Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Hogyan gyorsítható fel a kobot integráció.

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Operational Excellence

Hogyan gyorsítható fel a kobot integráció.

Közzétéve: 2023. február 8. hely: Operational Excellence

A hatékony tervezés és az erős partnerek segítik a KKV-ket az automatizálás akadályainak leküzdésében.

A kollaboratív robotok, más néven kobotok nagy népszerűségnek örvendenek, mivel lehetővé teszik az idő- és erőforrás-igényes feladatok automatizálását. A kollaboratív robotok globális piacát jelenleg mintegy 1,2 milliárd dollárra becsülik. A kobotok értékesítése 2021-ben elérte a 32 300 darabot. Az ilyen technológiák szinte aranyat érnek, különösen az olyan időkben, amikor a vállalatok számára egyre nehezebb megfelelő munkatársakat találni és megtartani. Ha már az aranyról beszélünk, egyesekben felmerülhet a kérdés: a kobotok bizonyára rendkívül drágák, igaz? Mikor térül meg egy ilyen befektetés?

Az OMRON mint automatizálási szakértő szeretné eloszlatni ezeket az aggodalmakat, különösen a kis- és középvállalkozások esetében: Az intelligens és integrált robotikai megoldások, valamint a kobotok és a mobilrobotok megvalósíthatóak és megfizethetők. Azok számára, akik szeretnék megbecsülni a befektetés megtérülését, az OMRON befektetésmegtérülési kalkulátora gyors és egyszerű áttekintést nyújt.

A kobotok és az autonóm mobilrobotok (AMR) egyaránt alkalmasak a KKV-k és a nagyvállalatok számára. Olyan feladatokat látnak el, mint a szállítás, palettázás, gépek be- és kirakodása, összeszerelés, festés vagy hegesztés. Gyorsan és rugalmasan átállíthatók, és nem szakemberek által is programozhatók. Az anyagutánpótlás AMR-ekkel, a gép- és folyamatbetöltés pedig kobotokkal optimalizálható. Az ilyen projektek sikeres megvalósításához és a robotintegráció felgyorsításához azonban szakmai ismeretekre és a témában jártas partnerekre van szükség. És ami még fontosabb, az alkalmazottakat a projekt kezdetétől tájékoztatni kell, hogy együtt lehessenek részesei a változásnak.

Íme néhány tipp, amit a vállalatoknak szem előtt kell tartaniuk a kobotok integrálásakor:

1. Határozza meg, hol és hogyan támogathatja a robotika a munkavállalókat.

Az automatizálási projekt kezdetén a döntéshozóknak és az alkalmazottaknak közösen kell átgondolniuk, hogyan lehet a folyamatokat jobbá és hatékonyabbá tenni. Egyes feladatokat évek óta manuálisan és mindig ugyanúgy végeztek, többnyire az alkalmazottak, anélkül, hogy felmerült volna a kérdés: Muszáj ennek így lennie? Lehetne másképp és jobban csinálni? Ezért minden automatizálási projektet átfogó tervezéssel kell kezdeni, amelybe ideális esetben mindenkit bevonunk, aki részt vesz a jelenlegi és a jövőbeli folyamatokban.

Az alkalmazottaknak és a kezelőknek mindig a figyelem középpontjában kell lenniük, tudniuk kell és meg kell ismerniük, hogy a robotok hogyan támogathatják őket, míg ők más, érdekesebb feladatokkal tölthetik idejüket. A kobotoknak köszönhetően a munkavállalók mentesülnek a monoton, fizikailag megterhelő vagy veszélyes munkától. Ilyenek lehetnek például a nehéz terhek emelése, az egyszerű rakodási feladatok, az alkatrészkezelés, a válogatás és a palettázás, vagy az egészségre veszélyes munka. A kobot technológia tényleges végfelhasználója nem maga a vállalat, hanem a munkavállaló vagy a kezelő. Ha ő elégedetlen, a kobot-beruházás már a kezdetektől fogva kudarcra van ítélve. Egy ilyen projektbe a kezdetektől fogva be kell vonni az összes érdekelt felet, például a biztonsági osztályt, az üzemi tanácsot, az üzemeltetőt és az informatikai részleget.

2. Bízzon az Ön igényeinek megfelelő technológiában

A kobotok jól alkalmazhatók a KKV-k számára, mivel könnyen beállíthatók, és gyors, költséghatékony megoldást kínálnak. Segítenek a KKV-knak abban, hogy rugalmasabban és gyorsabban tudjanak cselekedni, és jobban tudjanak reagálni a változó piaci körülményekre. Fontos azonban, hogy olyan robotot válasszunk, amely gyorsan beindítható és üzemben marad. Csak így lehet csökkenteni az állásidőt. Ezért célszerű egyetlen forrásból származó technológiára és szervizre támaszkodni. Egy másik szempont, hogy a megoldásnak magasfokú megtérülést kell nyújtania, és lehetőséget arra, hogy rövid időn belül alkalmazkodjon az új gyártási folyamatokhoz és elrendezésekhez. Az OMRON TM kollaboratív robotjait úgy tervezték, hogy könnyen használhatók legyenek a különböző feladatokhoz és alkalmazásokhoz, így a gyártás a szükséges mértékben rugalmasabbá válik.

3. A munkafolyamatok megváltoztatása és az üzemeltetők támogatása a nagyobb jövőbeli előnyök érdekében

A robotok további munkaerőként szolgálhatnak. Például a nagy pontosságot igénylő munkadarabokhoz három CNC marógépnek egy-egy kezelőre van szüksége a gép be- és kirakodásához. Ha egy kobot végzi a gép be- és kirakodását, a gépkezelők három műszakban a gépi folyamatokra és a termék minőségére koncentrálhatnak. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy lényegesen hosszabb ideig termeljenek, és növeljék a teljesítményt és a minőséget. A munkafolyamatokat folyamatosan felül kell vizsgálni és az aktuális követelményekhez kell igazítani, hogy hatékonyabbá és egyben fenntarthatóbbá váljanak. A munkaidőmodellek a kobotalapú automatizálás során később is megváltoztathatók. A legfontosabb tehát az általános nyitottság a változásokra és az alkalmazkodásra, amely új szintű rugalmasságot jelent a vállalkozói gondolkodásban. További részletekért lépjen velünk kapcsolatba!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe