A 100%-ban növényi alapú jégkrémeket gyártó dán Ice Bakersnél automatizálták a gyártósor végi csomagolási folyamatot egy OMRON TM kobot segítségével, amely egy 3D-nyomtatott tapadókorongos eszközzel rendelkezik. Ez a megoldás lehetővé tette az Ice Bakers számára, hogy lépést tartson a tejmentes vegán fagylaltjaik iránti növekvő kereslettel.
2017-ben Claus Sørensen, a dániai Thistedben élő vállalkozó és fagylaltkészítő elkezdett rizsből és zabból készült vegán fagylaltot gyártani. Növényi alapú fagylaltjuk népszerűsége rohamosan nőtt, ezért 2020-ban automatizálniuk kellett az egyébként kézzel történő gyártást.
„A fogyasztók hihetetlenül pozitívan reagáltak a vegán fagylaltkínálatunkra, és elértük azt a pontot, amikor számos folyamatot automatizálni kellett, hogy lépést tudjunk tartani a hatalmas piaci kereslettel” – mondta Claus Sørensen, az Ice Bakers tulajdonosa. Jelenleg hetente több mint 30 000 liter vegán fagylaltot gyártanak.
Egyszerre nyolc doboz fagylalt
Az OMRON TM kollaboratív robotot a gyártósor végére telepítették, és naponta 10 000–12 000 doboz fagylaltot csomagol. A robot egy 3D-nyomtatással készült, vákuumos szívószerszámmal van felszerelve, amely egyszerre nyolc adag fagylaltot képes egy kartondobozba emelni, 80%-kal növelve a gyártósor kapacitását. A folyamat automatizálása az emberi munkaerőt is tehermentesíti, hogy összetettebb munkákat végezhessenek.
A 2021-ben bevezetett megoldást Jysk Elteknik és Jens A. A/S fejlesztette ki a Ice Bakersszel együttműködve, az OMRON TM sorozatú technológiájának felhasználásával, beleértve a Sysmac platformot, a PLC-vezérlést és más szabványos alkatrészeket.