Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: A helyi akkumulátorcella-gyártás sikerének hajtóereje

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Sustainable Manufacturing

A helyi akkumulátorcella-gyártás sikerének hajtóereje

Közzétéve: 2021. szeptember 20. hely: Sustainable Manufacturing

Mire kell odafigyelniük a gépjármű- és akkumulátorgyártó vállalatoknak a még innovatívabb és versenyképesebb gyártás megvalósításához? Íme öt tippünk, amellyel a jövőben még sikeresebben lehet érvényesülni az ágazatban.

A szakértők és a gépjárműgyártók között teljes az egyetértés arra vonatkozóan, hogy az e-mobilitásban van a jövő. Az ágazat fejlődésében központi szerepet játszanak az akkumulátorok, illetve az akkumulátor-gyártás. Ehhez kapcsolódóan érdemes kiemelni, hogy a lítium-ion akkumulátorok globális piaca a jelenlegi 44,2 milliárd dollárról (2020) várhatóan 94,4 milliárd dollárra (2025) fog növekedni. A vállalatok elé egyre komolyabb kihívásokat állít az autóipari ágazat átalakulása, melynek során a belsőégésű motorokat akkumulátorok vagy hidrogénnel működő üzemanyagcellák váltják fel.
Ráadásul a COVID-19 világjárvány miatt csökkentek az eladások, a káros kibocsátásokra vonatkozó előírások még szigorúbbak lettek, és igény mutatkozik a nagyobb mértékű digitalizáció és fenntarthatóság iránt, emellett pedig a vállalatok azt tapasztalják, hogy az ügyféligények is változnak, miközben egyre kevesebb a megfelelően képzett munkaerő.
Az OMRON arra törekszik, hogy hozzájáruljon a jobb társadalom és a jobb életminőség megteremtéséhez, éppen ezért támogatja az ágazatban tevékenykedő vállalatokat a hatékonyabb és fenntarthatóbb működés megvalósításában. Itt elsősorban az innovatív gyártósorok és az automatizálási technológiák szerepe kulcsfontosságú, melyek segítségével a vállalatok versenyelőnyre tehetnek szert és „zöldebb” tevékenységet folytathatnak. 

A fenntarthatóság nélkülözhetetlen a „made in Europe” minőségű akkumulátorgyártás terén

A legfrissebb kutatások szerint a világszerte használt akkumulátorcellák nagy része továbbra is ázsiai gyártólétesítményekből származik. A politikusok és az üzleti élet szereplői viszont azt szeretnék, ha ez a közeljövőben megváltozna, mivel az európai e-mobilitási ágazat versenyképességének növelése a cél. Például Németországban a Német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium az iparági szervezetek kutatás–fejlesztési projektjeit éppúgy támogatja, mint az ágazathoz kapcsolódó egyéni projekteket.
A kérdés tehát az, hogy az autóipari ágazat szereplői hogyan tudják felismerni és átültetni a gyakorlatba az ágazat egészét átformáló, új gyártási technológiákat a minőségi e-mobilitási termékek költséghatékony gyártásának lehetővé tétele érdekében. A fenntartható akkumulátorgyártás alapja az emberek, a gépek és a robotika között zajló, alaposan átgondolt interakció, amely a rugalmasabb munkavégzésre, a nagyobb mértékű digitalizációra, valamint a mesterséges intelligenciának az állandó folyamatoptimalizálás érdekében történő alkalmazására irányul. Az intelligens gyár koncepciója, illetve a hozzá kapcsolódó technológiák lényeges alapját képezik az olyan, jövőorientált stratégiáknak, amelyekkel az európai autóipari ágazat szereplői előnyökre tehetnek szert. Az új vezetési technológiák elterjedésével és az ezek használatára való áttéréssel párhuzamosan a gyártás átfogó korszerűsítése és az ellátási láncoknak az alapoktól kezdődő észszerűsítése is lehetővé válik e szereplők számára.

Intelligens gyár: Új gyártási modellek és technológiák kipróbálása

Az intelligens gyár olyan jövőorientált és rugalmas koncepciók alkalmazását jelenti, amelyeken keresztül a jövő szempontjából életképes gyártás valósulhat meg. Itt olyan közismert területek alkotnak harmonikus egységet, mint a folyamatos digitális ellátási és értékteremtési láncok, a dinamikusabb folyamatok, valamint a termelés, a minőség (selejtek és hulladékok elkerülése), az ügyféligények és az élettartam nyomon követhetősége közötti szoros kapcsolat. Mindezekre az eszközökre azért van szükségük a vállalatoknak, hogy talpon maradjanak a piacon, nyereségesebben, fenntarthatóbban és biztonságosabban működjenek, továbbá kitűnjenek a versenytársak közül. A jövő intelligens gyárának megvalósításában fontos szerep jut a karbantartás-előrejelzésnek, a minőség-előrejelzésnek, valamint az integrált gyártástervezésnek és folyamatleképezésnek is. Ezeket az igényeket az OMRON az általa megalkotott innovative-Automation! modellel kívánja megválaszolni.

Öt tipp a jövőbeni életképességhez:

Mire kell odafigyelniük az autóipari vállalatoknak ahhoz, hogy innovatívabb és versenyképesebb legyen a gyártásuk?
  1. Támaszkodjanak a pereminformatikára: A gépek soha nem tapasztalt összekapcsolhatóságának köszönhetően az adatok gyűjtése, rendezése és elemzése a peremhálózati környezetben, hatékony érzékelőtechnika segítségével történik.
  2. Használjanak érzékelőtechnológiát: Érdemes távoli szolgáltatásokat és további érzékelőtechnológiát igénybe venni a hiányzó adatpontokhoz, a gépazonosításhoz, a kiberbiztonsághoz, de az adat- és kommunikációs protokollok használatához és átalakításához is.
  3. Ösztönözzék az ember és a gép közötti együttműködést: A mechatronika és az informatikai megoldások egyre inkább összeolvadnak, a köztük zajló interakciónak köszönhetően pedig hatékonyabbá és rugalmasabbá válnak a gyártási folyamatok. Konkrét alkalmazási lehetőségeikre példaként említhetők az új, intelligens ipari robotok, a mobilrobotok, de a kobotok is, amelyek az üzemben dolgozó alkalmazottakkal kölcsönösen segítik egymás munkáját.
  4. Hozzák közelebb egymáshoz a modern gyártási folyamatok egyes elemeit a felhőben: Ez azzal az előnnyel jár, hogy minden gépet, rendszert és összetevőt központilag, átlátható módon figyelemmel lehet kísérni vezérlésen alapuló szoftvermodulokon vagy felhőalapú funkciókon keresztül, legyen szó például eszközkezelésről, állapotfigyelésről, karbantartás-előrejelzésről vagy távoli szolgáltatásokról.
  5. Alkalmazzák a kiterjesztett valóságot az intelligens gyár további építőköveként: A számítógép által generált kiegészítő információknak, valamint az élő képeket vagy videókat teljesebbé tevő virtuális objektumoknak köszönhetően magasabb szintű információkra, támogatásra és szakértelemre lehet szert tenni.
Sok helyen a gyártási folyamatok rugalmas, autonóm irányítása és optimalizálása még ma is gyerekcipőben jár. Akik azonban már ma szeretnék felfedezni az ezekben rejlő lehetőségeket és megtenni az első lépéseket ezen a területen, a jövőbeli követelmények tekintetében jobb esélyekkel indulnak. Az OMRON globális automatizációs szakértői elsősorban arra törekednek, hogy az e-mobilitás gyártási és termelési rendszereibe beépített élvonalbeli MI (mesterséges intelligencián alapuló) technológiákkal nagyobb fokú stabilitást és rugalmasságot lehessen elérni. Ezek a gyártási sajátosságok ugyanis nélkülözhetetlen szerepet játszanak az ágazat termelékenységének és versenyképességének fenntartásában, amelyekre végső soron azért van szükség, hogy Európa megőrizhesse vezető pozícióját az e-mobilitás terén kínált minőségi technológiákat és termékeket illetően. 
Partnerhálózatával közösen az OMRON olyan bevált technológiákat és forradalmi megoldásokat kínál, amelyek kielégítik az európai e-mobilitási gyártóipar konkrét igényeit. A mesterséges intelligencián alapuló minőség-előrejelzési és reagálási képességek segítségével a gépkezelők valós időben észlelhetik a kritikus paraméterekben bekövetkező változásokat, illetve reagálhatnak ezekre, még azelőtt, hogy e változások a termékminőség romlását okoznák. Ráadásul a mesterséges intelligencia a termékfejlesztési és a folyamatlépések közötti kölcsönhatásokra rávilágítva értékes és hasznos ismereteket kínál, amelyek felhasználhatók az új termékek tervezésekor és a gyártási stratégiák optimalizálásához. A mesterséges intelligenciával megtámogatott gyártósorok átalakításával elért rugalmasságnak köszönhetően a kezelők az új termékek formátumának megfelelően tudják konfigurálni a gyártósorokat. A különböző termékformátumok közötti átállási idő csökkenésével megnő a gyártósorok rendelkezésre állása, és kevesebb lesz a hulladék.

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Henry Claussnitzer

    Henry Claussnitzer