Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Hulladékszállító mobilrobot a finnországi Kymenlaakso központi kórházában

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing
automation blog
Applications

Hulladékszállító mobilrobot a finnországi Kymenlaakso központi kórházában

Közzétéve: 2021. március 8. hely: Flexible Manufacturing

A hulladékok szállítása és a logisztikatervezés kórházi környezetekben is sok munkát igényel. A hulladékszállítás ráadásul egy olyan fizikai feladat, amely mind az időt, mind az emberi erőforrásokat tekintve komoly elvárásokkal jár.
Azonban a délkelet-finnországi, alkalmazott tudományokat oktató Xamk Egyeteme – együttműködve Kymenlaakso központi kórházával és az alkalmazott tudományokat oktató Laurea Egyetemmel – kidolgozott egy automatizált megoldást. Ennek keretében egy autonóm mobilrobotot használnak a kórházakban keletkező minden kisebb mennyiségű hulladék elszállítására.
  • 0:00 -   Autonóm mobilrobot kórházi környezetben – Kis mennyiségű hulladék logisztikája
Az OMRON LD mobilrobottal jelenleg is zajlik a kísérlet a kotkai kórházban a rendszer és annak minden funkciója tesztelésére. A kísérletben résztvevő Kymenlaakso központi kórház úttörő szerepet vállal a termék- és hulladéklogisztika terén.

A mobilrobotok hatékonyságának értékelése

A kísérleti tanulmány értékeli a mobilrobotok szállítási munkáját, valamint a projektben kifejlesztett műszaki megoldásokat. A cél az, hogy megtudjuk, miként lehet a legjobban hasznosítani a robotokat kórházi környezetben. Emellett fontos célkitűzés az is, hogy bővíteni tudjuk a személyzet robottechnológiával és az ehhez köthető digitalizációval kapcsolatos ismereteit.
Jonne Holmén, a Xamk Egyetem egyik projektmenedzsere eképp értékelt: „A járvány okozta késedelmek ellenére sikerült biztonságosan végrehajtanunk a tesztciklusokat és kiváló tapasztalatokat nyertünk a robotok kórházi használhatóságáról. A robot egy beprogramozott alaprajz és a lézerszkennelés segítségével navigál az útvonalán. Kiszámítja a megfelelő útvonalat, kikerüli az akadályokat és az út minden pontján képes megmondani, hogy éppen hol van.”
A megoldás része, hogy távoli parancsokkal utasítjuk a szállítórobotot egy megtelt szemeteskuka elhozására, amit aztán a kórház központi hulladékgyűjtőjébe szállít. A mobilrobotra egy görgős szállítószalag van felszerelve, amely önálló fel- és lerakodik. A szállítórendszernek része egy görgős szállítószalag a felvételhez és lerakáshoz. Amikor a kezelő észleli, hogy a szemeteskuka megtelt, egy egyszerű nyomógombbal a helyszínre hívhatja a robotot.

Érzékelhetően nagy segítség

„A robotok használatával csökken az emberi hulladékszállítás” – mondja el Jonne Holmén. „A jövőben a hulladékszállítást optimalizálni lehet, hogy akkor kerüljön rá sor, amikor kisebb az egyéb forgalom. A kutatások szerint az ápolási személyzet munkaidejének 30%-a nem ápolási feladatokkal telik, a robot viszont számos szállítási feladatra használható a kórházon belül. A mobilrobotok ideálisak olyan feladatok elvégzésére, amelyek normál esetben fizikai munkát igényelnek.”
Az új logisztikai rendszer különböző új üzleti lehetőségeket is teremthet a vállalatok, például robotgyártók és olyan szervezetek, mint az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó kórházak számára.
A „Kis mennyiségű hulladék logisztikája kórházi környezetben” elnevezésű projekt teljes egészét a Xamk Egyetem kezeli, a Laurea Egyetem pedig a megvalósításban vesz részt. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza. A kísérletben a Xamk Egyetem partnere a Dimalog Oy technológiai vállalat, amely a szállítómegoldás telepítéséről gondoskodott.
Teemu Kytömäki, a Dimalog Oy munkatársa szerint: „Az új robotmegoldás konkrét és egyszerűen érthető példa arra, hogy a robottechnológia és az automatizálás hogyan épül be a mindennapi életünkbe és munkánkba. A robot zökkenőmentesen és önállóan elvégzi a rutinfeladatokat, így az embereknek több idejük marad más tevékenységekre. További részletekért lépjen velünk kapcsolatba

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe