Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: A gépi működés stabilitásának felügyelete az adattudomány segítségével

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Industry 4.0
automation blog

A gépi működés stabilitásának felügyelete az adattudomány segítségével

Közzétéve: 2021. július 16. hely: Industry 4.0

Van egy problémamentesen működő gépe? Ön valószínűleg már gyűjti, de nem használja fel a termelési és gépi adatokat. Gyors átvizsgálásuk révén megítélheti felhasználhatóságukat és minőségüket, és el is kezdheti kinyerni belőlük az értéket képviselő információkat, ezáltal meghatározhatja az első vagy épp a következő lépést vállalata adatközpontú működése felé.

A gép helyes működésének ellenőrzése

Hogyan működik ez a vizsgálat? Az érzékelők és (ha van rá mód) működtetőelemek jeleit gyakorta naplózzák, elemzik és összekapcsolják a gépi folyamatokkal és a vezérlőprogrammal. A gépkezelőkkel és/vagy mérnökökkel együtt végezve ez a folyamat részletes betekintést enged a gép működésébe, segítségével kiszűrhetők az eltérések és ellentmondások a gép működésében – például az érzékelők téves beállítása, a rossz konfiguráció vagy az elhasználódott alkatrészek. Ennek eredményeképp csökkenthető a mikroleállások előfordulása, de feltérképezhető egy időszakos, nem egyértelmű probléma kiváltó oka is.

Eszközfelügyelet

A folyamatos felügyelet lehetővé teszi a folyamat és a minőség rendellenességeinek észlelését, segítségével feltérképezhetők a trendek változásai valamint a megelőző karbantartásra szoruló pontok is. Hozzáférhet a gép termékváltási idejéhez, és több, a rendszer „tanításához” használható adat válik elérhetővé. Az előrejelzés pontosságának megőrzéséhez és fokozásához szükség van a modellek rendszeres frissítésére.

Az OMRON Sysmac MI vezérlőjének beüzemelése

Tudta, hogy az OMRON mesterséges intelligenciával rendelkező vezérlői Sysmac Library gyűjteménnyel is rendelkeznek? Igény esetén segítséget nyújtunk Önnek az MI vezérlő beüzemelése során, és megvalósíthatósági tesztelést végzünk a gyártósoron. Az OMRON mesterséges intelligenciához kapcsolódó szolgáltatásokat is kínál Önnek, ahol mi gondoskodunk a teljes körű beüzemelésről, a frissítésekről és a karbantartásról, hiszen az MI rendszerek esetében is rendszeres karbantartást kell végezni a gép viselkedésében és/vagy a gyártási folyamatban észlelt változásokhoz történő fejlesztéshez és alkalmazkodáshoz.

Esettanulmány: Az OMRON hollandiai gyártóüzeme

A közelmúltban az OMRON hollandiai gyártóüzemében (OMRON Manufacturing of The Netherlands, OMN) egy adattudományhoz kapcsolódó projektet hajtottak végre az NX gyártósoron, amely a tűzőgépre összpontosított, amely műanyag tokokba tűz kapcsokat.

A tűzőgép több motort és érzékelőt tartalmaz, amelyek párhuzamosan több mint 50 jelet generálnak. A projekt célja az volt, hogy az összes jelet egyszerre figyeljék, és felfedezzék a rendellenességeket. Az MI vezérlő 2 milliszekundumonként rögzítette a jeleket eseményadatként, és tárolta azokat az adatelemzéshez és az anomáliák felismeréséhez.

A tűzőgépek működésekor jelentkező egyik gyakori problémát a hajlító és a tekercsadagoló motorok okozzák, amikor a gép nem a megfelelő módon mozgatja a tekercset. Ez a probléma karbantartást igényel, amely majdnem egy órára leállítja az egész gyártósor működését. Az anomália-érzékeléssel a hibák idejekorán észlelhetők, és riasztást küldenek a mérnököknek és a karbantartóknak. A tűzőgép esetében a riasztás néhány órával azelőtt történik, hogy nagyobb probléma léphetne fel. Ez a korai riasztás megakadályozza a gép leállását, mivel biztosítja a karbantartási intézkedés időben történő kivitelezését, és egyszerű javítási módszereket javasol a gép jelentős ideig történő leállítása nélkül.

Ezenkívül a gép működése közben jelentkező apró változásokat az ember nem tudja érzékelni. Ha a gép minden egyes gyártási ciklusban lelassul – hetente akár csak néhány ezredmásodperccel –, azt a kezelők vagy a mérnökök nem fogják észlelni. Idővel a gép működése akár 10%-kal lassabbá válhat, és egy nap alatt 15%-kal kevesebbet termelhet. Ennek a problémának a kiváltó okát az összes jel viselkedésének anomália-felismerő modellekkel történő megfigyelésével találták meg, így a gép teljesítményének magas szinten tartása érdekében el lehet végezni a megfelelő igazításokat.

Szeretné kinyerni az ipari adataiban rejlő értékes információkat, vagy van olyan problémája, amelyre úgy véli, hogy a megoldás az adataiban rejtőzik? További részletekért töltse le alább található tanulmányunkat.

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Tim Foreman

    Tim Foreman

    The quote on the desk of Tim Foreman in his office at the European R&D headquarters reads: "If you want to go fast go alone, if you want to go far go together".