Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Robotválasztás az intelligens gyárakhoz

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing
Applications
automation blog

Robotválasztás az intelligens gyárakhoz

Közzétéve: 2021. április 2. hely: Flexible Manufacturing

Aki intelligens gyár létrehozásán gondolkodik, annak érdemes alaposan megfontolni a választást a különböző robottechnológiai megoldásoknál. Ipari robot vagy inkább kollaboratív robot (kobot) lenne-e a megfelelőbb? Válasszuk az autonóm mobilrobot (AMR) technológiát vagy a szelektív alkalmazkodó összeállító robotkart (SCARA)? A válasz az Ön igényein múlik.
A World Robotics 2020 ipari robotokról szóló jelentése szerint az elmúlt öt évben 85%-kal nőtt az ipari robotok száma világszerte. A jelenleg is tomboló világjárvány ellenére az értékesítési adatok továbbra is magasak, egyre szélesebb körben használnak robotokat. Az emberek és robotok közötti együttműködés fontos célként szerepel számos vezérigazgatónál, aki csökkenteni szeretné a munkavállalók munkaterhét, növelni a hatékonyságot és a biztonságot, illetve fejlesztené a munkafolyamatokat.

Robottípusok

De hogyan döntheti el, milyen robottechnológiai megoldást válasszon? A robotok különbözhetnek technológiájukban, típusukban, felépítésükben és alkalmazásukban. Vannak fixen telepített robotok; önjáró robotok (amelyek a kötöttpályás rendszereket váltják ki számos gyárban); szabvány ipari robotok (amelyek általában inkább önállóan működnek, nem emberi interakcióval); és kobotok (amelyek segítik az embereket – például az áru kiemelésében a ládákból vagy a ládák feltöltésében).
A különböző kinematikus felépítésű robotok közé tartozik a kartézián, a SCARA, az artikulált robotkar és a delta vagy párhuzamos robot. A kartézián robotok az apró alkatrészek összeszerelésében hasznosak, de a nagyon hosszú alkatrészek szállításához is kiválóak, mint például a felfüggesztő daruk szállítása a gyártócsarnokokban. A SCARA robotok sokkal gyorsabban dolgoznak a kartézián robotoknál. Alkalmasak tárgyfelszedő és -elhelyező folyamatokra és könnyű rakományok mozgatására is (pl. összeszerelésre, csomagolásra vagy anyagmozgatásra). Az artikulált (vagy csuklós) robotkarokat gyakran használják folyamatigényes alkalmazásokban, például hegesztéshez, festéshez, ragasztáshoz, összeszereléshez vagy anyagmozgatáshoz. A delta vagy párhuzamos robotok gyakran olyan alkalmazásokat támogatnak, amelyeknél a termékek ugyanazon felületen maradnak a tárgyfelszedő és -elhelyező folyamat alatt. Az alacsony karbantartási igényű párhuzamos robot felső összeszerelésű, amely alkalmas a nagy sebességű alkalmazásokra és a könnyű termékek szállítására.

A robot kiválasztása

A robot kiválasztása függ a helyszíntől, a termelési céloktól és személyes igényeitől is. Az érzékelési tartomány, a teherbírás, a mozgás típusa, a bővíthetőség és az interakció olyan technológiákkal, mint a mesterséges intelligencia (AI) vagy a képfeldolgozás, mind befolyásolják azt, hogy melyik robot lesz a legmegfelelőbb. Az alábbi kérdéseket érdemes feltennie:

  • Milyen termékeket gyárt vagy dolgoz fel és hogyan?
  • Milyen mozgásokat végezzen a robot?
  • Mekkora távolságot kell megtennie?
  • Házon belüli szakértők vagy gépkezelő irányítsa a robotot?
  • Milyen típusú alkatrészgyártás és kapacitás szükséges? (Elengedhetetlen a megismételhetőség vagy a pontosság?)
Érdemes figyelembe venni a képfeldolgozást is. Ez egyre fontosabb szemponttá válik a robotautomatizálás produktivitásának növelésében. A képfeldolgozó rendszerek növelik a rugalmasságot és csökkentik a költségeket, mivel az alkatrészeket nem kell megjavítani. A robotba integrált megjelenítési megoldás lehetővé teszi a megmunkálási folyamat alatt az alkatrészek ellenőrzését, amellyel csökken a ciklusidő és nő a kapacitás.

