Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Négy automatizálási tipp kis- és középvállalkozások számára

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing

Négy automatizálási tipp kis- és középvállalkozások számára

Közzétéve: 2022. november 25. hely: Flexible Manufacturing

A vállalati vezetők világszerte újabb és újabb kihívásokkal néznek szembe: Az energiaválság okozta költségrobbanás mellett az ellátási lánc problémái, a szakképzett munkaerő hiánya, a fenntarthatósági követelmények és a digitalizáció előrehaladásával kapcsolatos kérdések is felmerülnek. Különösen a kis- és középvállalkozásoknak (KKV-k) kell gyorsan megoldást találniuk ezekre az akadályokra. Az automatizálás megoldást kínál – ez magában foglalja a robotikát, például a kobotokat és az AMR-eket (autonóm mobilrobotok), valamint az érzékelőket, a képalkotást és a mesterséges intelligencia technológiát. Bár a vállalatok tisztában vannak az ilyen technológiák előnyeivel, a tanulmányok azt is mutatják, hogy sokan továbbra is szkeptikusak a tényleges alkalmazásukkal kapcsolatban.

Különösen az alkalmazási tapasztalattal nem rendelkező vállalatok tartanak attól, hogy a robotok használata magas költségekkel járhat. Ha tehát jelenleg azon töpreng, hogy saját vállalkozása számára megéri-e egy kollaboratív vagy mobilrobot beszerzése, az OMRON új befektetés-megtérülési (ROI) kalkulátora segítségére lesz. Gyors áttekintést nyújt a befektetés megtérüléséről, és megmutatja, hogy egy robotikai beruházás mikor fedezi a költségeit.

A közepes méretű vállalkozások automatizálása felgyorsul

Az Európai Unióban jelenleg mintegy 23,1 millió kis- és középvállalkozás működik. A gazdaság szerves részét képezik, bár országonként vannak különbségek. Németországban például az ország hozzáadott értékének 82 százaléka a KKV-kból származik. Az Egyesült Királyságban 2021-ben 5,6 millió magánvállalkozás működött, ami a cégek 99,9 százalékát teszi ki, és minden nap újabb és újabb vállalkozók csatlakoznak hozzájuk. Az EU egészében ez az arány 56 százalék körüli. A KKV-k mint munkaadók jelentősége is rendkívüli: az EU közel 84 millió polgára dolgozik KKV-knál. A probléma a következő: sok helyen egyre nehezebb munkavállalókat találni. Az EU-ban 2022 első negyedévében a megüresedett álláshelyek mintegy 2,9 százaléka volt betöltetlen, ami közel 50 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ennek következtében a vállalatoknak sürgősen új módszereket kell találniuk a megfelelő munkavállalók felvételére és megtartására.

A kézi és ismétlődő feladatokat átvevő technológiák javíthatják a munkavállalók biztonságát és a munka hatékonyságát. Az egyéb intézkedések közé tartoznak a képzési lehetőségek, az új belépők ösztönzése, a munkavállalói programok és egyéb kezdeményezések. A robotok rugalmasságuk és széleskörű felhasználási lehetőségeik miatt alkalmasak a KKV-k számára. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ez a szegmens óriási lehetőségeket rejt magában: a kollaboratív robotok piaca a 2021-es 1,2 milliárd dollárról 2027-re várhatóan 10,5 milliárd dollárra nő. Az előrejelzések szerint 2027-ig 43,4 százalékos összetett éves növekedési ütem (CAGR) várható.

Bárki, aki először foglalkozik ezzel a témával, számtalan kérdéssel és problémával szembesül. Az OMRON összeállított négy kulcsfontosságú szempontot, amelyeket az automatizálási projektek kezdetén figyelembe kell venni, a projektek előmozdítása, a szkepticizmus csökkentése és az érdekelt felek bevonása érdekében.

1. Fókuszáljon az alkalmazási helyzetekre és lassan bővítse a rendszert! 

Az automatizáláson és a kobotok használatán gondolkodó vállalatoknak elsősorban nem azt a kérdést kell feltenniük, hogy érdemes-e befektetniük a robotikába. Sokkal fontosabb, hogy megértsék, milyen folyamatokat lehet hatékonyabbá tenni és hogyan. A nagyon részletes feladatok, amelyek egy szakember tapasztalt kézi munkáját igénylik, automatizálhatók, de óriási költséggel járnak – mind idő, mind erőforrások tekintetében. Az automatizálást célszerű kis projektekkel elkezdeni, majd fokozatosan növelni a mértékét új munkafolyamatokkal kiegészítve, a flotta bővítésével és így tovább. Vegyük egy nagy pékség példáját: itt a vállalat vezetői elsősorban nem azt kérdezik, hogyan lehet robotot használni, hanem azt, hogyan lehet emberi beavatkozás nélkül a kenyeret a sütősorról a pékségbe szállítani.

2. Használjon robotokat az alkalmazottak támogatására

A robotok legnagyobb előnye a rugalmasság. Finomhangolhatóak, adaptálhatók, flottában használhatók, és így tovább. A terméktől és az alkalmazási területtől függően lehetőség van a pozíciók módosítására és a kiegészítő részek hozzáadására, így könnyen alkalmazhatók más vagy eltérő feladatokhoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy helyettesítik az alkalmazottakat. Ehelyett az emberek és a gépek jól összehangolt tevékenységéről beszélhetünk. A közepes méretű vállalatoknak kezdetben az egyes feladatokra kell összpontosítaniuk, és nem szabad túl összetett alkalmazásokban gondolkodniuk és olyanokat tervezniük. A kobot bővítése, például kamerával, képfeldolgozó rendszerrel (gépi látás technológiával) a későbbiekben is lehetséges, feltéve, hogy olyan robotikai partnert választanak, amely képes különböző alkalmazási területeket egy forrásból lefedni, és jó partnerhálózatot kínál. A hangsúlyt a következőkre kell helyezni: hogyan segítheti a robotika a munkavállalókat? Milyen manuális feladatot lehet átadni egy robotnak, hogy az emberi alkalmazottak inkább az értékteremtő feladatokra koncentrálhassanak? A be- és kirakodógépek, valamint a raklapozás és a raklapról való levétel olyan folyamatok, amelyek viszonylag gyorsan és egyszerűen automatizálhatók. A hegesztés, a festés és a sorjázás további jó példák a robotok középvállalkozásoknál történő alkalmazására.

3. Győzze meg munkavállalóit és nyújtson nekik képzéseket

A robotokat ideálisan lehet használni olyan ismétlődő feladatok elvégzésére, amelyek állandó pontosságot igényelnek. A robotokkal való interakcióban az ember marad a szakember, míg a robot ezeket az ismétlődő és monoton feladatokat végzi. A robotika nem csodaszer minden probléma megoldására vagy az emberi munkaerő helyettesítésére. Ezt a gondolatot minden automatizálási projektbe be kell építeni - a dolgozók félelmének eloszlatása érdekében is. Továbbra is szükség van szakemberekre, például a termékek összeszereléséhez, a folyamatok optimalizálásához és a karbantartási feladatok elvégzéséhez. Emellett a dolgozóknak tisztában kell lenniük a lehetőségekkel, és képzésben kell részesülniük az új technológiák optimális kihasználására vonatkozóan. Miközben a robotok átveszik például a raklapozást, a válogatást, az anyagbetöltést vagy a minőségellenőrzést, az alkalmazottak kreatívabb feladatokat láthatnak el és értéket teremthetnek.

4. Támaszkodjon a tapasztalatra és a partnerhálózatokra

A robotok feladatainak és képességeinek bővítéséhez harmadik féltől származó berendezésekre van szükség, például biztonsági eszközökre vagy képfeldolgozó és ellenőrző rendszerekre. Különösen a KKV-k esetében, amelyek ha egy robotikai partnerre támaszkodhatnak, aki közvetlen támogatást képes nyújtani, az sok munkától és gondtól szabadíthatja meg őket: A saját alkalmazottak hiányzó szakmai ismereteit tapasztalt partnerek biztosítják. Egy OMRON-felmérésben az IT-vezetők közel 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy külső tanácsadókra támaszkodik, amikor az ipar 4.0-ról és az adatelemzésről van szó. A KKV-knak tehát nemcsak intelligens technológiára, hanem holisztikus szolgáltatókra és tapasztalt rendszerintegrátorokra is szükségük van.

Tízből kilenc vállalat szeretné 2030-ig bevezetni a robotautomatizálást a saját infrastruktúrájában. A mobilrobotok és a kobotok könnyen alkalmazhatók ezen a területen. Így ezek az automatizálási termékek jó választásnak bizonyulnak azon vállalatok számára, amelyek rugalmasabbá és hatékonyabbá szeretnék tenni termelési folyamataikat. Az OMRON támogatni kívánja a KKV-kat az automatizálásban, és lízingelési lehetőségeket kínál a kezdeti beruházási költségek alacsonyan tartása érdekében. A befektetés-megtérülési (ROI) kalkulátorunk segít a kobotokba és mobilrobotokba történő beruházások egyszerű értékelésében. Így minden méretű vállalat kihasználhatja az automatizálásban rejlő lehetőségeket, és nem kell aggódnia az átláthatatlan vagy nehezen kiszámítható költségek miatt.
További részletekért lépjen kapcsolatba velünk!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe