssel kapcsolatos koncepciónkat. Az egyetemnek nagyon tetszett a prezentáció, és végül mi nyertük el a megbízást.”
A laborban két Viper robot, négy OMRON TM kollaboratív robot és négy LD autonóm mobil robot, egy Quattro robot, Sysmac gépautomatizálási vezérlő és számos egyéb elem áll rendelkezésre.

Intelligens és rugalmas termelési koncepciók tesztelése

Torbjørn így folytatta: „Egy fantasztikus laboratórium jött létre, ahol valódi termelési tevékenységet lehet folytatni. Nagyszerű lehetőségeket kínál mind a norvég kutatók, mind a gyártók számára ötleteik és elképzeléseik kipróbálására. Tesztelhetik a prototípusokat, kipróbálhatják azok működését, és feltérképezhetik, hogy saját gyártósoraikon hogyan alkalmazhatók a legjobban a robotikai megoldások. Ezért kiváló szemléltető terepe az intelligens és rugalmas gyártásnak, valamint tökéletesen illeszkedik az integrált, intelligens és interaktív megoldások biztosítását célzó stratégiánkba.”
A projekt 2020 szeptemberében zárult le. Ola Jon Morgk, az NTNU egyetem professzora a következőket fűzte hozzá: „Az OMRON folyamatosan meglepett bennünket. Nagyon hasznos volt, hogy egy olyan helyi vállalatot tudtunk bevonni a megoldások teljes körének – köztük a robotikai megoldásoknak – a biztosításába, amely alapos ismeretekkel rendelkezik az automatizálás területén is. Emellett a vállalat csapata rendkívül hozzáértő és segítőkész volt.”

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe