Bejelentkezés

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Regisztrálás

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük, hogy regisztrálta magát az Omronnál

A fiókregisztráció befejezéséhez elküldtünk egy e-mailt a következő címre:

Vissza a weboldalra

kérjen közvetlen hozzáférést

Adja meg az alábbi adatokat, és közvetlen hozzáférést biztosítunk az oldalon levő tartalomhoz

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Műszaki hiba lépett fel. Az űrlap adatai nem kerültek feldolgozásra. Elnézést kérünk ezért, kérjük próbálja meg később ismét. Részletek:[details]

Download

Köszönjük érdeklődését!

Most már hozzáférhet a következőkhöz: Intelligens rendszermegoldások autonóm mobilrobotokkal: Az AM-Flow és az OMRON együttműködése

Küldtünk egy visszaigazoló e-mailt a következő címre:

Tovább erre az oldalra

Kérjük, vagy kérjen közvetlen hozzáférést a dokumentum letöltéséhez

Flexible Manufacturing
automation blog

Intelligens rendszermegoldások autonóm mobilrobotokkal: Az AM-Flow és az OMRON együttműködése

Közzétéve: 2021. október 27. hely: Flexible Manufacturing

Az „Ipar 4.0” az egyszerűbbé tett folyamatok, a nagy adatmennyiségek alapján nyert felismerések és a leállások nélkül, non-stop üzemelő gyártósorok ígéretét hordozza. A korábbi „ipari forradalmaktól” eltérően a mostani az idő és a választás luxusát kínálja a gyártóknak, ugyanis az automatizáció előnyeit fokozatosan vagy teljesen is be lehet vezetni, legyen szó új, csúcsmodern létesítményről vagy hagyományos gyártói környezetben végzett utólagos átalakításról. E kezdő lépések megtételét kívánja megkönnyíteni egy vállalkozó szellemű start-up, az AM-Flow, amely mostanság azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az additív gyártási technológiát alkalmazó új, feltörekvő gyártói csoportoknak kínálja megoldásait.
A 2018-ban alapított AM-Flow mára vezető szerepre tett szert az additív gyártás (vagyis az ipari jellegű 3D-nyomtatás) automatizációja terén. „Küldetésünknek tekintjük,” – vallja Stefan Rink, az AM-Flow vezérigazgatója – „hogy a globális AM-ágazat (AM = additive manufacturing, additív gyártás) számára élvonalbeli Ipar 4.0 technológiát biztosítsunk. Átfogó, digitalizált AM (3D-nyomtatáson alapuló) gyártási folyamatok kialakítását és az additív gyártásban rejlő lehetőségek maximális kiaknázásának támogatását tűztük ki célul – és ebbe a tervezés demokratizálása éppúgy beletartozik, mint a fenntartható gyártás.”

Válaszadás az egyedülálló kihívásokra

Az ipari 3D-nyomtatókat üzemeltető gyártókkal szemben a rendkívül változatos és nagy mennyiségű termékek világa egyedülálló kihívásokat támaszt. Amikor valaki egy gyári folyamat automatizálásába kezd, rendszerint a termékportfólió szabványosítása jelenti az első lépést. Az additív gyártásban viszont mindent a változatosság határoz meg, gondoljunk csak azokra a végtelenül változatos formákra és anyagokra, amelyeket napi szinten óriási mennyiségekben nyomtatnak. „Amikor egy gyárban a rengeteg különféle alkatrészt vagy 3D-nyomtatással készült objektumot többszörösen gyártják le ugyanazzal a nyomtatóval, ezeket ki kell csomagolni, meg kell tisztítani, azonosítani és osztályozni kell, majd szárításra és általában festésre is szükség van a becsomagolásuk és kiszállításuk előtt” – magyarázza Carlos Zwikker, az AM-Flow kereskedelmi vezérigazgatója. „Rengeteg folyamatról van tehát szó, amelyek sok gyártási helyet vesznek igénybe és annál is több manuális munkát.” Éppen ezért az AM-Flow egyértelmű célkitűzései pontosan meghatározott rendszermegoldásokhoz kapcsolódnak.

Az üzlethez való hozzáállás megújítása

Az AM-Flow logikai alapon közelíti meg az automatizációt, olyan moduláris megoldásokkal, amelyek az additív gyártási folyamat minden egyes szakaszához rendelkezésre állnak. Automatizált azonosítás, gépi képfeldolgozás kizárólag az alkatrész geometriája alapján, osztályozás, válogatás, becsomagolás, címkézés és szállítás – ezek mind-mind különálló modulokat képeznek, amelyek közül az ügyfelek tetszőlegesen választhatnak. A vállalat az üzleti gondolkodás terén is újító szemléletet képvisel, olyan intelligens üzleti modellt kínálva, amely segít az ügyfeleknek megtenni az első lépést.
„Azok az ügyfelek, akik nem száz százalékig biztosak abban, hogy vállalni tudják a teljes előzetes tőkebefektetést, megoldásainkat nyugodtan választhatják használatalapú fizetési konstrukcióval is” – mondja Carlos Zwikker. Ez minimális előzetes befektetést jelent, miközben az AM-PICK, az AM-VISION, az AM-SORT, az AM-BAGGING és az AM-ROUTE egy rugalmas, az adott ügyfél fejlődési ütemén alapuló, ún. „pay-as-you-grow” sémát követő megállapodás szerint áll rendelkezésre.

Intelligens AM-gyár

Az ügyfelek gyarapodásával párhuzamosan a vállalkozásuk is fokozatosan bővül, vagyis a gyártással és munkafolyamatokkal kapcsolatos konkrét információk iránti igényük is egyre nagyobb lesz – itt jön képbe az AM-EXPERT szolgáltatás. „Az ügyfelekkel együtt kielemezzük a meglévő munkafolyamatukat, és megnézzük, hogyan lehetne azt optimalizálni” – magyarázza Carlos. „Ezáltal segítünk nekik kidolgozni a saját megvalósíthatósági tanulmányukat, külön megvizsgálva azokat a területeket, amelyek a legtöbbet profitálhatnának az automatizációból. Végfelhasználóink világszerte jelenleg is megállás nélkül terveznek, a 3D-nyomtatók pedig non-stop üzemelnek.” Az intelligens gyár megvalósításához vezető utolsó lépész a nyomtatók és az elosztóközpont között fennmaradó manuális folyamatlépések automatizálása jelenti. Ez lényegesen csökkenteni fogja az alkatrészenkénti költséget, és elő fogja mozdítani az AM még nagyobb mértékű alkalmazását.

Ember és robot közötti együttműködés

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek méretüket tekintve egyre nagyobbak, illetve azoknak, amelyeknél a folyamatok máris az egész gyártási területet elfoglalják, az AM-ROUTE a legpraktikusabb megoldás a belső szállítási műveletekhez. Az OMRON-tól kapott támogatásnak köszönhetően különösen egy feladatnál nincs többé szükség ugyanolyan mértékű emberi interakcióra, ez pedig a házon belüli szállítás, vagyis az áruk egyik pontból a másik pontba történő eljuttatása a létesítményen belül. „A (félig) befejezett árumennyiségek egyik gyártási folyamatból a következőbe vagy az elosztóközpontba történő eljuttatásának feladata immár automatikusan zajlik. Az OMRON segítségével egy teljesen autonóm mobilrobotot (AMR), az AM-ROUTE-ot tudjuk kínálni” – mondja Stefan Rink.

Zárt hurkú helymegállapítás és nyomon követés

Ronald Mol, az OMRON hollandiai regionális ügyfélkapcsolatokért felelős vezetője szerint ez a partneri együttműködés valódi telitalálat. „Nagy örömünkre szolgál, hogy az AM-Flow vállalattal dolgozhatunk, és LD-60 típusú autonóm mobilrobotunk (AMR) előnyeit biztosíthatjuk az ügyfeleiknek. Ennek az LD-sorozathoz tartozó modellnek 60 kg a teherbírása, természetes jellemzőkön alapuló navigációt használ, és könnyedén beilleszthető ipari környezetbe – a létesítményen semmilyen változtatást nem kell végrehajtani.” Az LD-60 egy autonóm robot, amely önálló leképezéssel és önálló navigációval működik, az ütközések elkerülése érdekében automatikusan megtervezi az útvonalát, biztonsági lézerszkennert és alacsonyan elhelyezett elülső lézereket használ az akadályok észleléséhez. A gyári rendszerhez Wi-Fi-kapcsolaton keresztül csatlakozik, és beprogramozható az egyes állomások közötti ingázásra (1,8 m/s sebességgel), hogy összegyűjtse és leszállítsa az alkatrészeket, miközben minden egyes szakasznál teljesen nyomon követhető az összes alkatrész.

Autonóm intelligencia

„Ez egy intelligensen működő jármű, amely egy intelligens rendszer részét képezi” – teszi hozzá Ronald. „Rendeltetése, hogy a gépek üzemideje maximálisra növekedjen, a tétlenséggel töltött idő minimálisra csökkenjen, az emberi hibák pedig teljesen megszűnjenek. Az AM-Flow által kínált szolgáltatások és megoldások teljes portfóliója tökéletes összhangban van az automatizációra való egyre intenzívebb átállás tendenciájával, és az OMRON AMR-jei büszkén teszik hozzá a maguk részét ehhez az értékajánlathoz. Továbbra is támogatni fogjuk az AM-Flow vállalatot és ügyfeleiket, de voltaképpen bármely olyan vállalatot, amely szeretne részesülni az Ipar 4.0 forradalmi átalakulást hozó előnyeiből.”
Ha részletesebben is érdeklik a cikkben leírtak, forduljon az OMRON-hoz vagy az AM-Flow-hoz.

Vegye fel a kapcsolatot az Omron szakembereivel

Van bármilyen kérdése vagy szeretne személyes tanácsadást kapni? Forduljon szakembereink egyikéhez.
  • Omron Europe

    Omron Europe