Fixen telepített vagy rugalmas?

A másik legfontosabb kérdés: egy fixen telepített rendszer vagy egy rugalmas kobot lenne jobb?
A fixen telepített robotok nagy sebességű, precíz, újraprogramozható, biztonságos és nagy teljesítményű technológiát kínálnak. Azonban szakértőknek kell újraprogramozniuk a robotokat, ami miatt jelentősen nagyobb helyre van szükség. A rövid gyártási ciklussal és termelékenységi idővel dolgozó vállalatok számára a hagyományos összeállító robotok megfelelőbbek lehetnek, mert gyorsabban dolgoznak.
A kobotokat könnyebb használni és ideálisak a sokféle, kis mennyiségű gyártáshoz. Integrált munkabiztonságot kínálnak, együttműködnek a munkatársakkal, valamint rugalmasabbak és könnyebben mozgathatóak. A programozásuk is könnyebb, valamint a szoftverük is sokkal intuitívabban kezelhető, így általában nincs szükség külső szakemberekre. Mobilrobotokra is felszerelhetőek. A kobotok jelentősen lassabbak, főként akkor, amikor emberekkel dolgoznak. Viszont biztonságosabban dolgoznak az emberek közelében.
A másik fontos szempont a csatlakozási lehetőség. Az OMRON kobotjai például könnyen csatlakoztathatók a gépvezérlőkhöz, így biztosítják az integrált kameratechnológiát több kameraopcióval. Minden gépinformáció elérhető a vezérlőn keresztül. A kobot külső technológiával is szinkronizálható, így még rugalmasabbá tehető.
Végezetül pedig gondoljon a megtérülésre. A fixen telepített, összetettebb robotok általában képzést és külső szakértelmet igényelnek, ráadásul gyakran további hardverekre van szükség a nagyobb volumenű feladatok elvégzéséhez és a védelemhez (például fénykerítésre vagy ketrecekre). A kobotok, mint például az OMRON TM sorozata egyszerűbb, online oktatóanyagokat biztosítanak, beüzemelésük gyors, könnyen és olcsóbban fejleszthetőek – így rövidebb idő alatt megtérülnek.

Következtetés

A hagyományos ipari robotok gyakran alkalmasabbak a nagy sebességű, nagy pontosságot igénylő összeszerelési alkalmazásokra. A kobotok ideálisak raklapcsomagoláshoz, a gépek karbantartásához, anyagmozgatáshoz, rakodáshoz, a megrendelések válogatásához, csomagolásához és teszteléséhez. Hiánypótló termék a robotpiacon az olyan alkalmazásokhoz, amelyeknél a rugalmasság fontosabb a gyorsaságnál.
Azonban nincs egyetlen olyan technológia, amely minden alkalmazáshoz megfelelő lenne. Ezért a sikeres robotikai projektekhez elengedhetetlen a részletes igényfelmérés és a projekt céljainak pontosítása. A mesterséges intelligencia szintén egyre nagyobb teret hódít a valós idejű alkalmazásokban. A gyártósorokat és eszközöket valós idejű szenzorokkal felügyelik, az adatok begyűjtése és feldolgozása pedig nagy sebességgel működik a hibák gyors kiszűrésének érdekében. Végezetül, ha a jövő kihívásaival robotok segítségével szeretne megbirkózni, most jött el az ideje, hogy kiválassza azt a robotikai partnert, aki a leginkább megfelel az Ön igényeinek – legyen szó bármiről. További információk a robotikai megoldásokról

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe