Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Az automatizálás alkalmazkodik a fenntartható csomagoláshoz

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

AI
Industry 4.0
hírek

Az automatizálás alkalmazkodik a fenntartható csomagoláshoz

Közzétéve: 2022. augusztus 16. hely: AI

Rendelt már valaha kicsi terméket online, majd érezte magát dühösnek, amikor az egy túlméretezett dobozban buborékfóliába, légpárnákba vagy papírbélésekbe csomagolva érkezett?
A fogyasztók (és ebben én sem vagyok különb) nagyon könnyen fogalmaznak meg kritikát – különösen a túlcsomagolás kapcsán. Nem értik meg, hogy az e-kereskedelmi kiskereskedő nem biztos, hogy tudja vállalni a tíz különböző méretű dobozzal járó magasabb költséget, vagy lehet, hogy nem rendelkezik olyan automatizálási rendszerrel, amely képes kezelni a különböző méreteket.
A fogyasztók nem foglalkoznak azzal, hogy a vállalkozásoknak milyen akadályokat kell leküzdeniük a csomagolásuk fenntarthatóbbá tétele érdekében. Kisebb dobozok. Vékonyabb csomagolórétegek. Kisebb súlyok. Alacsonyabb primer műanyagtartalom. Valóban ilyen egyszerű lenne?
Ez sohasem ilyen egyszerű. Legyen szó merev csomagolásról rugalmas csomagolásra való átállásról, könnyű súlyról, vékony csomagolórétegről, újrahasznosított tartalomról, többrétegű anyagról egyrétegű anyagra való áttérésről vagy műanyagról papírra való átállásról, a csomagolás fenntarthatóság jegyében való újragondolása rendkívül összetett folyamat.

A „feketedoboz”-technológiákban rejlik a magyarázat

Az FMCG (gyorsan forgó fogyasztói cikkek) gyártóinak egyik legnagyobb kihívása a csomagolás újratervezése során az, hogy hogyan lehet a gyártó- és csomagolósoraikat az új anyagokhoz, formátumokhoz és kialakításokhoz igazítani. Itt a fenntartható csomagolásra való problémamentes átállás kulcsa a technológiában rejlik. A „feketedoboz”-technológiákban, amelyek nem látható módon működnek. Algoritmusok. Mozgásvezérlés. Programozás. Érzékelők. Mesterséges intelligencia. Ezeknek az olyan rugalmas és időtálló automatizálási megoldások felfuttatása érdekében történő hasznosításáról van szó, amelyek elég intelligensek és dinamikusak ahhoz, hogy képesek legyenek megbirkózni a felmerülő nehézségekkel.
Vegyük például a formázáshoz, töltéshez és lezáráshoz, továbbá a folyamatos csomagoláshoz és a zacskókészítéshez használt rugalmas fóliákat! Ezek az innováció számára kulcsfontosságú területet jelentenek, hiszen nemcsak márkák egész sora törekszik arra, hogy merev formátumról rugalmas formátumra váltson, hanem számos olyan fóliafelhasználó is van, aki szeretne környezetbarátabb fóliákra áttérni. Stratégiáik a méretcsökkentéstől kezdve a vékonyabb fóliákon át az újrahasznosítható egyrétegű, a biológiailag lebomló, valamint a papírfóliákra vagy újrahasznosított tartalmú fóliákra való átállásig terjednek.

Amikor az új anyagok találkoznak a régi gépekkel…

A ma működő csomagológépek többségét nem úgy tervezték, hogy az „új” fóliák bármelyikét befogadja. Úgy tervezték őket, hogy egy bizonyos vastagságú, rendkívül egyenletes primer műanyag fóliákat fogadjanak be. A „gyenge pontok”, amelyeket a berendezések új anyagok működtetéséhez való átalakításakor figyelembe kell venni, a következők: a fólia feszességének szabályozása és a lezárás; a vékony fóliák könnyebb lángra kapása és összegabalyodása; a papírfóliák szakadása; a magas újrahasznosított tartalmú fóliák pedig természetüknél fogva egyik gyártási tételről a másikra változnak.
Még a fólia vastagságának kisebb eltérése is egyenetlen felcsévéléshez és lecsévéléshez vezet, és növeli a fólia feszességét. Az egyenetlen feszesség viszont a tasak formázása és lezárása során olyan hibákat okoz, mint például a göndörödés, a szakadás, a behajlás, valamint az oldalirányú elmozdulás vagy helytelen igazodás.
Ezek a problémák nemcsak használhatatlanná teszik ezeket a fóliákat, hanem hulladékkeletkezési vonzatuk is van, amely meghiúsítja a „zöldebb” fólia felé való elmozdulási törekvést.
Az OMRON ezt a fóliafeszességszabályozó-rendszer kifejlesztésével oldotta meg, amely biztosítja a feszesítés, az adagolás és a vágás szinkronizált vezérlését. Ez a rendszer az egyik olyan „funkcióblokk”-sorozat, amely a fóliafeldolgozás optimalizálására szolgál a formázó-töltő-zárógépek esetén. Mérnökeink lényegében egy algoritmust fejlesztettek ki és programozták be a mozgásvezérlő platformunkba, így a gyártók és a rendszerintegrátorok könnyedén beépíthetik ezt a funkciót bármely gépbe.

Okos hőmérsékletszabályozás

A tömítésnél a hőmérséklet-szabályozás jelenti a kihívást. A vékonyabb fóliák nagyon érzékenyek az égésre, és az újrahasznosított fóliák változatossága azzal jár együtt, hogy a tömítőrendszer állandó hőmérsékleten történő működtetése hibákat eredményez. A dinamikus hőmérséklet-szabályozás lehetővé tételéhez az egyik megoldást a mesterséges intelligencia (AI) használata jelenti. A lezáró rudat egy érzékelő köti össze a vezérlőrendszeren belüli adaptív algoritmussal, amely automatikusan beállítja a hegesztési hőmérsékletet, amikor azt érzékeli, hogy változott az anyag.
Az AI-vezérelt dinamikus hőmérséklet-szabályozás nemcsak a rugalmas fóliákkal dolgozó sorokon, hanem a hő és a változó anyagok felhasználásával járó csomagolási alkalmazások esetén is potenciális értéket jelent. Hatalmas lehetőséget látunk a fröccsöntésben. Sok márkatulajdonos a fröccsöntés kiszervezése mellett dönt, mivel a könnyebb, újrahasznosított tartalmú palackok gyártása bonyolult – ugyanis a gyanta összetételének kisebb eltérése is hatalmas mennyiségű selejthez vezethet. A zárt hurkú hőmérséklet-szabályozás megoldhatja ezt a problémát.
A gyártók nem kizárólag az elsődleges csomagolási műveletek kapcsán törekednek fenntarthatóbb csomagolási stratégiákra. A másodlagos műveletek, mint például a csomagolás és a raklapcsomagolás is átalakuláson mennek keresztül.

A rugalmas raklapok megzavarják a robotikai vezérlőket

Mivel a több raktári azonosító kódból (SKU) álló kisebb megrendelések a kiskereskedelmi ellátási lánc normájává válnak, az egyik legkézenfekvőbb módot arra, hogy az FMCG-gyártók a fenntarthatósággal kapcsolatban nyereségre tegyenek szert, az általuk szállított raklapok optimalizálása jelenti. A raklaprakodás szempontjából azonban ez nehézségeket okozhat, és a gyártók általában két raklapot küldenek ahelyett, hogy két különböző terméket próbálnának egy raklapra racionalizálni. Ennek az az oka, hogy a ma használt raklapozórobotok többségének algoritmusai azonos méretű dobozokra lettek megírva a raklapminták programozására, és ezek önálló, a robotkaros vezérlőbe beágyazott programok, amelyek korlátozzák a többszörös raklapkiosztás lehetőségét.
Egy olyan megoldás kifejlesztése, amely lehetővé teszi több réteg raklapon történő elrendezését, valamint amely több raklapozóállomás vezérlésére is képes, nagy kihívást jelent. Mérnökeink azonban dolgoznak rajta, és továbbfejlesztették a raklapozási folyamatot: egy könnyen használható „funkcióblokkot” ágyaztak be az automatizálási rendszerünkbe, amely lehetővé teszi különböző rétegek beállítását és több állomás vezérlését egyetlen vezérlőből. Ennek a raklapozási megoldásnak köszönhetően a rendszerintegrátorok könnyedén építhetnek rugalmas raklapozórendszereket anélkül, hogy kiterjedt átprogramozást kellene végezniük, ezzel megtakarítva a tervezési, megvalósítási és végső soron az integrációs költségeket.

Az elejétől a végéig

A körforgás fontos téma a fenntartható csomagolás kapcsán, ezért találó, ha ez a cikk visszatér oda, ahonnan indult. Az intelligens vezérlés és automatizálás révén a túlméretezett kartondobozok és a pazarló töltőanyagok hamarosan a múltéi lehetnek. Technológiánk segítségével gépgyártó partnereink kifejlesztették a legmodernebb mozgásszabályozó platformunkon alapuló, kartondobozoló platformot, amely lehetővé teszi a kartondobozok „méretre történő készítését”, így a termékek a megfelelő méretű dobozban szállíthatók.
A környezetet kevésbé terhelő csomagolásra való áttérés ritkán egyszerű, azonban a rugalmasságot támogató fejlett automatizálási és vezérlési technológiáknak köszönhetően elérhető. További részletekért lépjen kapcsolatba velünk!

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Patricia Torres

    Patricia Torres

    Patricia is Industry Marketing Manager Food and Commodities Solutions at Omron Industrial Automation Europe.