Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Gyerünk, hölgyeim! Legyenek bátrak, és fedezzék fel az izgalmas karrierlehetőségeket az automatizálásban!

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Sustainable Manufacturing

Gyerünk, hölgyeim! Legyenek bátrak, és fedezzék fel az izgalmas karrierlehetőségeket az automatizálásban!

Közzétéve: 2024. március 1. hely: Sustainable Manufacturing

Maryam Dolatabadi és Asunción Pastrana Costa tapasztalt automatizálási szakértők az OMRON-nál. A lányokhoz és a nőkhöz szólnak: „Légy bátor, sürgősen szükség van rád az iparban!”

A lányok babákkal, a fiúk játék teherautókkal játszanak. A nők tanítanak az iskolákban, a férfiak autókat építenek. Valószínűleg mindannyian hallották már ezeket a közhelyeket. Bár a nemek közötti egyenlőség az elmúlt évszázadokban fejlődött, a sztereotípiák még mindig sok elmében, iskolában és tanácsteremben megtalálhatóak. „Itt az ideje a változásnak” – mondja Maryam Dolatabadi és Asunción Pastrana Costa, akik mindketten automatizálási szakemberként támogatják az OMRON csapatát. Elmagyarázzák, miért kellene több nőnek műszaki szakmákban dolgoznia, és hogyan segíthetnek ellensúlyozni a szakképzett munkaerő egyre növekvő hiányát számos ipari vállalatnál.

Fontos lépés a szakképzett munkaerő hiányának kiküszöbölésére

Az előadótermekbe, laboratóriumokba és szemináriumi termekbe pillantva látható, hogy a műszaki szakokon kevesebb a női, mint a férfi hallgató. Szakértők szerint az olyan fejlemények, mint a demográfiai változás, a digitalizáció és a szén-dioxid-mentesítés jelentősen növelni fogják a mérnökök és informatikusok iránti keresletet. Az elkötelezett szakemberekből azonban már most is hiány van. Ennek a fejlődésnek az ellensúlyozására sürgősen szükség van a nőkre. A lányoknak több információt kellene kapniuk a szakmai sokszínűségről és a karrierlehetőségekről, például a robotika és az automatizálás területén. Szorosabb együttműködésre és nagyobb elkötelezettségre van szükség az üzleti élet, a politika és a társadalom részéről. Lássuk tehát, mit mond Maryam és Asunción.

Maryam Dolatabadi: „Természetes kíváncsisággal rendelkezem az automatizálási technológia iránt.”

„Nem hiszem, hogy egyetlen intézkedés önmagában elég lenne; sok területnek kell együtt működnie” – mondja Maryam Dolatabadi, aki az OMRON-nál alkalmazástechnikai mérnökként dolgozik Dortmundban. Iránban született, a dortmundi Műszaki Egyetemen automatizálási és robotikai mérnöki, a teheráni K. N. Toosi Műszaki Egyetemen pedig villamosmérnöki és irányítástechnikai tanulmányokat folytatott: „Németország számos területen nagyon progresszív ország. A műszaki szakmákban dolgozó nők tekintetében azonban lemaradásban van. Szeretném megszólítani a német lányokat és nőket: nézzetek körül, és próbáljatok ki valami újat!”

Fix robotokkal foglalkozó robotikai mérnökeként Dolatabadi nagyon szorosan együttműködik az ügyfelekkel, és olyan robotcellákat vagy automatizálási megoldásokat fejleszt ki, amelyek pontosan az egyedi igényekre vannak szabva: „Ez a közös fejlesztés hihetetlenül izgalmas. Már az iskolában is mindig pontosan tudni akartam, hogyan működnek a dolgok. Az építésnek és alkotásnak ezt a kíváncsiságát és örömét a munkámban is megélhetem.”

Fontos, hogy már fiatal korban sok mindent kipróbálhatunk, és fejlesszük az erősségeinket és készségeinket: „Keressünk más nőket példaképként, és legyünk példaképek mások számára. Sokan azt gondolják, hogy az „iparban” végzett munkák piszkosak és koszosak. Ez egyáltalán nem igaz. Más nők megmutathatják, milyen is ez valójában – például mérnökként. Ez egy olyan fontos terület, egy olyan szakma, amelynek jövője van: csatlakozz! Ne hagyd, hogy mások mondják meg neked, hogy mit csinálj és mi legyél, hanem találd ki, hogy mi illik hozzád!”

Asunción Pastrana Costa: „Ideje búcsút inteni a szűk fűzőnek.”

Kollégája, Asunción Pastrana Costa egyetért Maryam-el. A 32 éves nő ATC megoldástervező-mérnökként (képalkotási területen) dolgozik az OMRON Europe-nál Stuttgartban. A barcelonai Politècnica de Catalunya Egyetem távközlési mérnöki diplomáját követően Pastrana a Karlsruhei Technológiai Intézetbe (KIT) ment. Diplomamunkáját „Signal Processing” (jelfeldolgozás) témában írta: „Hihetetlenül izgalmasnak találom a képfeldolgozást és a képalkotási technikákat. Már gyerekként is feltalálónak láttam magam. Szerintem a lányokat sokkal korábban kellene megismertetni az új, izgalmas témákkal. Abba kellene hagynunk, hogy megpróbáljuk a gyerekeinket fix kategóriákba szorítani.”

Az automatizálási technológia lenyűgöző terület, amely a jövőben egyre fontosabbá válik, mivel támogatja az embereket és értéket teremt. „Fel kell hagynunk a klisékben való gondolkodással: dolgozhatok mérnökként, fizikusként vagy gépészként, és mégis megtarthatom női mivoltomat” – teszi hozzá Pastrana. 

Az OMRON és általában a társadalom számára nagyon fontos, hogy több nő vegyen részt a technológiai szakképzésben és a STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) területeken, a nemek közötti egyenlőség javításáért, és hogy mindenki a legjobbat hozza ki magából. Ez egyúttal lehetőség a szakképzett munkaerő hiányának orvoslására is. Jelenleg nehéz elegendő, a STEM-pályák iránt érdeklődő fiatalt találni, és mivel a népesség egyre idősebb, ez sok iparág számára nagy problémát jelent. Ki kell találnunk, hogy keltsük fel mindenki, különösen a nők érdeklődését a technológia iránt. Ez segíthet abban, hogy a jövőben rendelkezzünk azokkal a tehetséges emberekkel, akikre szükségünk van. 

Vessen egy pillantást a blogunkon a „Nők az automatizálásban” cikksorozatunk többi részeire!

Olvassa el a fenntartható gyártásról szóló többi blogunkat

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe